Rotterdam inventariseert drukke plekken met hulp van inwoners

Bloemenbakken en bewegwijzering geven de looproutes aan in de Koopgoot
Bloemenbakken en bewegwijzering geven de looproutes aan in de Koopgoot Foto Robin Utrecht

Nu steeds meer Rotterdammers de straat op gaan, wordt het op sommige stoepen, voor stoplichten of in de rij voor winkels lastig om de 1,5 meter afstand na te leven. Om de knelpunten in de stad in beeld te brengen hebben de gemeente Rotterdam en de Verkeersonderneming een online enquête opgesteld. „Scholen beginnen, de opvang gaat weer open en kinderen zijn weer aan het sporten. Dat zorgt voor meer beweging op straat”, zegt woordvoerder Theo Breimer van verkeerswethouder Judith Bokhove (GroenLinks). „Dan moeten we er wel voor zorgen dat dat verantwoord kan.”

Een aantal knelpunten kent de gemeente al. Maar de hulp van Rotterdammers is nodig om ook de minder bekende smalle stoepjes of drukke fietspaden in de wijken inzichtelijk te maken. Daarom kunnen inwoners sinds vorig weekend op verkeersenquete.nl/v/anderhalvemeter een drukke locatie melden met een digitale gele prikker. Vervolgens kan de melder doorgeven wat er op die plek aan de hand is en hoe dat probleem eventueel opgelost kan worden. Bijvoorbeeld door het fietspad te verbreden of de snelheid van de naastgelegen rijbaan te verlagen zodat fietsers daar ook veilig gebruik van kunnen maken. Het is niet de eerste keer dat de gemeente deze enquête inzet. In hetzelfde systeem konden Rotterdammers eerder gevaarlijke verkeerssituaties melden.

Het stadsbestuur heeft afgelopen week uitgebreid gesproken over de verschillende maatregelen die nodig zijn om weer veilig, op anderhalve meter van andere voorbijgangers, over straat te kunnen. Zo komt er nu al bij sommige kruispunten sneller groen licht voor fietsers, zodat er geen wachtrij ontstaat. „En de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers werken automatisch, zodat het niet meer nodig is om het knopje aan te raken. Dat maken we duidelijk met stickers”, zegt Breimer. Op enkele drukke stoepen komt eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Ook worden rijbanen opgeofferd om meer ruimte te maken voor fietsers en voetgangers. Waar dat precies gebeurt, was eerder deze week nog niet bekend.

Tegelijkertijd is wethouder Barbara Kathmann (economie, PvdA) voortdurend in gesprek met ondernemers onder andere over het in goede banen lijden van wachtrijen van klanten buiten hun deur. „Op sommige locaties wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheid voor voetgangers om uit te wijken naar parkeerplekken, zodat er meer ruimte is voor een rij op de stoep”, zegt Breimer. „Als we nog anderhalf jaar lang anderhalve meter afstand moeten houden, moeten we wel zorgen dat daar genoeg ruimte voor is.”