Amsterdam heeft nu een digitale ‘paskamer’ voor (corona)werklozen

Foto Jeroen Jumelet/ANP

De Paskamer, een gratis platform waar werknemers en werkgevers elkaar kunnen vinden, is sinds 8 mei live. De Paskamer laat op basis van vaardigheden zien welk werk het beste bij iemand past.

Het project is een initiatief van House of Skills, een publiek-privaat samenwerkingsverband met o.a. de gemeente Amsterdam, FNV, UWV, VU en UvA en is vanwege corona nu extra relevant.

Centraal staat de verschuiving van een focus op diploma’s naar een focus op competenties. Geïnteresseerden rangschikken online 103 eigenschappen – in de categorieën vaardigheden, mentale eigenschappen, fysieke eigenschappen en werkstijlen – en krijgen op basis daarvan een beroepenlijst en gematchte vacatures te zien. De werkzoekende kan dan zelf besluiten of hij gaat solliciteren.

„We houden mensen een spiegel voor. Dit is een ware HR-innovatie”, aldus programmadirecteur Annelies Spork. „Zeker nu veel mensen in deze coronatijd hun baan verliezen of onzeker zijn over hun toekomst is het belangrijk het ‘skills’-denken meer toe te passen. Werkverleden is ondergeschikt aan vaardigheden.”

De Paskamer belichaamt „een leven lang ontwikkelen” door mensen meer regie te geven over hun arbeidsmarktperspectief. Spork: „Dat je ooit boekhouder bent geworden, betekent niet dat je dat ook voor altijd hoeft te zijn.”