Gesloten liveblog

Demonstraties tegen lockdown in Duitse steden

Het kabinet heeft deze week een stappenplan gepresenteerd voor een uitweg uit de coronacrisis. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 9 mei de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 10 mei

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • In verschillende Duitse steden is zaterdag opnieuw geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung waren in onder meer Berlijn, Frankfurt, München en Stuttgart tienduizenden mensen op de been.
 • Op verschillende plekken in Nederland was het zaterdag erg druk, vermoedelijk vanwege het zonnige lenteweer. In Leiden werd een winkelstraat afgesloten en in Eindhoven stuurden vrijwilligers mensen in de binnenstad naar huis. In Amsterdam moest een volgelopen grasveld langs de Amstel worden ontruimd. Ook de toegangswegen naar de Galderse Meren werden afgesloten wegens drukte.
 • In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is een militaire parade met zo'n drieduizend deelnemers zaterdag 'gewoon' doorgegaan. Net als in buurland Rusland wordt in Wit-Rusland zaterdag stilgestaan bij het feit dat de Sovjet-Unie precies 75 jaar geleden nazi-Duitsland versloeg. In Moskou werden de feestelijkheden versoberd, maar dat was in Wit-Rusland volgens president Oleksandr Loekasjenko onhaalbaar en niet nodig.
 • Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is met 63 opgelopen tot 5.422. Het werkelijke aantal sterfgevallen door het virus dat Covid-19 veroorzaakt, ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest en niet elk overlijden door de ziekte als zodanig wordt geregistreerd. Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt verzorgd, is opnieuw afgenomen. Momenteel liggen nog 541 Nederlandse coronapatiënten op een IC - van wie vijftien in Duitsland.
 • Het Coronacentrum in een Roermonds Van der Valk-hotel is zaterdag gesloten. Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten in de regio is er geen noodzaak meer voor het centrum. Eerder werd het noodhospitaal dat was opgezet in congrescentrum MECC in Maastricht om dezelfde reden afgeschaald.

Obama noemt Trumps aanpak van coronacrisis 'een chaotische ramp'

De voormalige president van de Verenigde Staten Barack Obama heeft vrijdag in een conference call met voormalige werknemers hard uitgehaald naar zijn opvolger Donald Trump. In het zaterdag uitgelekte groepsgesprek, waaraan drieduizend ex-werknemers meededen, noemde Obama Trumps aanpak van de coronacrisis „chaotisch”, „anemisch en vlekkerig”.

Volgens Yahoo News, dat een opname van het gesprek in handen heeft, en persbureau Reuters zei Obama: „[De pandemie] zou met de beste regeringen al slecht zijn geweest”, maar onder Trump zou de uitbraak zelfs zijn uitgelopen op een „absolute, chaotische ramp”. Dit zou liggen aan de houding van Trump, die zich volgens zijn voorganger te veel focust op wat hij er zelf kan uithalen en lak zou hebben aan anderen.

Ook sprak Obama over de noodzaak voor de Democratische partij om de aanstaande presidentsverkiezingen te winnen. De voormalige president zei dat de verkiezingen dit jaar niet alleen gaan om een strijd tegen een individu of partij, maar om een gevecht tegen egoïsme, verdeeldheid en „het zien van de ander als een vijand”.

Obama steunt zijn ex-vicepresident en Trumps Democratische rivaal Joe Biden tijdens de verkiezingen. Volgens Yahoo News duiden zijn kritische uitspraken van vrijdag er mogelijk op dat hij een prominente rol wil aannemen in aanloop naar de verkiezingen. Trump noch Obama heeft tot dusver publiekelijk gereageerd op het gelekte gesprek.

Cijfers uit Zuid-Europa stemmen hoopvol, regeringen blijven voorzichtig

Uit de Zuid-Europese landen die de afgelopen weken hard werden geraakt door de uitbraak van het coronavirus, komen zaterdag opnieuw hoopvolle berichten. De afname van het dagelijkse dodental in Italië, Spanje en Frankrijk zet door en ook het aantal positieve coronatests slinkt. Hoewel de cijfers hoopvol stemmen, blijven de regeringen om een tweede uitbraak te voorkomen voorzichtig met het terugdraaien van maatregelen. Een overzicht van de laatste cijfers uit de drie zwaargetroffen landen.

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur tachtig sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het totale dodental oploopt tot 26.310. Het is het laagste dagelijkse aantal gemelde doden sinds begin april. Opvallend is bovendien dat slechts vier van de sterfgevallen plaatsvonden in verzorgingstehuizen: volgens persbureau AFP een „spectaculaire afname” in vergelijking met de dagen daarvoor. Het aantal Covid-19-patiënten op Franse intensive cares is ook verder afgenomen.

Hoewel de cijfers positief stemmen, benadrukt het rijksinstituut voor volksgezondheid dat de uitbraak nog niet voorbij is. „De epidemie is nog steeds actief en evolueert en het virus circuleert in veel gebieden van ons land”, schrijft de Direction Générale de la Santé (DGS). Het instituut benadrukt dat Fransen de strenge coronamaatregelen moeten blijven volgen.

