Kwartaalcijfers

Winst Disney daalt met 91 procent

De winst van Disney is door de coronacrisis in het eerste kwartaal van dit jaar met liefst 91 procent gedaald. In die drie maanden maakte het Amerikaanse amusementsconcern 475 miljoen dollar winst. In het eerste kwartaal van 2019 was dat nog 5,4 miljard dollar.

De gigantische inkomstenderving komt vooral door het sluiten van de twaalf attractieparken in de Verenigde Staten, Azië en Europa, waardoor het bedrijf minstens een miljard dollar misloopt. Het voorlopige verlies door de coronacrisis wordt door Disney ingeschat op minstens 1,4 miljard dollar.

The New York Times schrijft dinsdag dat het ergste nog moet komen omdat deze cijfers slechts betrekking hebben op het eerste kwartaal, en de coronacrisis pas halverwege maart écht losbarstte. De verwachting is dat de cijfers over het tweede kwartaal een veel donkerder beeld zullen geven. Disney maakte daarom alvast bekend over de eerste helft van 2020 geen winstuitkeringen uit te betalen aan investeerders. Daarmee bespaart het bedrijf zo’n 1,6 miljard dollar.

Een ogenschijnlijk lichtpuntje vormt Disney+, die eind vorig jaar begon. De nieuwe streamingdienst haalde razendsnel veel abonnees binnen – inmiddels zo’n 54 miljoen – maar de inkomsten wegen nog niet op tegen de kosten. De omzet van Disneys streamingdiensten (waar ook Hulu en ESPN+ onder vallen) bedroeg zo’n 4,1 miljard, het verlies 812 miljoen dollar. Vooral de investering in nieuwe series en films, en het uitrollen van Disney+ in Europa kostten veel geld.