Gesloten liveblog

Koningin Elizabeth: geef nooit op, wanhoop nooit

Het kabinet heeft deze week een stappenplan gepresenteerd voor een uitweg uit de coronacrisis. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 8 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Tweede medewerker Witte Huis test positief op coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Bij het RIVM zijn sinds donderdag 71 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen onder coronapatiënten, waarmee er nu in totaal 5.359 mensen aan de gevolgen van het coronavirus zijn bezweken. Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is afgenomen met 20 tot een totaal van 564.
 • In een asielzoekerscentrum in het Friese Sneek zijn 22 coronabesmettingen vastgesteld. Tot nu toe zijn honderd van de 550 bewoners getest. De GGD houdt er rekening mee dat er nog meer besmettingen worden vastgesteld. Het azc gaat drie dagen op slot.
 • De VS hebben in april het grootste maandelijkse banenverlies ooit moeten incasseren. De werkloosheid verdriedubbelde als gevolg van de coronacrisis tot 14,7 procent, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd maandoverzicht.
 • Zeeland gaat weer meer toeristen toelaten in de provincie. Hotels, vakantieparken en campings mogen vanaf volgende week vrijdag 50 procent van het totaal aantal slaapplaatsen verhuren.
 • Nederlandse bedrijven hebben inmiddels ongeveer 2 miljard euro aan tegemoetkoming voor hun loonkosten ontvangen van uitkeringsinstantie UWV. Vanuit de horeca en de detailhandel zijn de meeste aanvragen voor de NOW-regeling binnengekomen.
 • De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers in stand houden tot zeker 15 juni. Het gaat om de tweede verlenging sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus
 • In Afrika dreigen 190.000 doden te vallen door het coronavirus, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op dit moment is Afrika nog relatief licht getroffen, maar dat zou snel om kunnen slaan. Het virus kan „nog jaren” blijven rondwaren.

Koningin Elizabeth: geef nooit op, wanhoop nooit

Voor een tweede keer in korte tijd heeft de Britse koningin Elizabeth haar land toegesproken. „Geef nooit op en wanhoop nooit”, was de boodschap vrijdag aan haar landgenoten, terwijl ze stilstond bij de 75-jarig viering van Victory Day, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij trok ze een parallel tussen de strijd tegen Nazi-Duitsland en de strijd tegen het coronavirus.

„Het is misschien moeilijk dat we dit jubileum niet vieren op de manier waarop we zouden willen”, zei koningin Elizabeth. Het Verenigd Koninkrijk moest vanwege de uitbraak onder meer een grote veteranenparade afzeggen. „In plaats daarvan herdenken we vanuit huis, vanaf onze stoep. Maar onze straten zijn niet leeg. Ze zijn gevuld met de liefde en zorg die we voor elkaar hebben”, concludeerde het staatshoofd bemoedigend.

De koningin zegt dat ze „trots” is dat „we nog steeds het land zijn van dezelfde moedige militairen” die vochten in de Tweede Wereldoorlog. Ook aan het begin van die oorlog „leek het vooruitzicht somber en onzeker”, zei de Queen. „Geef nooit op, wanhoop nooit, dat was de boodschap van Victory Day.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels meer dan 30.000 mensen overleden aan Covid-19. Dat is zover bekend het hoogste dodental van Europa. Een maand geleden sprak koningin Elizabeth al apart de bevolking toe vanwege de coronacrisis. Ook toen maakte het Britse staatshoofd een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk hier de volledige toespraak:

"Never give up, never despair - that was the message of VE Day"

An address by Her Majesty The Queen on the 75th anniversary of VE Day #VEDay75 pic.twitter.com/prgBXCdRHF

— The Royal Family (@RoyalFamily) May 8, 2020

ESM-miljarden staan klaar, maar niemand hapt toe

De speciale ‘coronapot’ met 540 miljard euro van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) staat op 1 juni aanstaande ter beschikking van landen die willen lenen. De looptijd – eerder een belangrijk discussiepunt onder eurolanden – bedraagt tien jaar.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het overleg vrijdag van de ministers van Financiën van de eurolanden. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) sprak na afloop over „een uitstekende uitkomst”.

Lees verder: ESM-miljarden staan klaar, maar niemand hapt toe

Zeeland laat nog meer toeristen toe

Zeeland gaat weer meer toeristen toelaten in de provincie. Dat heeft de Veiligheidsregio van de provincie vrijdag bekendgemaakt. Hotels, vakantieparken en campings mogen vanaf volgende week vrijdag 50 procent van het totaal aantal slaapplaatsen verhuren. Wel moeten overnachtingen geregistreerd worden bij de Veiligheidsregio.

Op 1 mei zette de provincie de eerste stap om het toerisme weer op gang te laten komen. Ondernemers mogen sindsdien 15 procent van hun slaapplaatsen verhuren. Dit percentage wordt nu uitgebreid om vooral de kleinere ondernemers „meer armslag” te geven, schrijft de Veiligheidsregio. Voor hen blijkt het lastig te zijn slaapplaatsen te verhuren.

De Zeeuwse slaapplaatsen zijn in principe voor binnenlandse toeristen. Als het aantal besmettingen de komende weken beperkt blijft, mag vanaf 29 mei 75 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd. Vanaf 1 juli moet dat naar 100 procent worden opgevoerd. Voorlopig blijven gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen nog wel gesloten, conform de landelijke maatregelen.