In buurland Italië is het dodental zaterdag met 194 opgelopen tot 30.395. Het aantal Covid-19-patiënten dat daar op intensive cares wordt verzorgd, is net als de afgelopen dagen afgenomen. Hetzelfde geldt voor het dagelijkse aantal positieve tests, dat vandaag het laagste niveau sinds het begin van de uitbraak bereikte.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft eveneens hoopgevende cijfers naar buiten gebracht. In Spanje zijn het afgelopen etmaal 179 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld, waarmee het totale dodental is opgelopen tot 26.478. Volgens premier Pedro Sánchez heeft Spanje „99 procent van het grondgebied dat we waren verloren aan het virus, teruggewonnen”. Maar, benadrukte hij, Spanjaarden moeten „voorzichtig en verstandig” blijven.

Lees ook over de situatie in Portugal: In de schaduw van brandhaard Spanje hield Portugal het virus wél in toom

Spanjaarden mogen op bepaalde momenten de straat weer op. Foto Gabriel Bouys/AFP

'VK gaat quarantaine voor reizigers verplicht stellen'

De regering van het Verenigd Koninkrijk gaat zondag aankondigen dat er een verplichte quarantaine van twee weken komt voor iedereen – Brits staatsburger of niet – die vanuit een ander land op Brits grondgebied landt, met uitzondering van Ierland. Dat melden verschillende media, waaronder The Times, BBC en Reuters, zaterdag op basis van bronnen binnen de regering en de luchtvaartbranche.

Volgens The Times kiezen reizigers zelf de plek waar ze die quarantaine volbrengen. Wel moeten zij het adres met de autoriteiten delen zodat zij controles kunnen uitvoeren. De verwachting is dat de nieuwe regel vanaf juni van kracht zal zijn. Het is nog onduidelijk hoe lang de regel zal gelden. Premier Boris Johnson zal zondag mogelijk ook andere coronamaatregelen instellen of juist versoepelen.

Staatssecretaris Grant Shapps van Transport temperde zaterdag de verwachtingen. Het Verenigd Koninkrijk heeft met 207 nieuw gemelde sterfgevallen een totaalaantal van 31.587 dodelijke slachtoffers geregistreerd, het hoogste cijfer in Europa. De versoepelingen waar Johnson zondag komt zullen dan ook beperkt zijn, waarschuwde Shapps: “We moeten ontzettend voorzichtig blijven. Het wordt echt nog geen business as usual.”

Frankrijk kondigde vorige week ook een quarantaineregel aan. Reizigers moeten daar na aankomst eveneens twee weken binnen blijven, hoewel er uitzonderingen worden gemaakt voor Britse staatsburgers en reizigers uit landen in de Europese Unie en het Schengengebied.

Duizenden Duitsers demonstreren opnieuw tegen lockdown

In verschillende Duitse steden is zaterdag opnieuw geprotesteerd tegen de in verband met het coronavirus afgekondigde beperkingen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung waren in onder meer Berlijn, Frankfurt, München en Stuttgart tienduizenden mensen op de been.

Op het plein voor de Rijksdag in Berlijn hield de politie zo'n dertig mensen aan die zich niet aan geldende afstandsregels hielden. Op de Alexanderplatz, elders in de stad, kwamen zeker duizend mensen af op een niet vooraf aangekondigde bijeenkomst. Volgens een woordvoerder van de Berlijnse politie waren er verspreid door Berlijn zo'n duizend agenten op de been. In München telde de politie meer dan drieduizend mensen bij een demonstratie en in Stuttgart en Frankfurt trokken honderden demonstranten door de binnenstad. In Dortmund verbood de gemeente op voorhand demonstraties. Daardoor bleef het er volgens de politie in die stad kalm.

In Duitsland verschilt het aantal maatregelen per deelstaat. Het lokale bestuur mag zelf regels opstellen. Volgens de organisatie achter de protesten van zaterdag zijn die gebaseerd op paniek en een gevaar voor basale mensenrechten. Onder de demonstranten van zaterdag waren volgens Frankfurter Algemeine Zeitung ook tegenstanders van vaccinaties.

Het Robert Koch-Institut, het Duitse equivalent van het RIVM, zag het aantal geregistreerde coronagerelateerde sterfgevallen zaterdag de 7.400 passeren.

Verschillende steden treffen maatregelen vanwege drukte

Op verschillende plekken in Nederland is het zaterdag erg druk, vermoedelijk vanwege het zonnige lenteweer. In het centrum van Leeuwarden was het dermate druk dat de gemeente inwoners heeft opgeroepen weg te blijven uit de binnenstad. Ook in Leiden is het druk, daar is de winkelstraat Haarlemmerstraat afgesloten omdat er te veel mensen waren.

In het centrum van Eindhoven is het door drukte eveneens moeilijk om anderhalve meter afstand tot anderen te bewaren. In de Brabantse stad zijn vrijwilligers ingezet die bezoekers vragen afstand te bewaren. In Amsterdam zijn honderden mensen weggestuurd die op een grasveld aan de Amstel zaten. Ook in het Vondelpark en het Amsterdamse Bos is het erg druk.

