Recensie

Recensie Muziek

Car Seat Headrest doet gitaren (bijna) in de ban

Het was wachten op de dag dat ook Will Toledo zijn gitaar in de wilgen zou smijten om zijn ziel en (vooral on)zaligheid toe te vertrouwen aan synthesizers. Welnu, die dag is gekomen, en het is minder erg dan je zou vrezen. Toledo begon als gekwelde tiener met een eenmansindieband Car Seat Headrest (waarin hij uitsluitend op de achterbank van de auto durfde te zingen). Na maar liefst twaalf platen op Bandcamp te hebben gekwakt, volgden ‘echte’ albums waarvan het gierende Teens of Denial (2016) de belangrijkste werd.

Op Making a Door Less Open zijn de gitaren nog niet helemaal verbannen, maar het scheelt verdomd weinig. Wonder boven wonder: het maakt eigenlijk niet uit. Oké, het zware en plagerig pulserende syntesizergezaag op ‘Deadlines (Thoughtful)’ is een aanslag op de evenwichtsorganen, maar verder smeedt Toledo op dezelfde wijze ambachtelijke wijze liedjes met nasale zangmelodieën en mompelende klaagzangen.