In beeld

Kinderen tekenen hun lockdown: dit missen zij het meeste

Hoe breng je je dagen door? Wat doe je het liefste? En wat mis je het meest? Fotografen van de internationale persdienst Reuters stelden die vragen aan kinderen in alle uithoeken van de wereld, die nu vanwege de corona-maatregelen in thuisisolatie zitten. De jonge respondenten maakten tekeningen om te laten zien hoe zij deze vreemde crisis beleven. Op gepaste afstand van de journalisten legden zij hun kunstwerken uit.
De 11-jarige Maryem Abdul Hadi, in Kuala Lumpur, mist haar vriendinnen. „Vandaar dat ik mezelf en een vriendin heb getekend, terwijl we buiten spelen”, vertelt ze door het raam van het huis in de Maleisische hoofdstad waar ze woont met haar ouders en broertjes en zusjes. Maryem is de oudste. Haar broertje Abbaas, 7 jaar oud heeft ook een tekening gemaakt.
Foto Lim Huey Teng/Reuters
Dit zijn Marie Lou Belenyesi (4) en Paolo Belenyesi (9) uit Brussel. In België is een strenge lockdown van kracht: mensen mogen alleen voor het noodzakelijke naar buiten, en in het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Na al die tijd binnen missen de broer en zus hun grootouders. Marie Lou maakte een tekening van hun moeder, Paolo van een boerderij. Hij vertelt erbij dat hij hij het buiten spelen en klimmen, met zijn vrienden mist. De quarantaine noemt hij „een beetje saai nu, ik weet niet wat ik moet doen”.
Foto Johanna Geron/Reuters
Ook de Amerikaanse tiener Jane Hassebroek heeft behoefte aan meer ruimte: „Ik heb een parkje hier in de buurt nagetekend. Dat is een plek waar ik meestal mijn vrienden van school zie, daar hangen we een beetje rond. Ik mis dat echt”, zegt ze (13) vanuit de voortuin van haar huis. „Door de lockdown voel ik me echt een beetje opgesloten in de stad, want hier in New York kun je niet echt voldoende afstand houden van anderen. Als je nu iemand in de straat tegenkomt, moet je je ineens afvragen of er wel genoeg afstand is, om rekening te houden met elkaar.”
Foto Caitlin Ochs/Reuters
Vasilis en Aggeliki Bekiaris brengen veel tijd met elkaar door: ze spelen in huis, doen hun huiswerk online en kijken veel televisie. De broertjes hebben elk een tekening gemaakt: Vasilis (10) tekende een gezellige straat buiten, tijdens een mooie lentedag, en Aggeliki (7) tekende een huis. Daarboven staat, in het Grieks: 'Wij blijven thuis', de slogan die Grieken gebruiken om elkaar een hart onder de riem te steken. De broers wonen in Thessaloniki.
Foto Murad Sezer/Reuters
Dit zijn de kinderen van Betty Bekele: Metthew (13), Lidya (10) en Eviana (4). Het gezin woont in München. Betty hielp de kinderen met het schilderen en tekenen van hun kunstwerken, die gaan over de natuur, op avontuur gaan en naar school gaan. Lidya mist haar juf en klasgenoten, en Matthew zegt: „Ik verveel me de hele tijd. Ik vind het leuk om gitaar te spelen, maar verder heb ik niet zo veel te doen. Ik kan niet met vrienden afspreken, dat begin ik wel echt irritant te vinden.”
Foto Andreas Gebert/Reuters
Dit is de 4-jarige Mila Brusovani, uit Tel Aviv. Zij maakte een kunstzinnige weergave van de coronacrisis zelf: die stelt ze zich voor als „een soort kroon met hele scherpe doornen”. Mila vindt de crisis maar niets: „Ik had plannen gemaakt met mijn moeder om te gaan fietsen met mijn kleine broertje Jan, maar uiteindelijk konden we dat toch niet gaan doen” vanwege de uitbraak.
Foto Corinna Kern/Reuters
Ook Noa (7) en Tom (6) kunnen niet de plaatsen bezoeken waar ze graag heen gaan, vanwege de beperkende coronamaatregelen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze broers wonen in Bad Honnef. Noa zou nu graag naar het wetenschapsmuseum Odyseeum gaan (vandaar de dino), of met zijn vriend Moritz op school spelen. En Tom mist hun opa en oma, en tekende hun huis.
Foto Wolfgang Rattay/Reuters
Jemima Christa-Faelist Tanamal, 6 jaar oud, zit de coronacrisis uit bij haar grootouders, in een groot huis in het Indonesische Bekasi. Ze tekent veel tijdens de lockdown. Op deze tekening zie je Jemima zelf, haar broertje en haar grootouders bij een picknick in het park. Ze weet al precies wat ze gaat doen als de beperkende maatregelen worden opgeheven: „Naar de mini-market om bubblegum te kopen, dat doe ik als eerste. En daarna lijkt het me heel leuk om naar school te gaan om tegen mijn leraren en vrienden te zeggen dat ik ze gemist heb.”
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Cristofer Lucas Reyes heeft de realiteit getekend: in zijn tekening zie je het virus overal, er zitten zelfs stukjes virus in de lucht. De getekende figuren in het huis dragen allemaal een mondkapje. Het is niet zo gek dat deze 7-jarige zo specifiek is, want Cristofers vader is arts. „Ik mis mijn vrienden”, zegt hij, „maar tegelijkertijd voel ik me ook best goed, ik kan lekker rustig aan doen thuis”.
Foto Alexandre Meneghini/Reuters
Het moge duidelijk zijn wat Ivan (8) en Vince (11) Posta missen: voetbal! Er hoort een tuintje bij hun flatgebouw in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, maar volgens Vince is dat „te vol met bosjes en bomen om te kunnen spelen”. Zijn tweelingzus Vilma maakte een tekening van twee vriendinnen, die ze mist. „Met mij gaat het verder prima, maar de leraren geven ons wel iets te veel lessen.”
Foto Bernadett Szabo/Reuters
„Ik heb al in tijden geen sneakers aan hoeven trekken”, aldus de Spaanse Sergio Martinez. In Madrid, waar hij woont, was een lange en strenge lockdown van kracht, dus de 15-jarige moest binnen blijven. Hij ziet er naar uit weer met zijn vrienden te kunnen afspreken en te trainen met zijn basketbalteam.
Foto Sergio Perez/Reuters
Reku en Yaya Matsui, een broer (8) en zus (12) in het Japanse Tokio, missen vooral andere mensen. Ze tekenden hun grootouders en vriendinnetjes.
Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters
Noalynne (9 jaar) en Annelou (10) wonen in Lent. Het jongste zusje zit er nogal mee dat „zo veel mensen nu voor hun leven moeten vechten in het ziekenhuis door het coronavirus”. Ze mist haar grootouders, net als Annelou. Die tekende een vrouw in yogahouding: „Ik denk dat veel mensen nu gestresst zijn, ook omdat ze heel de tijd voor hun kinderen thuis moeten zorgen. Deze situatie maakt me helemaal niet gelukkig.”
Foto Piroschka van de Wouw/Reuters
Sofiat Kolawole (8), Olatunji Adebayo (11) en Amira Akanbi (11) poseren samen voo de foto in Lagos, Nigeria. Ze balen alledrie flink van de lockdown in het Afrikaanse land door de coronacrisis. Olantunji, die een voetbal tekende, kan er zelfs een beetje verdrietig van worden, geeft hij toe.
Foto Temilade Adelaja/Reuters