De Nederlandse natuurgebieden kunnen zaterdag eveneens op veel bezoekers rekenen. De Galderse Meren trokken dermate veel bezoekers, dat de gemeente Breda heeft besloten de toegangswegen af te sluiten. Op Twitter roept de gemeente bezoekers op weg te blijven van de recreatieplassen.

Drukte op de Eindhovense straten. Foto Rob Engelaar/ANP

Militaire parade Wit-Rusland gaat door, Seoul voert opnieuw beperkingen in

Een greep uit het coronavirus-gerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn opnieuw preventieve maatregelen tegen het coronavirus ingevoerd, daags nadat ze juist waren versoepeld. Om een nieuwe uitbraak te voorkomen moet de horeca in de uitgaanswijk Itaewon weer dicht. Zaterdag werden daar achttien nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, die volgens persbureau Yonhap op één na te herleiden bleken naar één nachtclub en mogelijk zelfs één verspreider. Burgemeester Park Won-soon stelde dat hieruit blijkt „hoe eenvoudig het virus zich verspreidt als we niet oppassen.”
 • In België zijn zaterdagmiddag 76 nieuwe coronaslachtoffers gemeld. In totaal zijn in België voor zover bekend 8.581 mensen overleden aan de longziekte die het coronavirus veroorzaakt. 52.596 mensen zijn positief getest.
 • In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is een militaire parade met zo'n drieduizend deelnemers zaterdag 'gewoon' doorgegaan. Net als in buurland Rusland wordt in Wit-Rusland zaterdag stilgestaan bij het feit dat de Sovjet-Unie precies 75 jaar geleden nazi-Duitsland versloeg.

  Waar de feestelijkheden in Moskou aanzienlijk zijn versoberd vanwege de uitbraak van het coronavirus, was daar in Minsk geen sprake van. President Oleksandr Loekasjenko heeft zorgen over de verspreiding van het virus volgens persbureau AP als 'psychotisch' omschreven. De militaire parade viel simpelweg niet af te gelasten, zei hij. Loekasjenko heeft in Wit-Rusland nagenoeg geen beperkingen aan het openbare leven opgelegd die de verspreiding van het coronavirus zouden moeten indammen. Als enige land in Europa is de nationale voetbalcompetitie bijvoorbeeld niet afgebroken. Er zijn voor zover bekend 22.000 Wit-Russen besmet met het coronavirus, 126 mensen in het land zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Ondanks het coronavirus ging de grote overwinningsparade in Minsk gewoon door. President Loekasjenko wenste iedereen ‘een goede gezondheid’. https://t.co/m4awF9otDg

Een overzicht van het belangrijkste nieuws

Een overzicht van het belangrijkste coronavirus-gerelateerde nieuws van zaterdag.

 • Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is zaterdag met 63 opgelopen tot 5.422. Het werkelijke aantal sterfgevallen door het virus dat Covid-19 veroorzaakt, ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest en niet elk overlijden door de ziekte als zodanig wordt geregistreerd. Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt verzorgd, is opnieuw afgenomen. Momenteel liggen nog 541 Nederlandse coronapatiënten op een IC - van wie vijftien in Duitsland.
 • De Duitse leeuwentemmer en illusionist Roy Horn, bekend van het duo Siegfried & Roy, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij stierf in een ziekenhuis in zijn woonplaats Las Vegas.
 • Het Coronacentrum in een Roermonds Van der Valk-hotel is zaterdag gesloten. Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten in de regio is er geen noodzaak meer voor het centrum. Eerder werd het noodhospitaal dat was opgezet in congrescentrum MECC in Maastricht om dezelfde reden afgeschaald.
 • Het is zaterdag druk in de treinen naar Zandvoort. Om te voorkomen dat er „oncontroleerbare drukte” ontstaat op de perrons en in de treinen, reguleert de politie de toegang tot het Amsterdamse perron vanwaar de treinen naar de kustplaats vertrekken. NS doet de dringende oproep het Zandvoortse strand niet met de trein te bezoeken.
 • In Rusland stijgt het aantal coronabesmettingen al dagenlang flink. Ook zaterdag zijn meer dan tienduizend nieuwe gevallen gemeld. Voor zover bekend zijn nu ruim 1.800 Russen overleden aan de gevolgen van het virus. Zaterdag zou een grootste ceremonie plaatsvinden in het land om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar deze is beperkt tot een sobere aangelegenheid.

Opnieuw minder coronapatiënten op intensive cares

Het aantal Nederlandse Covid-19-patiënten dat op de intensive care wordt verzorgd, is zaterdag opnieuw afgenomen. Momenteel liggen er 541 mensen met de longziekte op de IC, 23 minder dan vrijdag. Vijftien van hen liggen op Duitse IC's. Ook liggen 450 patiënten met andere klachten op de Nederlandse intensive cares: een toename van 36 ten opzichte van gisteren. Dat meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de afname van het aantal coronapatiënten op de IC's „in lijn met de verwachting”. Hij benadrukt dat „een goede naleving van de maatregelen en monitoring van het aantal nieuwe infecties erg belangrijk blijft” omdat de overcapaciteit op IC's nog steeds beperkt is omdat het aantal non-Covid-patiënten toeneemt nu de reguliere zorg weer is opgestart.