Een camping in het Zeeuwse Renesse. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Ontwikkelingen over de grens

 • Madrid blijft nog langer in lockdown. De zwaar door het coronavirus getroffen Spaanse hoofdstad en de omringende regio hadden bij de regering om toestemming gevraagd de anti-coronamaatregelen te versoepelen. Het verzoek is afgewezen, meldt El País, omdat de testcapaciteit in de eerstelijns gezondheidszorg nog onvoldoende is. Daarom blijft Madrid nog minstens een week langer in de zogeheten fase 0, de strengste toestand van lockdown. Ook Barcelona mag nog niet naar de volgende fase. Gebieden mogen naar fase 1 als het besmettingscijfer voldoende onder controle is. Terrassen mogen dan weer open en groepen van tien mensen mogen op gepaste afstand bijeenkomen. Premier Pedro Sánchez wil dat Spanje zich tot eind juni geleidelijk naar de minst strenge vierde stap beweegt.
 • Een 5-jarige jongen in New York is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Volgens gouverneur Andrew Cuomo zijn de afgelopen weken meer dan zeventig kinderen ernstig ziek geworden van het virus. „Dit zou erg pijnlijk nieuws kunnen zijn en een heel nieuw hoofdstuk kunnen betekenen”, zei Cuomo. „Veel mensen haalden troost uit het feit dat kinderen niet ziek konden worden.” Van de 21.000 coronadoden in New York waren er drie jonger dan tien jaar.
 • In de Indiase stad Ahmedabad zijn vrijdag rellen uitgebroken uit onvrede over de strenge coronamaatregelen in het land. Demonstranten gooiden stenen naar de politie, die dit beantwoordde met traangas. In de grootste stad van de westelijke deelstaat Gujarat moeten winkels die geen levensmiddelen of medicijnen verkopen dichtblijven. Ahmedabad is met 5.000 bevestigde gevallen een van de zwaarst getroffen steden in India. In het hele land zijn tot nu toe ruim 56.000 besmettingen en 1.886 doden als gevolg van Covid-19 vastgesteld.

NS gaat aanmeldservice voor treinreizigers testen

De NS gaat vanaf volgende week een systeem testen waarmee passagiers hun treinreis kunnen aanmelden. Een dergelijk systeem moet helpen de drukte beter te beperken, laat de vervoerder vrijdag weten. Uit een onderzoek waar 46.000 mensen aan meededen, blijkt volgens de NS dat twee derde van de treinreizigers het acceptabel vindt als er zo'n aanmelddienst komt.

Tegenover persbureau ANP benadrukt de NS dat het niet om een reserveringssysteem gaat. „Het gaat ons erom dat reizigers inzicht krijgen in welke treinen het drukker is of rustig. Deelname aan het systeem is vrijwillig”, aldus het bedrijf.

Vanaf volgende maand gaat het openbaar vervoer, dus ook de treinen van de NS, weer volgens de normale dienstregeling rijden. Mondkapjes zijn dan verplicht. Om zo veel mogelijk afstand tussen passagiers te garanderen, kunnen voertuigen voor maximaal 40 procent gevuld zijn. De regering en vervoersbedrijven benadrukken dat het ov voorlopig uitsluitend bedoeld blijft voor noodzakelijke reizen, en niet voor plezierritjes.

Een testtrein van de NS waarin is aangegeven welke zitplaatsen wel en niet beschikbaar zijn voor reizigers. Foto Vincent Jannink/ANP

UWV: 2 miljard euro aan loonkosten uitgekeerd

Nederlandse bedrijven hebben inmiddels ongeveer 2 miljard euro aan tegemoetkoming voor hun loonkosten ontvangen van uitkeringsinstantie UWV. Het geld belandde bij 110.000 bedrijven, die gezamenlijk 1,8 miljoen mensen in dienst hebben. Dat heeft het UWV vrijdag laten weten.

De zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid trad op 6 april in werking. Sindsdien hebben zo'n 121.000 werkgevers een aanvraag ingediend. Afgelopen week waren het er nog eens 7.000. Vanuit de horeca en de detailhandel zijn de meeste aanvragen binnengekomen.

Via de regeling kunnen ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zitten een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen. Ze moeten minimaal 20 procent van hun omzet zien verdampen. De bedrijven die zich hebben aangemeld, kampen gemiddeld met een omzetverlies van zo'n 70 procent.

Slachtofferadvocaten: verruim richtlijnen voor rechtszaken

De huidige richtlijnen voor rechtszaken moeten worden verruimd zodat slachtoffers bij ernstige misdrijven aanwezig kunnen zijn en een vertrouwenspersoon mee mogen nemen. Dat is de oproep van de vereniging van slachtofferadvocaten LANGZS vrijdag in een open brief aan de Raad voor de Rechtspraak. De organisatie zegt dat slachtoffers nu te vaak uit de rechtbank worden geweerd vanwege corona.

Volgens LANGZS worden slachtoffers nu vaak naar Skype verwezen, of moeten zij de zitting in een andere zaal volgen. Daarmee moet voorkomen worden dat te veel mensen fysiek aanwezig zijn in de rechtbank. In sommige sommige gevallen moeten slachtoffers hun zaak noodgedwongen via de telefoon volgen.

De slachtofferadvocaten tekenen tegen die gang van zaken bezwaar aan omdat hun cliënten op die manier „tot toeschouwer van hun eigen zaak gedegradeerd worden”, is te lezen in de brief die in handen is van NRC. Slachtoffers die, vaak na protest, wel zitting mogen nemen in de rechtszaal, mogen geen ondersteuning zoals een partner of familielid meenemen.

Lees ook: Een strafproces ‘op afstand’ is te mager

Wie er in de rechtszaal aanwezig mag zijn, wordt per situatie bekeken door de rechters. Zij baseren zich daarbij doorgaans op de richtlijnen van de Raad van de Rechtspraak. Die moeten worden verruimd, schrijft LANGZS-voorzitter Richard Korvers. De stichting wil dat slachtoffers van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf altijd toegang krijgen tot de rechtszaal wanneer hun zaak wordt behandeld. Ook wil LANGZS dat zij te allen tijde een vertrouwenspersoon mee kunnen nemen.

De Raad van de rechtspraak zegt maandag met een reactie te komen op de brief.

Brussel wil Europa maand langer dichthouden voor niet-EU-burgers

De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers in stand houden tot zeker 15 juni. Het gaat om de tweede verlenging sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De situatie blijft „zowel in Europa als wereldwijd fragiel”, schrijft de commissie vrijdag in een verklaring. Naar verwachting zullen de meeste EU-landen instemmen met de verlenging.

Nederland sloot net als andere lidstaten, behalve Ierland, op 19 maart de grenzen voor al het verkeer buiten de Schengenzone. Sindsdien is alleen essentieel bezoek van buiten Europa nog welkom. Daarmee moet verdere verspreiding van het virus beperkt worden.

„We hebben een gefaseerde en gecoördineerde benadering nodig”, stelt EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken). De commissie wil er zo snel mogelijk voor zorgen dat het vrije verkeer binnen de Schengenzone weer op gang komt. Zo heeft België sinds 20 maart de grenzen ook gesloten voor al het niet-noodzakelijke verkeer uit de EU.

