Rechtszaak tegen Trumps ex-veiligheidsadviseur Flynn plots ten einde

Verenigde Staten Volgens de openbaar aanklager kan niet bewezen worden dat Flynn heeft gelogen tegen de FBI, of dat de eventuele leugens ‘substantieel’ waren.
Archiefbeeld van Flynn na een bezoek aan de rechtbank.
Archiefbeeld van Flynn na een bezoek aan de rechtbank. Foto Manuel Balce Ceneta/AP

De strafzaak tegen Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is donderdag plots tot een einde gekomen. Justitie heeft de zaak laten vallen, melden Amerikaanse media. Eerder eiste het OM nog een maandenlange celstraf omdat Flynn zou hebben gelogen tegen de FBI over contacten met de Russische ambassadeur in Washington.

De zaak draait om gesprekken tussen Flynn en ambassadeur Sergej Kisljak die plaatsvonden in de weken voordat Trump aantrad als president. Flynn was destijds lid van het transitieteam van de aanstaande president en besprak met Kisljak de mogelijkheid van het versoepelen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Dat laatste zou hij hebben ontkend tegenover de FBI - hetgeen strafbaar is. De voormalige veiligheidsadviseur heeft tweemaal schuld bekend en heeft - in ruil voor strafvermindering - meegeholpen aan het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

‘Heroverweging en nieuw ontdekte informatie’

De openbaar aanklager zegt nu dat wettelijk en overtuigend bewezen kan worden dat Flynn heeft gelogen noch dat de mogelijke leugens „substantieel” waren. Ook zou de FBI fouten hebben gemaakt bij het onderzoek naar Flynn. De ondervraging van Flynn zou onder meer geen „legitieme onderzoeksbasis” hebben gehad. De aanklager baseert zich hierbij naar eigen zeggen op een „heroverweging van alle feiten en omstandigheden in deze zaak, inclusief nieuw ontdekte informatie”.

De kritiek op de FBI zal vermoedelijk aangegrepen worden door Flynns advocaten, die al langer bepleiten dat de dienst zonder goede reden achter de voormalige veiligheidsadviseur aanzat. Ook president Trump heeft het werk van de FBI bekritiseerd. De president reageerde donderdag dan ook verheugd op het nieuws. Tegen journalisten van The New York Times zei hij dat dit bewijst dat Flynn een „onschuldige man en een grootse strijder” is.