Minister bekijkt voorstel afschaffing motortheorie voor ervaren automobilisten

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) „kijkt serieus” naar een voorstel van de RAI Vereniging om het theorie-examen voor een motorrijbewijs af te schaffen voor ervaren automobilisten. Het doel is om de keuze voor een motor laagdrempeliger te maken voor automobilisten, nu verwacht wordt dat de drukte op de wegen zal toenemen vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Minister overweegt afschaffing motortheorie-examen voor automobilisten

NS en politie beperken treinverkeer naar Zandvoort

NS heeft zaterdag een dringende oproep gedaan het strand van Zandvoort niet met de trein te bezoeken. Vanwege het warme voorjaarsweer deden veel mensen dat wel, waardoor al aan het einde van de ochtend het risico op een moeilijk controleerbare drukte ontstond. De oproep, benadrukt een woordvoerder, vooral een voorzorgsmaatregel.

De toegang tot perron 1 van station Amsterdam Centraal – waar de treinen naar Zandvoort vertrekken – is in samenwerking met de politie gedurende de dag gereguleerd. Dat zal nog tot het einde van de middag gebeuren, aldus NS. Voor zover rond half vier 's middags bekend is in één geval aan reizigers die al aan boord van een trein zaten, gevraagd uit te stappen. Volgens NS hebben de voorzorgsmaatregelen gewerkt en nam het aantal mensen dat in de treinen naar Zandvoort zat in de loop van de dag af.

In de badplaats zelf is het overwegend rustig gebleven, zegt een woordvoerder van de politie Kennemerland desgevraagd. Al in een eerder stadium heeft de gemeente grote parkeerplaatsen laten afsluiten, waardoor ook de mogelijkheden tot een bezoek met de auto beperkt zijn. De politie: „dat verklaart waarschijnlijk de drukte in de treinen.”

Reizigers zaterdagmiddag op NS-station Zandvoort Foto Koen van Weel/ANP

RIVM: 63 nieuwe sterfgevallen, 58 ziekenhuisopnames

Afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 63 meldingen binnengekomen over patiënten die aan het coronavirus zijn overleden. Omdat er een vertraging kan zitten tussen het moment van overlijden en registratie, betekent dit niet dat zij allemaal sinds vrijdagmiddag zijn overleden. In het weekend is deze vertraging vaak groter dan doordeweeks. Voor zover bekend heeft Covid-19 nu aan 5.422 mensen in Nederland het leven gekost.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is met 58 opgelopen. Sinds vrijdag registreert het RIVM alleen nog opnames van patiënten die vanwege een coronabesmetting in het ziekenhuis zijn opgenomen. Iemand die bijvoorbeeld na een hartaanval wordt opgenomen en ook besmet blijkt te zijn met Covid-19, wordt dus niet meegeteld. Vrijdagmiddag lagen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nog 1.189 coronapatiënten op reguliere afdelingen in ziekenhuizen en 564 op de intensive care, van wie 15 in Duitsland.

In de afgelopen 24 uur kwamen daarnaast 289 meldingen binnen over positieve testen op Covid-19. Dat betekent dat het coronavirus nu bij 42.382 mensen in Nederland is vastgesteld. Het werkelijk aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen met symptomen op het virus wordt getest. Het kabinet wil de testcapaciteit op 1 juni zodanig hebben verhoogd, dat wel iedereen in aanmerking komt voor een coronatest.

Parcours Ronde van Spanje opnieuw aangepast, Portugal geschrapt

Het parcours van de Ronde van Spanje is opnieuw aangepast. De vijftiende en zestiende etappe zouden deels door Portugal gaan, maar de renners zullen nu in Spanje blijven. De Portugese plaatsen op de route kunnen vanwege de coronacrisis niet garanderen dat de renners in november hun wegen kunnen aandoen, stelt de organisatie van de Vuelta zaterdag.

Hoe de twee etappes er nu gaan uitzien, is nog niet bekend. De organisatie zegt al nieuwe gaststeden te hebben aangewezen en maakt de nieuwe route de komende weken bekend. „In een uitzonderlijke situatie als die waarin we nu leven, moeten we flexibel zijn en deze beslissingen en veranderingen accepteren”, aldus Vuelta-directeur Javier Guillén.

De Vuelta zou in eerste instantie halverwege augustus starten met drie etappes in Nederland, maar begint nu op 20 oktober in Spanje. De aangepaste ronde duurt met achttien etappes drie dagen korter dan gebruikelijk. Op de nieuwe wedstrijdkalender die de internationale wielerbond UCI voor ogen heeft, overlapt de Vuelta ook nog meerdere dagen met de Giro d'Italia.

