Generation R doet onderzoek naar Covid-19 in gezinnen

In Rotterdam loopt een van de grootste epidemiologische onderzoeken van Europa, waarbij 10.000 opgroeiende kinderen worden gevolgd. Nu gaan ze ook de gevolgen van Covid-19 onderzoeken

Mark Rutte bezoekt een intensive care unit in het Erasmus MC waar Covid-patiënten liggen.
Mark Rutte bezoekt een intensive care unit in het Erasmus MC waar Covid-patiënten liggen. Foto Sem van der Wal

Hoe verspreidt het nieuwe coronavirus zich over de gezinsleden, hoe vaak komt het voor bij Rotterdamse gezinnen en wat is de impact van de pandemie op ouders en kinderen in de Maasstad? Onderzoekers van Generation R, de grote langdurige studie vanuit het Erasmus MC waarbij 10.000 Rotterdamse kinderen worden gevolgd, beginnen binnenkort met onderzoek naar COVID-19.

„Wij denken dat het coronavirus nog wel even blijft”, zegt kinderlongarts en onderzoeker Liesbeth Duijts verbonden aan het Sophia Kinderziekenhuis en Generation R. „Dit onderzoek is heel relevant en we willen zo snel mogelijk starten. We zijn nu bezig met de laatste voorbereidingen.” Het onderzoek zal zich richten op het virus zelf – welke kinderen en ouders het virus krijgen en hoe zij dit overdragen – maar ook op de effecten van de maatregelen die zijn opgelegd door de overheid. Met de resultaten hoopt Generation R zo een bijdrage te kunnen leveren aan de politieke discussie van het openen of sluiten van de scholen, buitenspelen en sporten. „Voor deze besluiten is wetenschappelijke informatie noodzakelijk.”

Hoe adviseer je zwangere zo dat ze het advies opvolgen

Voor de eerste fase van het onderzoek worden minimaal honderd, maar waarschijnlijk vijfhonderd gezinnen van Generation R-kinderen zes maanden gevolgd. In deze periode krijgen zij regelmatig een test voor het coronavirus. „Dat gebeurt met een neusswap”, zegt Duijts. „Onze onderzoekers brengen deze langs, de gezinsleden nemen deze zelf af en wij komen de testen vervolgens weer ophalen. Daarbij houden we uiteraard zelf ook rekening met de richtlijnen van het RIVM.”

Als de test positief blijkt te zijn, of als deelnemers klachten hebben, nemen de onderzoekers meerdere keren bloed af. „Zo willen we de opbouw van antistoffen en weerstand in beeld krijgen”, zegt Duijts. Tegelijkertijd houden de besmette gezinsleden een dagboekje bij via een app. Daarin beschrijven zij de klachten en of zij ook nog andere ziektes hebben.

„Zo willen we onderzoeken hoe vaak het voorkomt, hoe de verspreiding binnen het gezin verloopt en welke mogelijke risicofactoren zoals overgewicht en astma er zijn”, zegt Duijts. „We weten heel veel van deze kinderen en hun ouders, dus dat helpt ons bij het beantwoorden van deze vragen.” De onderzoekers van Generation R werken samen met onderzoekers in Utrecht, Haarlem en het RIVM. Ook in deze steden worden elk honderd gezinnen onderzocht. „In Rotterdam richten we ons vooral op de adolescenten”, zegt Duijts. „Want de kinderen van Generation R zijn tussen de 14 en 17 jaar oud.”’

Daarnaast kijken onderzoekers ook naar de impact van de coronamaatregelen op gezinnen die deelnemen aan Generation R. „Het virus en de maatregelen zorgen ook voor veel bijkomende schade”, zegt Duijts. „Het levert stress op, heeft mogelijk gevolgen voor het inkomen, de gezondheid en het welzijn van ouders en kinderen.” Een groep ouders krijgt daarom een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. „We willen weten hoe zij deze periode doorkomen, of hun leefstijl, voeding en gezondheid verandert. Of ze zich zorgen maken over hun toekomst en die van hun dierbaren”, zegt Duijts. „Door de noodzakelijke maatregelen zijn kinderen en hun ouders plotseling wekenlang gezamenlijk thuis. In Generation R kennen we gezinnen met vier of meer kinderen die in een klein huis wonen. Het is belangrijk om vast te leggen wat deze periode met het gezin doet.”