Recensie

Recensie Uit eten

Osteria Vera: de topchef is nu ook topcateraar

Uit eten thuis Rotterdam Zolang de restaurants dicht zijn, recenseert Wim de Jong elke twee weken een restaurant in Rotterdam dat thuisbezorgt.

Foto Wim de Jong

Onwaarschijnlijk dat je er als individuele gast zelf enigszins de hand in hebt, dus bidden maar dat óók Osteria Vera de coronacrisis straks te boven komt en we er kunnen blijven komen. Als het huishoudbudget het even toelaat, lunchen we graag en vaak in het Italiaanse restaurant op de Karel Doormanstraat. Aangezien het wat mij betreft een van de top 5-eetgelegenheden in Rotterdam is, preek ik hier zeker voor eigen parochie. Al zijn er ook minder particuliere redenen aan te voeren om juist nu een lans te breken voor de inzet waarmee eigenaren Remco van de Lagemaat en Magdalena Szjako hun zaak overeind proberen te houden.

Het echtpaar koos ervoor om geen gebruik te maken van leningen en giften van de overheid, maar heeft zijn kaarten volledig gezet op het koken en zelf bezorgen van diners zoals je die ook in Vera op tafel zou mogen verwachten. Waar collega-restaurateurs van hun niveau (noodgedwongen) op bijvoorbeeld het bakken van pizza’s of anderszins vereenvoudigde ‘solidariteits’-schotels zijn overgeschakeld, trachten Van de Lagemaat en Szjako zo min mogelijk toe te hoeven leggen op de kwaliteit en beleving van hun keuken. Dat gaat vooralsnog goed. De salarissen van het personeel en de huur konden tot nu toe worden afgeschreven, al durft ook Van de Lagemaat niet te voorspellen of hij het eind van de lockdown zal halen.

Aan de restaurant-aan-huis-aanpak van Vera zou het niet mogen liggen. Elke week is er een nieuw driegangenmenu, met keuze uit steeds vier antipasti, drie primi- en secondi-gerechten, en nog eens drie dolci. Bestellingen kunnen online of telefonisch aan de chef worden doorgegeven. Desgewenst worden er de bijpassende wijnen per fles meegebracht. Die bezorgservice is intensief, vertelt Remco van de Lagemaat, maar het heeft de band met zijn klanten wederzijds ook versterkt. Elk ritje levert weer een persoonlijke ontmoeting en een extra hart onder de riem op. „Dat is toch wel ontzettend tof.”

De gerechten komen aan de deur in elegante papieren draagtassen, met aan de hengsels nog een lintje waaraan een schriftelijk bedankje vastzit. In onze zakken zitten de tomaten/broodsalade met octopus van de barbecue, de burrata met gegrilde broccoli, amandel en een dressing van ansjovis, een lasagne bolognese voor de nog inwonende puber, en voor zijn ouders de gegrilde filet van griet met gerookte beurre blanc en de rouleau van kip met een farce van porcini, pistache en gegrilde groene asperges. Erbij komen een ruime portie gebakken aardappels met tijm, rozemarijn en knoflook, alsmede een paar handen vol lekker Italiaans brood. De desserts van de week zijn aardbeien met vanilleroom, kaasjes met mosterdfruit en gepocheerde chocoladetaart met amarenenkersen. We rekenen, met de wijn erbij, 127,50 euro af.

Alle afzonderlijke gerechten zijn verpakt in herbruikbare plastic doosjes (al blijft het veel plastic), en op het A4-tje in een van de draagtassen staat precies omschreven wat we zelf oven- of opbaksgewijs nog aan handelingen hebben te verrichten. Die zijn minimaal overigens. In het bestek van een paar minuten weet je bijna niet beter of je bent in Osteria Vera zelf aangeschoven. Dat ze pak ‘ m beet drie kilometer naar je bord hebben afgelegd en daarbij ook nog een tussenstop in een vreemde, niet-professionele oven maakten, proef je aan geen enkel ingrediënt af. Alle groentetjes, de vis en de kip hebben precies dat ‘cuisson’ dat van een toegewijde en uitstekende kok klaarblijkelijk ook een perfecte cateraar maakt.

Geen eetliefhebber zal willen dat zijn favoriete restaurantchefs in die hoedanigheid nog een poosje voort moeten. Maar nu het even helaas niet anders is: dineer toch ook vooral voor dat segment van de beroepsgroep buiten de deur binnen.

Osteria Vera, 010-2232481