Lees meer over de aangepaste wielerkalender: Drie grote wielerrondes én de klassiekers – allemaal in honderd dagen

'Tv-studio's ook na 1 juni makkelijker zonder publiek'

Ook na 1 juni zit er nog geen publiek bij de late-night talkshows Op1 en M. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP, dat navraag deed bij de omroepen die deze programma's maken. Al wordt vanaf die datum wel een publiek toegestaan, ook in tv-studio's, volgens de programmamakers is het lastig werken met die versoepelde regels. Het gaat dan om een groep van dertig mensen, inclusief medewerkers. Het is ook nog niet zo dat de versoepeling naar groepen van honderd man - toegestaan per 1 juli mits het aantal besmettingen onder controle blijft - een uitkomst biedt.

De televisiestudio's zijn kleiner dan ze er op tv misschien uitzien, stellen de makers. Een groep mensen daar ontvangen, die onderling anderhalve meter afstand moeten houden, gaat lastig. Dat is al zo met de redacteuren en de gasten die komen spreken in de uitzending.

Op1 wordt sinds 11 maart zonder publiek gemaakt. De dagelijkse talkshow van de omroepen BNNVARA, EO, WNL en MAX wordt tegenwoordig ook in het weekend uitgezonden, vanwege het vele nieuws rondom de corona-epidemie.

Lees ook een ZAP-recensie van Lotfi El Hamidi: Coronatelevisie maken, niemand zei dat het makkelijk zou zijn

Europese Commissie buigt zich over reisvouchers, geen nieuwe besmettingen gemeld in Slowakije

 • De Europese Commissie wil dat EU-lidstaten garant staan als zij bij geannuleerde vluchten uitgifte van vouchers toestaan in plaats van geldteruggave. Dat staat in een conceptbeleidsdocument dat persbureau Reuters heeft ingezien. De garantstelling moet ervoor zorgen dat reizigers alsnog hun geld terugkrijgen bij een faillissement van de luchtvaartmaatschappij, of als de voucher vervalt wanneer zij hier nog geen gebruik van hebben gemaakt. Ook zou de Commissie pleiten voor een meer flexibele voucher die kan worden ingewisseld bij meerdere maatschappijen.
 • In Slowakije zijn vrijdag geen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het is de eerste keer sinds 10 maart dat het aantal positieve testen op Covid-19 in het land op nul ligt. In vergelijking met andere Europese landen is het aantal geregistreerde besmettingen in Slowakije met 1.455 relatief laag. Ook het dodental van 26 is lager dan in veel andere landen. Sinds woensdag zijn de meeste winkels in Slowakije weer open, net als terrassen en hotels. Wel zijn scholen nog altijd gesloten en is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Een protest in Afghanistan tegen een volgens de demonstranten oneerlijke verdeling van voedselhulp tijdens de coronacrisis, heeft aan zeven mensen het leven gekost. Veertien anderen raakten gewond, meldt persbureau Reuters op basis van Afghaanse autoriteiten. De circa driehonderd demonstranten stellen dat bij verdeling van voedsel voorrang wordt gegeven aan Afghanen met politieke connecties. Volgens de autoriteiten probeerden de demonstranten het gouverneurshuis binnen te dringen, waarbij zou zijn geschoten en met stenen werd gegooid. De Afghaanse regering verdeelt voedsel omdat veel inwoners dit tijdens de coronacrisis niet meer kunnen betalen door werkloosheid en stijgende prijzen.

Zorghotel in Roermond niet meer nodig voor opvang coronapatiënten

Het Coronacentrum in Roermond, dat was ingericht in Van der Valk-hotel De Oranjerie, is gesloten. Dat is vrijdag al besloten. Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten in de regio Noord- en Midden-Limburg is er geen speciaal centrum of huisartsenpost meer nodig.

Het zorghotel bood plek aan mensen met corona die niet ziek genoeg waren om in een ziekenhuis te worden opgenomen, maar ook niet thuis konden blijven. De locatie werd op 27 maart geopend. De medewerkers die daar werden ingezet keren terug naar hun eigen zorginstellingen.

In de provincie Limburg zijn afgelopen week al meerdere specifieke centra gesloten. Zo sloot het eerste coronacentrum in Urmond, voor mensen in Zuid-Limburg, vorige week de deuren. Donderdag werd bekend dat de noodopvang voor Covid-19-patiënten in het congrescentrum MECC in Maastricht wordt afgebroken. Die locatie werd opgezet voor he geval ziekenhuizen de aantallen patiënten niet aan zouden kunnen, maar dat is uiteindelijk niet voorgekomen.

