Musicalartiesten ‘belten’ vanuit hun woonkamer

Online musicalartiesten De sluiting van de theaters bracht alle musicals abrupt tot stilstand. Nu zingen castleden hun publiek online moed in, met de eigen woonkamer als decor.

De acteurs uit de musical ‘Annie’ nu in de thuismusical ‘Annie’.
De acteurs uit de musical ‘Annie’ nu in de thuismusical ‘Annie’.

Het concept is simpel: artiesten zingen, voor de camera vanuit hun eigen huis, gezamenlijk een nummer uit de musical waarmee ze eigenlijk op de planken zouden staan. De afgelopen weken maakte bijna iedere grote musical zo’n video. Soms is de liedtekst aangepast, soms niet, maar altijd flitsen webcam-achtige beelden van de zangers voorbij.

Het begon allemaal met een cover van ‘You’ll never walk alone’, op initiatief van company manager Rudy Hellewegen en acteur Steven Roox. Ruim dertig musicalartiesten zingen mee in deze video, die 18 maart werd gepubliceerd. Het resultaat oogt authentiek. Stemmen galmen door holle zolder- en volle woonkamers; zangers zitten bovenop de camera (Johnny Kraaijkamp) of ver weg (Tony Neef). Opnames zijn binnen of buiten gemaakt, zonder of met een hysterisch filter (Vera Mann). Midden in een uithaal geeft Richard Groenendijk op – je lipleest een verontschuldigend ‘dit gaat niet, sorry’ in één van de frames. Het filmpje is inmiddels bijna 33.000 keer bekeken. Ook internationaal worden dit soort video’s veel online geplaatst, bijvoorbeeld van Broadway- of West End-producties.

‘Houd je hamster in de kooi!’

De cast van Hello Dolly! kan nauwelijks zijn bekomen van de schrik door de theatersluiting, toen zij eind maart hun ‘coronanummer’ het web op slingerden. Na de première hadden zij pas één voorstelling gespeeld, toen het doek viel. Toch zingen de castleden enthousiast de nieuwe tekst, die actrices Marjolijn Touw en Mieke van der Hulst schreven. In de bewerking van ‘Help een handje’ geven ze droogkomisch advies: ‘helaas kan een kus of hand/ bij begroeting of afscheid niet meer/ blijf op z’n minst op grote afstand van elkaar’. In de begeleidende beelden zie je acteurs puzzelen, beeldbellen of overgooien met een wc-rol: ‘houd je hamster in de kooi!’

Ook bij Kinky Boots is het een vrolijke boel. Zij namen een ‘lockdown versie’ op van ‘Zoek het hogerop/ wees vrij’. Voor deze productie, die ‘al’ vanaf oktober te zien was, betekende de theatersluiting een abrupt einde van de tournee. Bij de zangers thuis worden de zorgen weggefeest. Om de verveling te verdrijven, doen zij huishoudelijke klusjes of zijn aan het breien geslagen. Vlak voordat één van de actrices haar camera uitzet, klinkt nog net een melig: „Ik hoop dat het goed was, want dit is echt al de tiende keer, dat ik dit gedaan heb!”

Kamerplant

Al die musicalsterren ‘beltend’ voor hun laptops: het opnemen van zo’n zangvideo is natuurlijk net zo spontaan als de gemiddelde ‘selfie’. Camera’s worden strategisch gepositioneerd voor een blauw-groene wand, een kunstwerk of er wordt toch nog even een frisse kamerplant het beeld ingetrokken.

Dan houden de jonge acteurs uit Annie het nog opvallend naturel. In hun video zie je de tientallen kinderen, die meespeelden in deze productie (een gestrand tournee, die in december was begonnen). Het bemoedigende ‘Morgen’ sleept je door donkere quarantainedagen heen.

En anders doet het gelikte filmpje van ‘Niemand hier heeft helden nodig’ uit de musical Tina dat wel. Tekstschrijver Han Kooreneef bewerkte dit nummer, naar een idee van castleden Maickel Leijenhorst en Brandon Delagraentiss. Een week na publicatie heeft ‘Iedereen heeft helden nodig’ al bijna 15.000 weergaven. Die kijkers zagen allemaal de boodschap van Nyassa Alberta – die na maand Tina spelen, thuis kwam te zitten: ‘samen sterk is nu hoognodig’.