Eigenrichting

Zwarte jogger in Georgia gedood door twee blanken

In de Amerikaanse staat Georgia zijn een blanke man (64) en zijn zoon (43) donderdag aangehouden op verdenking van moord op een zwarte man in februari van dit jaar.

De 25-jarige Ahmaud Arbery werd door de mannen gedood in een park net buiten het stadje Brunswick, waar hij vermoedelijk aan het joggen was. De daders waren eerder door de politie wel aangehouden, maar vrijgelaten nadat ze hadden verklaard Arbery te hebben aangezien voor een inbreker.

Familie en vrienden van Arbery probeerden de daders al maanden zonder succes gearresteerd te krijgen. Pas nadat een advocaat, die naar eigen zeggen geen partij is in de zaak, een video openbaar maakte, besloot de politie de schutters te arresteren.

Op de video is te horen en deels ook te zien hoe de twee witte mannen Arbery achtervolgen in hun auto en vervolgens drie keer op hem schieten, twee keer vanuit de auto en een keer vermoedelijk van heel dichtbij.

Benjamin Crump, advocaat van de vader van Arbery, concludeert daaruit dat de verdachten de man met opzet hebben gedood. Hij noemt het schandelijk dat ze nu pas zijn gearresteerd. De oudste van de twee werkte tot zijn pensioen vorig jaar als onderzoeker voor Jackie Johnson, officier van justitie in Brunswick. (AP)