Ontwikkelingen in het buitenland: het Verenigd Koninkrijk, Egypte, Rusland en China

 • In het Verenigd Koninkrijk buigt de regering zich dit weekend over het stappenplan om de coronamaatregelen te versoepelen. Verschillende Britse media schrijven zaterdag dat een verplichte zelfquarantaine voor wie het land binnenkomt hiervan deel uitmaakt. De maatregel zou volgende maand van kracht gaan en ook gelden voor Britten die terugkeren naar hun thuisland. Zij moeten bij aankomst het adres doorgeven waar zij twee weken lang in isolatie zullen verblijven. Wie zich niet aan de maatregel houdt, kan worden bestraft met een geldboete. Premier Boris Johnson houdt zondag een toespraak over versoepeling van de maatregelen.
 • De Egyptische president Sissi heeft zaterdag zijn goedkeuring gegeven voor uitbreiding van de noodtoestand in zijn land. Met een pakket wijzigingen wordt het voor hem makkelijker om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de strenge aanpak die tegen burgers gericht is tijdens de coronacrisis in Egypte. Zo kan de president vanaf nu zelf besluiten om lessen op scholen of universiteiten te schorsen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar diezelfde maatregelen zou hij ook kunnen inzetten om openbare bijeenkomsten, protesten en andere publieke activiteiten te verbieden. In een reactie aan persbureau AP waarschuwt Human Rights Watch dat „slechts vijf van de achttien amendementen echt verband houden met gezondheidszorg”.
 • Een man draagt een mondmasker bij een ceremonie voor de Dag van de Overwinning. Foto Sergej Chirikov/EPA

  In Rusland stijgt het aantal coronabesmettingen dagelijks nog flink. Ook zaterdag zijn meer dan tienduizend nieuwe gevallen gemeld, schrijft persbureau Reuters op basis van de autoriteiten. Momenteel zijn er in het land 198.676 besmettingen vastgesteld. Er zijn in totaal 1.827 coronapatiënten overleden (een toename van 104 op zaterdag). Door de uitbraak van het coronavirus is de nationale herdenking van de Dag van de Overwinning deze zaterdag een sobere aangelegenheid. Op 9 mei wordt in Rusland (en is sommige andere voormalige Sovjetlanden) de overwinning op nazi-Duitsland gevierd. President Vladimir Poetin woonde een aangepaste ceremonie bij het Kremlin bij.

 • China heeft aangekondigd het beleid voor infectiebestrijding in het land te hervormen, meldt persbureau Reuters. Aanleiding daarvoor zijn de „zwakke schakels” die de corona-uitbraak heeft „blootgelegd in de manier waarop we omgaan met grote epidemieën”, aldus de vice-minister van de Chinese Nationale Commissie voor Gezondheid. De aankondiging lijkt een reactie op de wereldwijde kritiek op de Chinese aanpak nadat het coronavirus in het land was uitgebroken. China wordt verweten niet snel genoeg te hebben gereageerd op de uitbraak, waardoor Covid-19 zich over de hele wereld kon verspreiden.
Lees over de spanningen tussen China en de Verenigde Staten tijdens de coronacrisis. China wil helemaal geen echte confrontatie met de VS. Waarom is het dan toch zo fel?

'Laboratoria weigerden in maart coronatests voor verpleeghuispersoneel ondanks capaciteit'

Laboratoria hebben begin maart veel verzoeken geweigerd voor het testen verpleeghuispersoneel, terwijl ze soms wel voldoende testcapaciteit in huis hadden. De testcentra hielden zich streng aan de RIVM-richtlijnen die bepaalden voor wie de coronatests beschikbaar waren. Daarover schrijven onderzoeksjournalisten van het collectief Investico zaterdag in dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer.

Zorgdirecteuren en GGD's zeggen dat door een „wildgroei” aan commerciële laboratoria in Nederland, geen landelijk overzicht meer is van de beschikbare capaciteit voor het uitvoeren van tests.

Begin maart stelde het RIVM dat verpleeghuismedewerkers met klachten thuis moesten blijven, maar niet getest konden worden op het coronavirus. Verzorgingshuizen zeggen tegen de journalisten dat dat onmogelijk was: „We hebben de mensen hard nodig”, zo zegt directeur Peter Hoppener van zorgorganisatie Vivent uit Den Bosch. Achteraf gezien is maart volgens hem „cruciaal” geweest en is inmiddels duidelijk dat personeel in die maand „ongewild voor een flink deel van de besmettingen heeft gezorgd” onder de bewoners.

De richtlijnen van het RIVM werden begin april aangepast. Het lijkt er inmiddels op dat het coronavirus zich razendsnel heeft verspreid in verzorgingshuizen. Zo doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek naar het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek, waar in drie weken tijd bijna de helft van de bewoners stierf, vermoedelijk als gevolg van het coronavirus. Zaterdagochtend meldt het Eindhovens Dagblad, op basis van bronnen, dat in een zorgcentrum in Budel op twee afdelingen bijna de helft van de bewoners (12 van de 29 bewoners, en 13 van de 25) vermoedelijk is overleden aan het coronavirus.

Touringcarsector: gebruik onze bussen in het openbaar vervoer

Touringcarbedrijven stellen voor hun bussen in te zetten in het openbaar vervoer. Daarmee willen zij de capaciteit van het aantal stoelen verhogen als het ov vanaf 1 juni weer volgens normale dienstregeling, maar met een maximale capaciteit van 40 procent gaat rijden. Dat schrijft Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de branchevereniging van touringcarbedrijven, in een vrijdag verstuurde brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD).

