Coronanieuws

Lagere zorgomzet

De zorgomzet van ziekenhuizen is de afgelopen maanden met gemiddeld 47 procent gedaald, omdat de reguliere zorg tijdens de coronacrisis grotendeels stil is komen te liggen. Dit komt gemiddeld neer op een maandelijkse daling aan inkomsten van zo’n 700 miljoen euro. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) woensdag na een inventarisatie onder haar leden.

De coronacrisis maakt een grootschalige aanslag op dit moment minder waarschijnlijk, schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid donderdag. Er komen geen grote groepen mensen meer bijeen op makkelijk te treffen locaties. Bovendien zijn jihadisten zelf ook meer aan huis gekluisterd.

Donderdagnacht is op Schiphol een tweede repatriëringsvlucht uit Marokko geland. De ruim 300 Nederlanders aan boord zijn op basis van urgentie geselecteerd. De onderhandelingen tussen Nederland en Marokko over de vluchten verlopen moeizaam. Er zitten nog altijd zo’n 2.400 Nederlanders vast in Marokko.

In Duitsland blijven de contactbeperkingen tot 5 juni van kracht. Wel worden de maatregelen langzaam versoepeld. Dat zei bondskanselier Angela Merkel na een vergadering met de premiers van de deelstaten. Burgers moeten afstand houden en maskers dragen in het openbaar vervoer, maar mogen elkaar ontmoeten. Winkels mogen onder voorwaarden open. Voetbalcompetities op de twee hoogste niveaus worden half mei hervat zonder publiek

De winkels in België gaan op 11 mei weer open. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdag bevestigd. Het is de bedoeling dat winkels straks één klant per tien vierkante meter toelaten. Iedereen mag maximaal 30 minuten in een winkel blijven. Sommige winkelstraten krijgen een looprichting, mondmaskers worden „sterk aangeraden”. Markten en horeca blijven nog gesloten en sportwedstrijden zijn verboden tot 31 juli.

Het RIVM heeft van dinsdag- tot woensdagochtend 36 nieuwe meldingen ontvangen over sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Voor zover bekend staat het totale dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland op 5.204. Daarnaast kreeg het RIVM van dinsdag op woensdag 27 meldingen over ziekenhuisopnamen van coronapatiënten. Er worden 628 Nederlandse Covid-19-patiënten op een intensive care verzorgd; dat zijn er 16 minder dan dinsdag.

Het aanbod van huurwoningen in Nederland is de afgelopen maand flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Het aanbod van huurwoningen op de woningsite nam afgelopen april met 15,7 procent toe. In dezelfde periode vorig jaar daalde het aanbod huurwoningen nog met 2 procent. Er zijn nu zo’n 12.000 huurwoningen beschikbaar.