Corona-uitbraak in azc Sneek: 22 mensen besmet

In een asielzoekerscentrum in het Friese Sneek zijn 22 coronabesmettingen vastgesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Fryslân vrijdag. Begin deze week bleek al iemand in de opvang te zijn besmet, waarna de GGD deze persoon isoleerde en besloot om uitgebreid testen aan te bieden.

In totaal zijn honderd van de 550 bewoners getest, zegt de woordvoerder. Geen van hen hoeft opgenomen te worden in het ziekenhuis, maar ze moeten wel op hun eigen kamer blijven. De leeftijd van de bewoners is over het algemeen laag en bestaat niet uit personen uit de risicocategorie. „Veruit de meerderheid bestaat uit gezinnen of alleenstaanden in de leeftijd 20 tot 35 jaar.”

Het gebouw leent zich niet voor een aparte gesloten afdeling. Het azc-terrein gaat nu drie dagen lang in quarantaine. Die tijd heeft de GGD nodig om alle inwoners te testen, zegt de woordvoerder. Bij het personeel is vooralsnog geen coronabesmetting vastgesteld

Onder locatiemanagers van asielzoekerscentra heerst al langer de angst voor verspreiding van het coronavirus. In de azc's is een tekort aan beschermingsmiddelen en quarantaineplekken. Dit zou in sommige gevallen leiden tot gevaarlijke situaties omdat medewerkers onbeschermd contact hebben met asielzoekers die Covid-19-symptomen hebben.

De GGD en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers waren vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees hier wat we eerder schreven over coronabesmettingen in azc's: Wat betekent corona voor asielzoekers die in een vol azc wonen?

Zwembaden, grote theaters en pretparken stellen coronaregels op

Verschillende sectoren presenteren vrijdag protocollen om straks weer de deuren te kunnen openen. Belangrijk is daarbij dat bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden.

 • De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) maakte vrijdag een nieuwe set voorwaarden (pdf) bekend voor het heropenen van de binnenzwembaden per 11 mei. Bezoekers moeten van tevoren reserveren, niet met het openbaar vervoer komen, thuis plassen en douchen, en zwemkleding al onder de gewone kleding te dragen.
 • Directeur Albert Verlinde van Stage Entertainment Nederland heeft in samenspraak met het ministerie van Economische Zaken een protocol ontwikkeld waarmee in grote theaters toch een paar honderd mensen in een zaal kunnen. Hij vertelde bij Radio Oranje/Troost TV dat hij bij het Circustheater in Den Haag meerdere ingangen wil creëren en in de zaal wordt steeds een rij leeg gelaten. Elke theater heeft andere uitdagingen, zegt Verlinde. „Je moet echt oplossingen op maat zoeken.”
 • Meerdere pretparken zijn ook van plan binnenkort onder voorwaarden de deuren weer te openen. Zo wil de Efteling op 20 mei weer open gaan. Wel wordt daarbij slechts een derde van de maximale normale capaciteit aangehouden. Vakantiepark Efteling Bosrijk is sinds vrijdag weer toegankelijk in aangepaste vorm. Walibi Holland kan vanaf 25 mei weer worden bezocht. Mensen krijgen een tijdsslot toegewezen, zodat ze in een digitale wachtrij komen in plaats van een fysieke, en voor bepaalde attracties moet vooraf worden gereserveerd.
 • Enkele dierentuinen hebben al aangekondigd te heropenen, van te voren moet wel gereserveerd worden. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is vanaf 20 mei weer toegankelijk, eerst alleen voor de abonnementhouders. Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek gaat ook eerst open voor abonnementshouders vanaf 15 mei en tien dagen later voor iedereen. Op diezelfde dag opent Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

Zwembad De Peppel in Ede wil volgende week weer open. Foto Dieuwertje Bravenboer

Amsterdam overweegt maximumsnelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur

Om drukte in het verkeer te beperken overweegt de gemeente Amsterdam tijdelijk de maximumsnelheid te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. Daarbij wordt gekeken of fietsers kunnen uitwijken naar de rijbaan, zodat voetgangers meer ruimte krijgen om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd plan van de gemeente.

Aangezien het kabinet de coronamaatregelen vanaf 11 mei versoepelt, verwacht het stadsbestuur meer mensen op straat. Om dit veilig te laten verlopen kijkt de stad naar stappen die „zorgen voor de anderhalve meter afstand en een goede verdeling van de schaarse openbare ruimte in de stad”. De gemeente overweegt ook op drukke plekken met eenrichtingsverkeer te werken.

Scholen en kinderdagverblijven in Amsterdam hebben al posters, linten en verf gekregen van de gemeente om looproutes in en rond gebouwen in te richten. De gemeente zegt extra handhaving en politie in te zetten om toezicht te houden op drukke plekken zoals parken en pleinen. In het Vondelpark en op de Albert Cuypstraat worden sensoren opgehangen om bij te houden of het er niet te druk wordt.

Het nieuws van vandaag tot nu toe

 • Bijna de helft van de Nederlandse niet-financiële bedrijven vreest het niet te overleven als de coronacrisis nog een half jaar of langer duurt, blijkt uit een enquête.
 • ING boekte in het eerste kwartaal van 2020 fors minder winst. Het resultaat van de eerste maanden van dit jaar bedroeg 670 miljoen euro, ruim 40 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
 • De VS hebben in april het grootste maandelijkse banenverlies ooit moeten incasseren. De werkloosheid verdriedubbelde als gevolg van de coronacrisis tot 14,7 procent, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd maandoverzicht.
 • VN-chef António Guterres waarschuwt voor een „tsunami aan haat en xenofobie” door het coronavirus. Volgens Guterres keren online en op straat veel mensen zich tegen buitenlanders en migranten en leven ook antisemitische complottheorieën op.
 • In Afrika dreigen 190.000 doden te vallen door het coronavirus, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op dit moment is Afrika nog relatief licht getroffen, maar dat zou snel om kunnen slaan. Het virus kan „nog jaren” blijven rondwaren.
 • Bij het RIVM zijn sinds donderdag 71 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen onder coronapatiënten. Voor zover bekend zijn er in Nederland nu 5.359 mensen aan de gevolgen van het coronavirus bezweken. Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is afgenomen met 20 tot een totaal van 564.