Foto Lex van Lieshout/ANP

Met het inzetten van de touringcarbussen worden volgens KNV twee problemen aangepakt: meer mensen kunnen daardoor met het ov naar werk of school en touringcarbedrijven kunnen „dit verloren jaar nog enigszins goed maken”. Door de coronacrisis staat ruim 95 procent van de vierduizend touringcarbussen stil. Daarmee zouden zij de ov-capaciteit met 40.000 stoelen kunnen verhogen. De KNV wijst in het bijzonder te kunnen bijdragen aan het vervoer van studenten en scholieren.

Door de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zullen meer mensen met trein, metro, tram of bus gaan reizen. Passagiers zijn vanaf 1 juni verplicht mondkapjes te dragen in het ov, die zij zelf moeten aanschaffen of maken. Het kabinet en vervoersbedrijven benadrukten deze week dat iedereen het openbaar vervoer moet blijven mijden als reizen niet strikt noodzakelijk is.

Lees ook: Openbaar vervoer nog niet bedoeld voor plezierritjes

Veel gebruik steunregelingen in Caribisch Nederland

Op de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben veel ondernemers gebruik gemaakt van een door Nederland ingestelde regeling om werkgevers een tegemoetkoming te geven voor loonkosten. Doel is om te voorkomen dat personeel moet worden ontslagen door de coronacrisis. Dat schrijft het ANP.

De regeling werd vijf weken geleden ingevoerd met een budget van 14 miljoen dollar. In totaal zijn op de drie eilanden 3831 aanvragen ingediend. Daarvan is 96 procent is goedgekeurd, zo werd vrijdagavond (lokale tijd) op Bonaire bekendgemaakt.

Sinds 23 april is het ook mogelijk voor ondernemers die tussen 13 maart en 12 juni minstens 4.400 dollar omzetverlies lijden om een tegemoetkoming van 4.400 dollar aan te vragen voor vaste lasten. Hiervoor is een budget van 10 miljoen dollar beschikbaar. Er zijn inmiddels 495 aanvragen ingediend, waarvan er 345 zijn uitbetaald. Op de eilanden zijn echter veel kleinere ondernemingen die qua omzet buiten de boot vallen voor deze regeling.

Leeuwentemmer Roy Horn (75) overleden aan Covid-19

De Duitse leeuwentemmer en goochelaar Roy Horn, bekend van het duo Siegfried & Roy, is in zijn woonplaats Las Vegas overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft zijn management verklaard, meldt DPA. Hij was 75.

Het duo Siegfried (links) & Roy met een jonge tijger in Las Vegas in 2008. Foto Ethan Miller / GETTY / AFP

Siegfried & Roy hadden jarenlang een zeer populaire show in Las Vegas, waarin ze optraden met witte leeuwen en tijgers en goocheltrucs opvoerden. Tussen 1990 en 2003 gold hun extravagante show in hotel-casino The Mirage als de topshow van het Amerikaanse gokmekka.

In 2003 raakte Horn, die werd geboren als Uwe Ludwig Horn in het Duitse Nedersaksen, tijdens een optreden ernstig gewond bij een aanval door een Siberische tijger. Zijn luchtwegen werden beschadigd, hij raakte gedeeltelijk verlamd en herstelde nooit volledig. Vorige maand werd bekend dat hij werd behandeld voor Covid-19. Hij overleed in een ziekenhuis in Las Vegas.

Derde repatriëringsvlucht uit Marokko aangekomen op Schiphol

In de nacht van vrijdag op zaterdag is opnieuw een repatriëringsvlucht uit Marokko in Nederland aangekomen. Het toestel, dat vrijdagavond vertrok vanaf het vliegveld bij Casablanca, landde rond 01.10 uur op Schiphol, meldt het ANP.

Het is de derde repatriëringsvlucht uit het Noord-Afrikaanse land. Aan boord waren ongeveer driehonderd passagiers. In Marokko zitten nog ongeveer 2.100 Nederlanders vast.

De repatriëring verliep lange tijd moeizaam, mede omdat Marokko het land vanwege het coronavirus streng heeft afgegrendeld. De lockdown duurt daar nog tot zeker 21 mei. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er alles aan doen te doen om de Nederlanders zo snel mogelijk terug te halen.

Lees meer over de repatriëringsvluchten uit Marokko: Opnieuw vlucht met Nederlanders vanuit Marokko geland

Californië zet in op stemmen per brief bij presidentsverkiezingen

De Amerikaanse staat Californië heeft als eerste beloofd om alle kiesgerechtigden stembiljetten te sturen om per brief te stemmen bij de presidentsverkiezingen in november. De stap is bedoeld om toegang voor kiezers te vergroten en veiligheid te waarborgen in verband met het coronavirus, meldt Reuters.

Gouverneur Gavin Newsom heeft vrijdag een decreet getekend om de stembescheiden ter beschikking te stellen aan alle kiesgerechtigden in de staat, de grootste van de VS met ongeveer 40 miljoen inwoners. De staat werkt ook aan veiligheid bij stembureaus, om ervoor te zorgen dat kiezers ondanks het coronavirus in november veilig kunnen gaan stemmen, zei de Democraat.

