In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat koning Willem Alexander op een lege Dam een krans legde in nagedachtenis van de Nederlandse oorlogsslachtoffers, er zeker acht mensen om het leven kwamen bij een gaslek bij een chemisch fabriek in India en bewoners van een Duits verpleeghuis een kerkdienst konden bijwonen voor de deur van hun instelling, proberen Darth Vader en twee Stormtroopers de bewoners van Manilla aan te sporen binnen te blijven.
Overal ter wereld eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet tijdens deze vastenmaand. Zo ook dit Syrische gezin uit Ariha. Tussen de puinhopen van hun vernietigde huis delen ze de iftar, de maaltijd die na zonsondergang wordt genuttigd. Het gezin ontvluchtte huis en haard tijdens de laatste aanvallen door de Syrische regering en bondgenoten en keerde recentelijk terug.
Foto Aaref Watad/ AFP
Bevallen ten tijde van de coronapandemie is voor (vermoedelijk) besmette aanstaande moeders geen pretje. In Wuhan, waar deze foto is genomen, kreeg deze vrouw, die vermoedelijk besmet is met het virus, een keizersnede. Haar baby ligt in de armen van een volledig ingepakte vroedvrouw. Deze foto is al van maart maar werd in deze week voor Moederdag, de dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet, vrijgegeven.
Foto Yuan Zheng/ EPA
Deze Britse graffiti-kunstenaar maakt een moderne versie van het beroemde schilderij van Caravaggio: Avondmaal in Emmaüs. Jezus, in deze versie met plastic handschoenen, refererend aan de corona-uitbraak, zegent het eten voor de Emmaüsgangers. Het Caravaggio-schilderij behoort tot de collectie van de National Gallery in Londen, de muurschildering is te bewonderen in Ladywell, een zuidoostelijk gelegen wijk in de Britse hoofdstad.
Foto Hannah McKay/ Reuters
Zeker acht mensen kwamen donderdag om het leven door een gaslek bij een chemische fabriek, waar styreen wordt verwerkt. Veel omwonenden moesten naar het ziekenhuis omdat ze het gas hebben ingeademd en onder meer misselijk en duizelig werden. Volgens mediaberichten verliep de hulpverlening in eerste instantie direct na de ramp chaotisch. Deze jongen wordt naar een ziekenhuis gebracht.
Foto AP
Vanaf aanstaande maandag mogen Fransen weer zonder schriftelijke toestemming naar buiten. En dus is het dan gedaan met de vaak arbitraire politiecontroles en bijbehorende boetes. Maar vrij verplaatsen, dat zit er nog niet in. De cirkel van 1 kilometer rond de eigen woning wordt verruimd tot 100 kilometer, maar verplaatsingen mogen alleen als ze essentieel zijn. Of een bezoekje aan de dierentuin zoals deze in Nantes waar deze maki’s vrolijk rondspringen, onder essentiële verplaatsingen valt, is niet overal even duidelijk.
Foto Loic Venance/ AFP
Met naar wat lijkt geïmproviseerde beschermingskleding bewaken deze mannen de straten van Sanaa, in Jemen. Hier geldt een 24 uur durend uitgaansverbod om de verspreiding van het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt, tegen te gaan.
Foto Khaled Abdullah/ Reuters
In Irak is een deel van de beperkende maatregelen, ingesteld wegens de coronapandemie, weer versoepeld. Zo mogen deze atleten weer fysiotherapie krijgen. Nu veel Iraakse ordetroepen worden ingezet om lockdowns in grote steden te handhaven, krijgen de jihadisten steeds vaker vrij spel op het platteland. Niet voor niets jubelde IS in zijn weekblad al-Naba (‘de boodschap’ ) dat het coronavirus een godsgeschenk is dat de ‘kruisvaarders’ en hun Arabische handlangers overal ter wereld heeft afgeleid.
Foto Alaa Al-Marjani/ Reuters
In de Griekse hoofdstad Athene demonstreerden donderdag voor het parlementsgebouw acteurs en anderen werkzaam in de cultuur-, theater- en muziekbranche om financiële hulp te eisen. Door de corona-uitbraak hebben ze hun inkomen verloren. Ook in Nederland moesten theaters en andere culturele instellingen de deuren sluiten. Deze week kondigde het kabinet versoepeling aan vanaf 1 juni: de deuren mogen weer open, maar niet meer dan dertig personen mogen binnen zijn én moeten anderhalve meter afstand houden.
Foto Goran Tomasevic/ Reuters
Bloemblaadjes strooiend zwaaien deze vrijwilligers van het Rode Kruis en andere hulporganisaties deze bus uit. In de bus die uit de Indiase stad Bangalore vertrekt, zitten arbeidsmigranten en hun families. Ze kunnen eindelijk naar huis, nadat de Indiase regering de wegens de coronapandemie opgelegde lockdown versoepelde.
Foto Manjunath Kiran/ AFP
Of deze Darth Vader en twee Stormtroopers – figuren uit de Star Wars films – de bewoners van het onder water gelopen dorpje vlakbij Manilla echt angst inboezemen, is de vraag. Maar op deze ludieke wijze proberen jonge overheidsfunctionarissen de lokale bevolking te waarschuwen voor het coronavirus en iedereen er vooral op te wijzen binnen te blijven. Ook in de Filippijnen geldt een lockdown.
Foto Ted Aljibe/ AFP
Een ‘glimp van hoop’, zo heette de kerkdienst die de lokale protestantse kerk organiseerde in Tiefenort voor de deur van het lokale verpleeghuis. Vanaf de balkons konden de bewoners in het Duitse dorpje ondanks alle geldende restricties meedoen. Aan de ballonnen hangen kaartjes waarop wensen geschreven staan.
Foto Jens Meyer/ AP
Ondanks beperkende maatregelen reisde ook dit jaar het vrijheidsvuur door het land. Het vuur wordt altijd ontstoken in Hotel De Wereld in Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd ondertekend. De viering van 5 mei was dit jaar wel heel anders mede doordat bevrijdingsfestivals waren afgelast.
Foto Vincent Jannink/ ANP
Ook de Nationale Dodenherdenking op de Dam was wegens de coronapandemie aangepast. Publiek was niet toegelaten. Voor het eerst hield het staatshoofd, koning Willem-Alexander, een toespraak. Hij vertelde hoe zijn vader, prins Claus, tot zijn dood, ook al had hij niets met de Holocaust te maken, zich als Duitser medeverantwoordelijk voelde voor de verschrikkingen. Maandag zei de zoon hoe „nu, 75 jaar na onze bevrijding, de oorlog nog steeds in ons [zit].” De toespraak van de koning kon op veel lof rekenen.
Foto Mischa Schoemaker / ANP
Vlak voor zijn vertrek naar Phoenix staat de Amerikaanse president Donald Trump de pers te woord. Trump reisde deze week naar de stad in de staat Arizona om daar een fabriek te bezoeken waar beademingsapparatuur wordt gemaakt. Het was het eerste tripje van Trump na een zelfopgelegde quarantaine in het Witte Huis.
Foto Kevin Lamarque/ Reuters
Atleten over de hele wereld proberen manieren te vinden om tijdens de corona-uitbraak wel te kunnen blijven trainen. In de meeste landen zijn de sport- en trainingsfaciliteiten gesloten. Deze Amerikaanse zwemmer, Michael Andrew, traint in een zwembad in iemands achtertuin. Zijn vader en trainer moedigen hem aan.
Foto Sean M. Haffey/ Getty Images/ AFP