Afname coronapatiënten op de IC's zet door: 564

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is afgenomen met 20 tot een totaal van 564. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag. Vijftien van hen liggen op intensive cares in Duitsland, drie minder dan gisteren vanwege terugplaatsingen.

Volgens de voorzitter van het LCPS, Ernst Kuipers, vlakt de afname per week in aantal langzaam af, met in de afgelopen weken respectievelijk 240, 200 en nu 170 minder, maar blijft de afname procentueel ongeveer gelijk, respectievelijk 20, 21 en 23 procent.

De aantallen worden nauwlettend gevolgd, zegt Kuipers, ook gezien de versoepeling van de maatregels. Om de ontwikkeling van het virus goed te kunnen blijven voorspellen is volgens de LCPS-voorzitter „laagdrempelig testen belangrijk”.

Grootste banenverlies in de VS ooit

De VS hebben in april het grootste maandelijkse banenverlies ooit moeten incasseren. De werkloosheid verdriedubbelde als gevolg van de coronacrisis tot 14,7 procent, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd maandoverzicht. Dat is het hoogste percentage sinds de economische recessie van de jaren dertig. Zo'n 20,5 miljoen banen verdwenen.

De cijfers laten zien hoe hard de Amerikaanse economie geraakt wordt door de lockdownmaatregelen die in een groot deel van het land van kracht zijn. Veel bedrijven en fabrieken zijn gesloten. Het aantal banen „nam sterk af in alle grote sectoren, en vooral in de vrijetijdssector en de horeca”, schrijft het ministerie van Werkgelegenheid. Ter vergelijking: na de economische crisis van 2008 verdwenen 'slechts' 8,7 miljoen banen in twee jaar.
Het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid houdt sinds 1939 werkloosheidscijfers bij en heeft nog nooit zulke zware verliezen genoteerd. Tijdens de Great Depression van de jaren dertig eindigde naar schatting een kwart van de werkende bevolking zonder baan.

Het ministerie zei donderdag al dat inclusief het banenverlies in maart 23 miljoen Amerikanen zonder werk zijn komen te zitten. Experts vrezen dat het coronavirus daardoor nog langer om zich heen zal grijpen in de VS, ook al lijken sommige staten, waaronder het zwaar getroffen New York, de uitbraak onder controle lijken te hebben. Meerdere Amerikaanse staten zijn hun coronamaatregelen aan het versoepelen om de economische schade te beperken, terwijl de curve van de uitbraak nog niet is afgevlakt. Zo mogen in Georgia weer mensen naar de kapper.

Mensen in de rij bij een voedselbank in Broolklyn, New York. Foto Justin Lane/EPA

RIVM: 71 nieuwe coronadoden gemeld, 35 ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn sinds donderdag 71 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen onder coronapatiënten. Voor zover bekend zijn er in Nederland nu 5.359 mensen aan de gevolgen van het coronavirus bezweken. Van donderdag op vrijdag werden 35 nieuwe ziekenhuisopnamen voor Covid-19 doorgegeven aan het RIVM. Volgens het instituut zijn tot nu toe 10.592 mensen met een coronabesmetting opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Recente cijfers van het aantal IC-opnames zijn nog niet bekend: het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) brengt deze later vanmiddag naar buiten.

Sterfgevallen worden in sommige gevallen met één of meer dagen vertraging doorgegeven aan de instantie, dus het nieuwste sterftecijfer duidt niet op het aantal overleden patiënten in het afgelopen etmaal. Dat geldt ook voor het aantal nieuwe besmettingen.

De stijging in het aantal doden die half maart werd ingezet, neemt inmiddels al weken af, blijkt uit de gegevens van het RIVM. Toch zijn de gevolgen van het virus nog altijd terug te zien in de statistieken. Het aantal slachtoffers ligt hoger dan uit het officiële dodental blijkt. Afgelopen week werden 3.580 sterfgevallen gemeld, waar dat er gedurende deze periode van het jaar normaal tussen de 2.609 en 2.913 zijn. Die oversterfte is deels te verklaren door Covid-19.

Het aantal IC-opnames loopt eveneens gestaag terug. De gewone ziekenhuiszorg wordt daarom steeds meer hervat. Inmiddels worden steeds meer mensen in het ziekenhuis uit voorzorg getest, ook wanneer zij niet worden behandeld vanwege een vermoede coronabesmetting.

WHO: 190.000 doden in Afrika als virus niet onder controle blijft

Als Afrikaanse landen er niet in slagen het coronavirus onder controle te houden, kunnen er komend jaar tot 190.000 doden vallen op het continent. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gewaarschuwd, meldt persbureau Reuters. Op dit moment is Afrika nog relatief licht getroffen, maar dat kan volgens de WHO veranderen. Het virus kan „nog jaren” blijven rondwaren.

„Covid-19 kan een vast onderdeel van ons leven worden de komende jaren, tenzij overheden een proactieve aanpak hanteren”, aldus WHO-chef in Afrika Matshidiso Moeti. „We moeten testen, opsporen, isoleren en behandelen.” Gebeurt dat niet, dan kunnen er in het eerste jaar van de uitbraak tussen 29 miljoen en 44 miljoen Afrikanen besmet raken.

Bij de schatting van de WHO zijn kanttekeningen te plaatsen. De voorspelling is gebaseerd op een scenario waarin er nergens anti-coronamaatregelen van kracht zijn. In werkelijkheid hebben de meeste Afrikaanse staten wel degelijk lockdowns afgekondigd, avondklokken verordonneerd en reisverboden ingesteld. Daarnaast heeft de WHO in de ramingen landen als Egypte, Soedan en Libië niet meegenomen, omdat zij niet bij haar Afrikaanse regio horen. Over mogelijke dodentallen en besmettingen in die staten zegt de WHO niets.

