Vooruitblik

Europese Commissie: coronacrisis leidt dit jaar tot recessie ‘van historische omvang’

De coronacrisis zal dit jaar in Europa een „recessie van historische omvang” veroorzaken. Deze verwachting sprak de Europese Commissie woensdag uit in haar driemaandelijkse economische vooruitblik. De gezamenlijke economieën van de 27 EU-lidstaten zullen met 7,4 procent krimpen, voorspelt Brussel.

In 2021 volgt gedeeltelijk herstel: de EU-landen maken dan naar verwachting bij elkaar genomen een groei door van 6,1 procent. Niet alle landen zullen echter gelijkmatig opkrabbelen, waarschuwde Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni. Zo worden lockdowns niet overal even snel opgeheven en zijn sommige landen afhankelijker van zwaar getroffen sectoren als het toerisme. „Dergelijke verschillen zijn een gevaar voor de Europese interne markt en de eurozone”, aldus Eurocommissaris Gentiloni. „Maar we kunnen dit gevaar bezweren door op Europees niveau krachtig en gezamenlijk op te treden.”

Voor Nederland houdt de Commissie rekening met een krimp van 6,8 procent in 2020. Volgend jaar zou de economie dan weer met 5 procent groeien. De werkloosheid in Nederland gaat toenemen, denken de Brusselse economen, van 3,4 procent in 2019 naar 5,9 procent dit jaar.

De Zuid-Europese lidstaten die er financieel zwak voor staan, zullen het hardst getroffen worden, is de verwachting van de Commissie. Griekenland, Spanje en Italië krijgen dit jaar alle te maken met een krimp van tegen de 10 procent. Ook voor Frankrijk zijn de gevolgen van de crisis met een krimp van ruim 8 procent aanzienlijk.

Kredietbeoordelaar Moody’s liet dinsdag weten dat de bestedingen van huishoudens in de Europese Unie vanwege de coronacrisis en lockdowns gemiddeld een derde lager zijn. Het wegvallen van toerisme speelt daarbij een sterke rol. Een deel van de weggevallen consumptie is uitgesteld, maar een deel ook verloren.