„Het is goed voor de gezondheid, het is goed voor stemrecht, en het zal opkomst ten goede komen", zei Alex Padilla, de hoogste ambtenaar van Californië, over briefstemmen.

Democraten in de Verenigde Staten zijn veelal voorstander van de mogelijkheid om per brief te stemmen; volgens hen is het nodig om ervoor te zorgen dat de opkomst op peil blijft. Sommige Republikeinen, onder wie president Trump, zijn tegen grootschalig stemmen per brief, volgens hen is het fraudegevoelig.

Tweede medewerker Witte Huis test positief op coronavirus

Voor de tweede keer in twee dagen is besmetting met het coronavirus vastgesteld bij een medewerker van het Witte Huis. Katie Miller, de woordvoerder van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, is positief getest op het virus. Dat is vrijdag bekend geworden, melden Amerikaanse media.

Katie Miller, woordvoerder van vicepresident Mike Pence, in september 2019 met Stephen Miller, vooraanstaand adviseur van president Trump. Foto Patrick Semansky / AP

Miller, die vaak reist met Pence, is getrouwd met Stephen Miller, een vooraanstaande adviseur van president Donald Trump die vooral bekendstaat om zijn harde lijn op het gebied van immigratie. „Ze is lange tijd heel goed getest, en vandaag testte ze opeens positief", zei Trump tegen journalisten. „Ze is niet in contact geweest met mij. Ze heeft tijd doorgebracht met de vicepresident.”

Donderdag werd bekend dat een bediende van president Donald Trump positief getest is. Trump zei „zeer weinig persoonlijk contact” te hebben gehad met de man, die deel uitmaakt van een militaire elite-eenheid die persoonlijke taken voor de president uitvoert.

Bloemenexport nam in maart bijna een kwart af

De exportwaarde van sierteelt, zoals bloemen, planten bollen en boomkwekerijproducten, is in maart met 22 procent afgenomen vergeleken met 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek zaterdag. De grootste afname vond plaats bij de uitvoer van sierteelt naar Italië.

Begin dit jaar ging het nog goed met de bloemensector. De waarde van sierteeltexport nam in januari toe met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die toename was in februari al iets minder, 3 procent, die dus werd gevolgd door een enorme tegenslag in maart. De bloemensector sloeg half maart alarm dat bedrijven dreigen om te vallen.

De grootste afname is te zien bij de snijbloemen (-26 procent), gevolg door bloembollen en overige sierteelt (-25 procent) en de boomkwekerijproducten (-18 procent). Na Italië nam de uitvoer naar de Verenigde Staten en Zwitserland het meest af (beide 33 procent). Het voorjaar is voor de bloemenexport normaal gesproken een van de drukste periodes van het jaar. Sierteelt is de derde exportsector van Nederland, goed voor 35 procent van de wereldwijde export, schrijft veilingcoöperatie FloraHolland. Vorig jaar was de sierteelt zelfs het meest uitgevoerde landbouwproduct van Nederland, met een waarde van 9,5 miljard euro, meldt het CBS.

Lees hier wat we eerder schreven over het effect van de coronacrisis op de sector: Miljoenen rozen en tulpen vernietigd door de coronacrisis

Goedemorgen en welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC het laatste nieuws bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 8 mei:

 • Bij het RIVM zijn sinds donderdag 71 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen onder coronapatiënten, waarmee er nu in totaal 5.359 mensen aan de gevolgen van het coronavirus zijn bezweken. Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is afgenomen met 20 tot een totaal van 564.
 • In een asielzoekerscentrum in het Friese Sneek zijn 22 coronabesmettingen vastgesteld. Tot nu toe zijn honderd van de 550 bewoners getest. De GGD houdt er rekening mee dat er nog meer besmettingen worden vastgesteld. Het azc gaat drie dagen op slot.
 • De VS hebben in april het grootste maandelijkse banenverlies ooit moeten incasseren. De werkloosheid verdriedubbelde als gevolg van de coronacrisis tot 14,7 procent, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd maandoverzicht.
 • Zeeland gaat weer meer toeristen toelaten in de provincie. Hotels, vakantieparken en campings mogen vanaf volgende week vrijdag 50 procent van het totaal aantal slaapplaatsen verhuren.
 • Nederlandse bedrijven hebben inmiddels ongeveer 2 miljard euro aan tegemoetkoming voor hun loonkosten ontvangen van uitkeringsinstantie UWV. Vanuit de horeca en de detailhandel zijn de meeste aanvragen voor de NOW-regeling binnengekomen.
 • De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers in stand houden tot zeker 15 juni. Het gaat om de tweede verlenging sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus
 • In Afrika dreigen 190.000 doden te vallen door het coronavirus, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op dit moment is Afrika nog relatief licht getroffen, maar dat zou snel om kunnen slaan. Het virus kan „nog jaren” blijven rondwaren.
Lees hier het blog van vrijdag terug