Op dit moment zijn er voor zover bekend in Afrika ruim tweeduizend mensen overleden door het coronavirus. De ziekte heeft het continent laat bereikt en verspreidt zich er vergeleken met West-Europa en de Verenigde Staten niet zo snel. Mocht het echter alsnog tot een grootschalige uitbraak komen, dan kan de gezondheidszorg snel overbelast raken. In Afrika is er voor iedere honderdduizend mensen minder dan één IC-bed met beademingsapparatuur, zo bleek uit onderzoek van Reuters. Moeti waarschuwt dat „de meeste Afrikaanse landen een ernstig tekort aan zorgpersoneel” hebben.

China steunt opzetten WHO-onderzoek naar aanpak corona-uitbraak

China vindt net als enkele andere landen dat er „nadat de epidemie ten einde is gekomen” een onderzoek moet worden gedaan naar de manier waarop het coronavirus is aangepakt. Zo'n onderzoek zou gedaan moeten worden onder auspiciën van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft een woordvoerder van de Chinese regering vrijdag volgens persbureau AFP gezegd.

Beijing benadrukt ook dat het onderzoek zich moet richten op „de wereldwijde reactie” op de uitbraak. Daarmee wijkt China duidelijk af van de oproepen die de Verenigde Staten en Australië hebben gedaan. Zij willen namelijk dat onderzoekers zich specifiek op China richten. Journalisten binnen en buiten China hebben onthuld dat het land de uitbraak en de ernst ervan in de beginfase heeft stilgehouden, waarmee kostbare tijd verloren is gegaan.

De Chinese regering ontkent informatie achter te hebben gehouden. Australië en de VS zouden de coronacrisis enkel in het politieke willen trekken. Landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen weken bij China aangedrongen op openheid van zaken.

Lees meer over de rol van China en de WHO in de beginfase van de coronacrisis

CBS: anderhalf keer zoveel sterfgevallen in langdurige zorg als begin dit jaar

Eind april zijn veel meer mensen die zorg ontvingen op basis van de Wet langdurige zorg overleden dan in weken aan het begin van 2020. Dat blijkt uit een rapportage van het Centraal Bureau Statistiek, dat het totaal sterftecijfer van week 17 (de week van 20 tot en met 26 april) nader heeft onderzocht.

In die week stierven in totaal zo'n vierduizend mensen in Nederland: een stijging van 30 procent ten opzichte van een gemiddelde week in de afgelopen jaren. 1.708 sterfgevallen betroffen mensen die langdurig zorg ontvingen. Dat wekelijkse aantal is bijna 50 procent hoger dan in de eerste tien weken van 2020.

De Wlz-zorg bestaat voor mensen van achttien jaar en ouder die 24 uur per dag verzorging krijgen, thuis of in een instelling. Het kan gaan om mensen die in een verpleeghuis voor ouderen wonen, of in een gehandicaptenzorginstelling of instelling voor de geestelijke gezondheidszorg.

Tot en met 8 maart overleden wekelijks gemiddeld ongeveer 1.160 mensen uit deze groep. Uit de rapportage van het CBS blijkt dat dat aantal sindsdien, in de periode dat ook het dodental als gevolg van het coronavirus toenam, flink is gestegen. Tussen 23 maart en 12 april (de weken 13, 14 en 15) stierven bijna twee keer zo veel mensen die Wlz-zorg ontvingen. In de week tussen 13 en 20 april zette volgens het CBS een daling in van dat sterftecijfer onder alle leeftijdsgroepen. Week 17 liet opnieuw een minder sterke daling zien.

Een uitvaartplechtigheid in de Bossche Sint-Janskathedraal ten tijde van het coronavirus. De plechtigheid is sterk versoberd en verloopt volgens strikte richtlijnen. Foto Ramon Mangold/ANP

Nederlandse ondernemers vrezen voor voortbestaan bedrijf bij aanhoudende maatregelen

Bijna de helft van de Nederlandse niet-financiële bedrijven vreest het niet te overleven als de coronacrisis nog een half jaar of langer duurt. Dat concluderen het CBS, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW vrijdag na onderzoek onder Nederlandse ondernemingen. In de enquête werden ondernemers gevraagd naar verwachtingen voor de continuïteit van hun bedrijf bij het aanhouden van de crisis (zowel de verspreiding van het virus zelf als de maatregelen ertegen) ten tijde van peilen, begin april. De ondernemers zijn bang dat hun bedrijf het in de huidige vorm niet zal redden. Het gaat mogelijk om faillissement, maar ook het moeten maken van een doorstart in andere vorm of ontslag van medewerkers.

Als de crisis een jaar of langer duurt, vreest 60 procent van de ondernemers voor de toekomst van het bedrijf. De angst voor de toekomst komt voor in alle sectoren, maar horecaondernemers zijn het meest pessimistisch. Daar vreest bijna 36 procent van de bedrijfseigenaren voor het bestaan van hun onderneming als de crisis twee maanden aanhoudt. Ook zijn kleine bedrijven (vijf tot twintig personeelsleden) pessimistischer dan grotere bedrijven (vijftig of meer personeelsleden). 22 procent van de kleine bedrijven verwacht de crisis niet in huidige vorm te overleven als de maatregelen twee maanden of langer duren. Bij een half jaar vreest 56 procent voor het voortbestaan. Ondernemers in de verhuur en verkoop van onroerend goed zijn het meest optimistisch: 96 procent denkt de crisis langer dan twee maanden uit te kunnen houden in bestaande vorm.

Ook maakt 40 procent van de Nederlandse sportverenigingen zich zorgen over de toekomst, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van sportkoepel NOC-NSF samen met de Vereniging Sport en Gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een kwart van alle Nederlandse sportverenigingen zegt de crisis niet te overleven zonder ondersteuning. Vooral het verwachte verlies van leden en vrijwilligers en teruglopende inkomsten stemt sportverenigingen pessimistisch.

Een vol terras aan de Rotterdamse Oude Haven, afgelopen oktober. Vooral horecaondernemers vrezen voor hun voortbestaan. Foto Robin Utrecht/ANP

Correctie (8 mei 2020): In een eerdere versie van het fotobijschrift stond dat er een terras op de Wilhelminapier te zien is. Dat klopt niet, het terras ligt aan de Oude Haven. Het bijschrift is aangepast.

Zoomvergadering West Betuwe verstoord met racistische taal

Twee digitale raadsvergaderingen van de gemeente West Betuwe zijn donderdagavond verstoord met racistische taal en pornografische beelden. Dat schrijft Omroep Gelderland vrijdag. De gemeente had vooraf een link naar de vergaderingen op haar website gedeeld zodat geïnteresseerden live konden meepraten.

