Joods restaurant opnieuw vernield, verdachte opgepakt

HaCarmel Vrijdagochtend is een raam van een koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg ingeslagen, dezelfde man die in 2017 het restaurant vernielde werd op heterdaad betrapt.
De vernielde ruit bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam.
De vernielde ruit bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam. Foto Peter de Jong/AP

De politie heeft vrijdag een man aangehouden voor vernieling van Joods restaurant HaCarmel. Het gaat om dezelfde man die in 2017 daar een ruit vernielde en probeerde de Israëlische vlag te stelen, , meldt de Amsterdamse politie vrijdagmiddag. Agenten hebben de man op heterdaad betrapt op de Amstelveenseweg, waar het restaurant gevestigd is.

Agenten troffen de man aan voor het restaurant, aldus de politie. Hij had een stalen buis in zijn hand en een aansteker. In het raam van het restaurant was een gat geslagen, de vlag deels naar buiten getrokken. Toen A. weigerde zijn gereedschappen los te laten, heeft een van de agenten pepperspray gebruikt. De verdachte is op verdenking van brandstichting en vernieling aangehouden.

De Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (31) werd twee jaar geleden veroordeeld voor vernieling en diefstal bij HaCarmel voor het incident uit 2017. Volgens het OM was er geen aanwijzing dat hij een terroristisch motief had voor zijn handelen. Hij zou vooral in de war zijn. „Ik had alleen die Israëlische vlag voor ogen”, verklaarde A. daar destijds zelf over.

De rechters oordeelden dat zijn actie wel een „ontwrichtend” effect had gehad en voor oproer had gezorgd in de samenleving en in Amsterdam.

Lees ook: Ruitengooier van Joods restaurant: ‘Ik zag alleen die Israëlische vlag’

Vaker belaagd

Het incident van deze vrijdag deed zich rond 09.00 uur in de ochtend voor. De politie kreeg meerdere meldingen van omwonenden. Het is niet bekend of er mensen aanwezig waren in HaCarmel. Federatief Joods Nederland verspreidde kort na het voorval via Twitter een foto van het restaurant, waarop de schade te zien was. „Opnieuw raak”, stond daar bij.

De koosjere eetgelegenheid is al vaker belaagd en met eieren bekogeld. Begin 2018 werd een steen tegen een ruit gegooid. In januari van dit jaar werd de straat van het restaurant afgezet, omdat er een verdacht pakket was aangetroffen. Dat bleek uiteindelijk niets gevaarlijks te zijn.

Correctie (8 mei 2020): de eerste kop boven dit artikel luidde ‘Joods restaurant voor tweede keer vernield’. Dat is niet correct, omdat het restaurant HaCarmel vaker dan twee keer doelwit van vandalisme is geweest. In het stuk hierboven is dat aangepast.