Recensie

Recensie Muziek

Moses Sumney is eerlijk en onopgesmukt

Moses Sumney verwerkt zijn dualiteit tot muziek. De stem van de Afrikaans-Amerikaanse (28) Sumney heeft een vrouwelijke en een mannelijke klank, en iets ertussenin. Die stem tast steeds de eigen mogelijkheden af: van hoog en kirrend, tot laag en weifelend, en met volle gospelkracht daartussen. De begeleiding op dit tweede album Grae is een sober decor van contrabas, akoestische gitaar en soms een ronkend orgel.

Zijn zang kronkelt en kweelt, koket maar zonder behaagzucht. Moses’ stem is zo eerlijk en onopgesmukt als de vraagstukken waar hij aandacht voor wil. Hij heeft het over de dwang om een gender te kiezen, bijvoorbeeld in ‘Neither/Nor’: ‘Cuz in the valley of the sure/ you cannot be neither/nor’. In sommige liedjes is de melodie niet helemaal uitgewerkt, maar als dat wel gebeurt (‘Me In Twenty Years’, ‘In Bloom’), zijn de welvingen, bochten en koerende stemcapriolen verbijsterend mooi.