Voordat de vergaderingen via videodienst Zoom formeel waren begonnen, sloeg een anonieme deelnemer onophoudelijk racistische taal uit, schrijft de omroep. Ook zouden porno en afbeeldingen van hakenkruizen op het scherm zijn verschenen. De vergaderingen, die onder meer over het subsidieplan en wegenbeheer zouden gaan, werden daarop op verzoek van een raadslid gestaakt. Diverse lokale media melden dat de videovergaderingen niet waren beveiligd met een wachtwoord. Na het staken van de digitale vergaderingen werd in een beveiligde omgeving doorvergaderd.

De partij Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe houdt vol dat de vergaderingen gehackt zijn, en eist dat er snel weer wordt vergaderd in het gemeentehuis. Volgens de partij is de videodienst „zo lek als een mandje” omdat tijdens de sessies ook een document van de voorzitter bewerkt zou zijn. De partij weigerde om met de tweede, wel beveiligde vergadering mee te doen.

Twitter avatar DickAanen Dick Aanen Een videovergadering in West Betuwe werd vanavond ruw verstoord. Zie de verbijsterde reacties van de deelnemers. https://t.co/93uFuOoxEl

Guterres van VN: coronapandemie leidt tot xenofobie

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft gewaarschuwd voor een „tsunami aan haat en xenofobie” die door het coronavirus op gang is gekomen. Volgens Guterres keren online en op straat veel mensen zich tegen buitenlanders en migranten en leven ook antisemitische complottheorieën op. Hij zegt dat Joden en migranten onterecht worden beschuldigd van het veroorzaken van de pandemie. Een van de complottheorieën die op internet rondgaat is bijvoorbeeld dat Joden via Chinese labs het coronavirus verspreid zouden hebben.

Ook journalisten en zorgmedewerkers worden online aangevallen, ziet de secretaris-generaal. Hij roept politiek leiders op om burgers beter wegwijs te maken op het internet, waardoor ze misleidende informatie beter leren herkennen. Ook zegt Guterres dat sociale media strenger op moeten treden tegen gebruikers die discriminerende teksten verspreiden.

Recent stelde president Donald Trump aanwijzingen te hebben dat het coronavirus afkomstig is uit een Chinees lab in de stad Wuhan, maar bewijs kon hij niet leveren. De spanningen tussen de VS en China liepen door die uitspraak verder op. De VN-secretaris noemde vrijdag overigens geen specifieke voorbeelden van recente discriminatie.

Twitter avatar antonioguterres António Guterres #COVID19 does not care who we are, where we live, or what we believe. Yet the pandemic continues to unleash a tsunami of hate and xenophobia, scapegoating and scare-mongering. That’s why I’m appealing for an all-out effort to end hate speech globally. https://t.co/ojh957xhQq

Exitplan in Australië, versoepelingen op Curaçao, in Hongkong en Denemarken

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • Australië hoopt in juli de coronabeperkingen goeddeels te kunnen opheffen. Premier Scott Morrison heeft vrijdag na overleg tussen de federale overheid, deelstaten en territoria een exitstrategie in drie fasen gepresenteerd. De eerste stap is dat mensen in groepen van tien personen mogen afspreken en mensen vijf gasten thuis mogen uitnodigen. Speeltuinen, zwembaden, kleine cafés en restaurants gaan ook weer open. Bij de tweede stap mogen groepen van twintig personen bij elkaar komen en gaan bioscopen, galerieën en schoonheidssalons open. Ook mogen amateursporten weer beoefend worden. In de derde stap mogen Australiërs weer naar kantoor, kunnen groepen van honderd bijeenkomen en mogen ook grotere cafés en discotheken weer gasten ontvangen. Deelstaten en territoria bepalen zelf wanneer en in welk tempo ze de fases doorlopen.
 • In Denemarken mogen musea, attractieparken en bioscopen vanaf 8 juni weer open, meldt persbureau Reuters. Ook de limiet voor het aantal mensen dat in het openbaar bijeen mag komen wordt verhoogd, van tien naar vijftig. De voorwaarde voor deze derde stap is wel dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames niet „meer dan verwacht toeneemt”, aldus de autoriteiten.
 • Komende zondag is Moederdag, een hoogtepunt op de sociale kalender van veel Mexicanen. Het aantal besmettingen in Mexico loopt nog altijd op. De autoriteiten nemen daarom extra beperkende maatregelen. De grootste bloemenmarkt in Mexico Stad wordt gesloten, evenals een aantal begraafplaatsen. Mexicanen worden opgeroepen niet bij hun moeder op bezoek te gaan. „Stel haar niet bloot, zorg goed voor haar en ga niet langs”, aldus de burgemeester van de hoofdstad, Claudia Sheinbaum. Ook stelt de burgemeester voor om de viering twee maanden te verplaatsen, naar 10 juli.
 • Curaçao versoepelt vanaf vrijdag een deel van de lockdownmaatregelen. Mensen mogen weer zwemmen en sporten, ook in competitieverband zonder publiek. Automobilisten mogen de straat op en bedrijven mogen ook weer open, mits ze zich aan de afstandsregels kunnen houden. Samenscholingen van 25 personen blijven nog wel verboden en ook de avondklok tussen 20.00 en 06.00 uur geldt nog steeds.
 • Kroegen, sportcentra, bioscopen en schoonheidssalons in Hongkong zijn geopend nu de regio al twee weken geen lokaal overgedragen besmettingen heeft gemeld. Ook is het aantal mensen dat bij elkaar mag komen in het openbaar en in restaurants verdubbeld naar acht. Eerder deze week werden ook andere maatregelen versoepeld. Zo mochten ambtenaren vanaf maandag weer naar kantoor.

Booking verliest honderden miljoenen in eerste kwartaal

Booking Holdings, het moederbedrijf van website Booking.com, heeft het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis een verlies geleden van 699 miljoen dollar (644 miljoen euro). Het bedrijf zette 2,2 miljard dollar om, een daling van 19 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft Booking donderdag bekendgemaakt bij presentatie van de kwartaalcijfers.

