Brieven

Dodenherdenking

Waarom ontbraken de Kamervoorzitters op de Dam?

Foto Mischa Schoemaker/ ANP

Op 4 mei stonden de belangrijkste gezagsdragers van Nederland bij het monument op de Dam. Dat waren de koning en de koningin. Daar iets achter stonden Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Daar weer achter: premier Mark Rutte en een adjudant van het Hof.

Waar waren de vertegenwoordigers van het volk? Die waren niet uitgenodigd. Het parlement is door de coronacrisis gedegradeerd. Niet de gekozen parlementariërs, maar de koning en door de koning benoemde gezagsdragers vertegenwoordigen thans de natie. De burgers en hun vertegenwoordigers moesten een stapje terug doen: de voorzitter van de Tweede Kamer, Kadija Arib, schitterde door afwezigheid. Ik voelde mij niet vertegenwoordigd, daar op de Dam.