Arbeidsmarkt

UWV: ‘grote krimp’ in sierteelt, staalindustrie en luchtvaart

De beperkingen in Nederland om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zullen het totale aantal banen flink doen dalen, ondanks de steunmaatregelen die de overheid heeft genomen. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV donderdag. De Kamer van Koophandel meldt daarnaast dat het aantal faillissementen in april met ruim een derde is toegenomen: de sierteelt, de staalindustrie en de luchtvaart zullen stevig geraakt worden, zo is de verwachting. Een derde van alle werknemers is volgens het UWV werkzaam in sectoren die volgens de prognose „zeer grote krimp” en „grote krimp” zullen doormaken. Lichtpunten zijn de zorgsector en de post. De KvK zag 343 faillissementsverklaringen in april, tegenover 253 in dezelfde maand vorig jaar.” (NRC)