Topman Glenn Fogel sprak van „moeilijke tijden” voor het van oorsprong Nederlandse techbedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft. Fogel waarschuwde investeerders dat de echte klap voor Booking nog moet komen. In maart werden meer hotelovernachtingen geannuleerd dan geboekt en in april daalde het aantal overnachtingen met 85 procent ten opzichte van vorig jaar.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Booking verliest honderden miljoenen in eerste kwartaal

CBS: productie van Nederlandse industrie in maart omlaag

De Nederlandse industrie heeft in maart gemiddeld 2,5 procent minder geproduceerd. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers vrijdag heeft gepubliceerd, door de coronacrisis.

Voor de tweede maand op rij daalde de productie in Nederland. In februari was sprake van een daling van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In maart sloot een groot aantal bedrijven tijdelijk de deuren. Zo zijn sinds 19 maart meerdere bedrijven die transportmiddelen produceren dicht, zoals autofabrieken. Die branche kromp het hardst: met 22,4 producent.

De terugval in de productie is te zien in de meeste branches, zoals bij bedrijven die elektronische apparaten maken, metaalproducenten, chemische producenten, reparatie- en onderhoudsbedrijven, en rubber- en kunststofproducenten. Al die bedrijven produceerden op dagbasis minder volume. Het ging wel goed in de machine-industrie. Daar lag de productie in maart vorig jaar 15,7 procent hoger.

Eerste kwartaal ING: winst keldert, maar minder ver dan analisten verwachtten

ING boekt in het eerste kwartaal van 2020 fors minder winst, voornamelijk als gevolg van de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers die vrijdag zijn gepubliceerd. Het resultaat van de eerste maanden van dit jaar bedroeg 670 miljoen euro, ruim 40 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (toen ongeveer 1,1 miljard).

Een belangrijke reden is dat de financiële dienstverlener in totaal 661 miljoen euro opzij zet voor voorzieningen. Een flink deel daarvan houdt verband met de verwachting dat veel klanten vanwege de coronacrisis hun leningen niet kunnen terugbetalen of dat willen uitstellen. Dat budget is veel groter dan in het eerste kwartaal van 2019 (207 miljoen euro), en ook dan het vorige kwartaal, Q4 van 2019 (428 miljoen). Ook de gekelderde olieprijs - een gevolg van de afgenomen vraag én een prijzenoorlog - heeft de resultaten van de bank beïnvloed.

De afname is aanzienlijk, maar analisten hielden eerder deze week zelfs rekening met een nog grote kleinere opbrengst, bleek uit een peiling van Bloomberg: iets minder dan 411 miljoen euro.

Lees ook deze voorbeschouwing op de kwartaalcijfers: Met welke scenario’s werken de banken in deze zeer onzekere tijden?

Het bestuur van de bank legt niet precies uit welke scenario's worden voorzien voor de ontwikkelingen van de economie. Over het algemeen gaat ING uit van een krimp over het jaar 2020 en herstel in 2021. Wel geeft de bank aan dat het na het sluiten van de boeken van het eerste kwartaal al heeft gezien dat de economische omstandigheden zijn verslechterd.

In het voorwoord van het rapport stelt topman Ralph Hamers: „Als wereldwijd opererende bank wordt ING op verschillende manieren getroffen, door de impact die de pandemie heeft op onze klanten, werknemers en de gemeenschappen waarin we actief zijn.” De bank heeft tot nu 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven in de coronacrisis. Hij sluit zijn tekst af met de stelling dat hij er zeker van is dat ING deze mondiale crisis kan doorstaan.

Basisscholen: 4 op 5 leraren heeft zin om weer te beginnen

Van de Nederlandse leerkrachten in het basisonderwijs heeft 80 procent veel zin om na de meivakantie weer voor de klas te staan. Dat blijkt uit een enquête onder 1.250 basisschooldocenten van DUO Onderwijs & Advies in samenwerking met het Algemeen Dagblad. De ruime meerderheid (93 procent) van de ondervraagde basisschooldocenten zal na de meivakantie weer voor de klas staan.

Driekwart van de docenten vindt dat hun school goed voorbereid is op het geven van onderwijs na de meivakantie (9 procent vindt van niet). Ook zijn op „nagenoeg alle scholen” afspraken gemaakt over zaken als het afleveren van kinderen door ouders, het spreiden van pauzes, het houden van afstand tussen docenten onderling en kinderen, en looproutes binnen de school.

Wel is er een groep docenten met twijfels: een derde van de leerkrachten stelt het onverantwoord te vinden dat de basisscholen weer open gaan. Ruim twee derde (69 procent) van alle ondervraagde docenten zegt dat het kabinet beter had kunnen wachten op de uitkomsten van het RIVM-onderzoek naar de verspreiding van het virus in gezinnen en jonge kinderen.

Leerkrachten nemen een video op voor kinderen van een basisschool. De sluiting van scholen door het coronavirus dwingt docenten onderwijs op afstand te regelen. Foto Koen van Weel/ANP

Witte Huis meldt besmetting bediende Trump

Een bediende van president Trump heeft donderdag positief getest op het coronavirus, schrijft CNN. Trump en zijn vicepresident Mike Pence zijn nadat de uitslag bekend werd zelf getest en hebben volgens het Witte Huis negatief getest. De president zelf zei dat hij de komende tijd dagelijks getest zal worden.

Alle personeelsleden en beveiligingsagenten in het Witte Huis hebben zich ook moeten laten testen op donderdag. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van tests die binnen vijftien minuten uitsluitsel geven of iemand besmet is. De bediende maakt deel uit van een militaire elite-eenheid die directe toegang heeft tot de president. Het takenpakket van deze eenheid verschilt van het bereiden en brengen van maaltijden tot het vergezellen van de president op reis.

Volgens Trump had hij “zeer weinig persoonlijk contact” met de man gehad. Ondanks de besmetting zijn er in het Witte Huis nog geen extra maatregelen ingevoerd rondom social distancing of het verplicht dragen van mondkapjes, meldt CNN.

Wereldbank gaat akkoord met noodpakket Ecuador

De Wereldbank komt met een noodlening van 506 miljoen dollar om Ecuador te helpen met de bestrijding van het coronavirus en de economische crisis als gevolg van de uitbraak. Afgelopen week keurde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al een pakket met noodfinanciering van 643 miljoen dollar goed voor het zwaar getroffen Zuid-Amerikaanse land.

