Venezuela klaagt Amerikanen aan wegens terreur, Witte Huis ontkent rol

Couppoging Volgens het regime van Maduro probeerde een uit de VS aangestuurd team een coup te plegen in Venezuela. Het Witte Huis heeft betrokkenheid ontkend.
President Maduro laat naar eigen zeggen de paspoorten van de twee opgepakte Amerikanen zien.
President Maduro laat naar eigen zeggen de paspoorten van de twee opgepakte Amerikanen zien. Foto EPA

Twee Amerikaanse oud-militairen zijn in Venezuela aangeklaagd voor terreur en samenzwering. Luke Denman (34) en Airan Berry (41) werden afgelopen weekend opgepakt, volgens het regime van Nicolás Maduro probeerden ze met een groep huurlingen een coup te plegen in opdracht van de oppositie en de Verenigde Staten.

Volgens minister van Justitie Tarek William Saab hangt de twee mannen dertig jaar celstraf boven het hoofd, schrijft persbureau AFP. In totaal zijn vanwege het veronderstelde militaire plot 31 mensen gearresteerd.

Het Witte Huis heeft vrijdag betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de actie ontkend. Volgens de Nationale Veiligheidscommissie (NSC) zou een Amerikaanse operatie „openlijk, direct en effectief” zijn geweest. Dat liet de NSC weten in een verklaring die werd geplaatst op Twitter.

Twitter avatar WHNSC NSC The U.S. Govt had nothing to do with recent events alleged in Venezuela. Claims to the contrary are not credible. If this had been a U.S.-planned operation as claimed by Maduro, who’s been indicted on narco-terrorism charges, it would have been overt, direct & effective. (1 of 2) https://t.co/rWg9Ma9HiR

„De Amerikaanse regering had niets te maken met de recente vermeende gebeurtenissen in Venezuela”, aldus de NSC. „Beweringen van het tegendeel zijn niet geloofwaardig.” Eerder deze week had president Trump betrokkenheid van de VS ontkend; de NSC ging een stap verder.

‘Invasie’

Lees ook: Trump ontkent betrokkenheid bij ‘couppoging’ Venezuela

De groep huurlingen zou zijn onderschept nadat ze vanuit Colombia over zee Venezuela probeerden binnen te komen. Bij een vuurgevecht dat daarop volgde, zouden acht mensen zijn omgekomen. Volgens Maduro werd de door hem omschreven ‘invasie’ uitgevoerd in opdracht van het Witte Huis.

Venezuela heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een derde oud-militair in de VS, de Canadees-Amerikaanse veteraan Jordan Goudreau. Die claimt dat hij met zijn beveiligingsbedrijf namens oppositieleider Juan Guaidó de militaire actie had opgezet om Maduro te kidnappen.

Justitie in Venezuela wil bovendien dat nog eens twee Venezolaanse oppositiefiguren die in de VS wonen en betrokken zouden zijn bij het plan, worden uitgeleverd. Aangezien de VS het regime van Maduro niet erkennen, is de kans klein dat Washington het verzoek zal inwilligen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat de VS proberen om de twee Amerikanen terug te halen.

Dit bericht is zaterdag om 04:00 uur geactualiseerd. De verklaring van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis is toegevoegd.