Het noodpakket van de Wereldbank is bedoeld om gaten in de Ecuadoraanse begroting te dekken en economisch herstel te bevorderen. Ook is een deel bedoeld als subsidie om de voornamelijk Venezolaanse migrantenbevolking in Ecuador te ondersteunen.

De economie van Ecuador is zwaar geraakt door het coronavirus. Het IMF voorspelde eerder dat in Zuid-Amerika dit jaar alleen Venezuela een grotere economische krimp zal krijgen nadat lockdownmaatregelen de gehele economie van het land grotendeels stillegden. Met de dalende olieprijzen kreeg Ecuador, dat grotendeels afhankelijk is van de export van olie, nog eens een extra financiële klap te verwerken.

In Ecuador zijn inmiddels meer dan 30.000 coronabesmettingen en meer dan 1.600 doden gemeld. Omdat lang niet iedereen is getest verwachten experts dat het eigenlijke dodental een stuk hoger ligt.

Lees ook: Vroege zomervakantie maakte Guayaquil tot fatale besmettingshaard

Oostenrijkse coronapatiënten genezen door bloedplasma herstelde virusdragers

Specialisten in een ziekenhuis in het Oostenrijkse Graz hebben drie Covid-19 patiënten genezen door ze bloedplasma toe te dienen van mensen die hersteld waren van het virus. Dat melden Oostenrijkse media.

De leeftijd van de genezen patiënten is niet bekendgemaakt. Wel meldden de specialisten dat ze alle drie een zwak afweersysteem hadden. Twee van de drie patiënten hadden ook nog andere ziektes.

Hoewel grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van bloedplasma’s ontbreekt, wordt er in Oostenrijk na de positieve resultaten op grotere schaal mee geëxperimenteerd. Twintig patiënten hebben bloedplasma toegediend gekregen, terwijl tweehonderd Oostenrijkers plasma gedoneerd hebben na een oproep van het Rode Kruis.

Het is niet voor het eerst dat er genezingen hebben plaatsgevonden na het toedienen van bloedplasma bij Covid-19-patiënten. In Zuid-Korea genazen in april al twee mensen dankzij het bloedplasma van herstelde mensen.

Braziliaanse minister waarschuwt voor ‘ineenstorting economie’

De maatregelen die zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus in Brazilië te bestrijden kunnen leiden tot een „ineenstorting van de economie”. Daarvoor waarschuwt de minister van Economie Paulo Guedes. Door de beperkingen zouden er tekorten kunnen ontstaan die weer leiden tot economische malaise en onlusten. Volgens de minister kan de economie binnen dertig dagen ineenstorten als de maatregelen niet snel versoepeld worden.

Guedes werd gesteund in zijn woorden door president Bolsonaro, die tijdens een bijeenkomst op donderdag zei dat sommige staten te ver waren gegaan in hun opgelegde beperkingen. Volgens Bolsonaro moeten er zo snel mogelijk stappen worden genomen om de economie „van de intensive care” te halen. Omdat de Braziliaanse regering het virus nog altijd niet serieus lijkt te nemen, hebben Braziliaanse staten zelf quarantainemaatregelen afgekondigd.

Brazilië is het zwaarst door het coronavirus getroffen van alle landen in Zuid-Amerika. Binnen 24 uur stierven er meer dan 600 mensen aan de gevolgen van het virus, terwijl er in totaal al meer dan 9.100 doden zijn gevallen.

Lees ook: De grote brandhaard van Brazilië ligt diep in het oerwoud

Ziekteverzuim op hoogste niveau sinds 2003

Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers bereikte het afgelopen kwartaal het hoogste niveau sinds begin 2003. Het verzuim lag op 5,2 procent: van duizend werkdagen werden er gemiddeld 52 verzuimd omdat een werknemer zich ziek meldde. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In vrijwel alle bedrijfstakken is een toename te zien.

In de gezondheidszorg en de industrie was het ziekteverzuim het hoogst: in beide bedrijfstakken 6,7 procent. Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat het ziekteverzuim in deze sectoren altijd bovengemiddeld hoog is. Sinds half 2017 is de gezondheidszorg zelfs ieder kwartaal de bedrijfstak met het hoogste ziekteverzuim. Ook in het openbaar bestuur was het ziekteverzuim de eerste maanden van dit jaar bovengemiddeld (6,2 procent).

Hoewel aannemelijk is dat het hoge ziekteverzuim het gevolg is van de coronacrisis, is niet met zekerheid te zeggen dat de volledige stijging hiertoe te herleiden is. Het CBS benadrukt dat het geen onderscheid kan maken tussen verschillende weken en maanden en dat het eerste bekende ziektegeval in Nederland eind februari werd vastgesteld, toen het kwartaal al bijna twee maanden liep.

Het laatste nieuws over de coronacrisis

Welkom in een nieuw blog waarin NRC de laatste ontwikkelingen bijhoudt omtrent de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag 7 mei:

 • Bij het RIVM zijn 84 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Daarnaast zijn 39 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Verder worden momenteel nog 584 Nederlandse coronapatiënten verzorgd op intensive cares: 42 minder dan een dag eerder. Hiermee zet de daling die begin april begon, door.
 • Ondanks steunmaatregelen van de overheid zal het aantal banen in Nederland flink afnemen door de coronamaatregelen, voorspelt het UWV. De Kamer van Koophandel meldt bovendien dat het aantal faillissementen in april met een derde is toegenomen.
 • Het is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) goed denkbaar dat „massale evenementen met een landelijke uitstraling” pas weer gehouden kunnen worden als we een vaccin tegen het coronavirus hebben. Dat kan langer dan een jaar duren.
 • Het kabinet komt met een extra kredietregeling voor kleine ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Via de zogenoemde Kleine Kredieten Coronagarantieregeling (KKC) staat de overheid garant voor 750 miljoen euro aan overbruggingskredieten.
 • De Tweede Kamer debatteerde over de versoepeling van de coronamaatregelen die woensdag werden aangekondigd. Veel partijen bleken onverwacht kritisch over de exitstrategie.
Lees hier het blog van donderdag 7 mei terug.