Als eerste museum van Nederland viel het Tassenmuseum om

Talk of the Town Een schitterende collectie tassen herbergde het Tassenmuseum, maar ineens is het gedaan. Niemand wil uitleggen hoe dat komt.

Het nu gesloten Tassenmuseum aan de Herengracht herbergde een unieke collectie van zo’n 4.500 tassen.
Het nu gesloten Tassenmuseum aan de Herengracht herbergde een unieke collectie van zo’n 4.500 tassen. Foto Thijs de Leeuw Work

Zelfs de website van het Tassenmuseum is op slot. Wie virtueel het museum wil bezoeken – bijvoorbeeld op zoek naar een van de voorwerpen uit de schitterende collectie – stuit op de verklaring dat het museum vanaf 13 maart gesloten is „als gevolg van de coronacrisis”. En verder: „Het besluit is genomen het museum niet te heropenen. Er zijn helaas onvoldoende financiële middelen in de vorm van subsidies en sponsoring gevonden voor continuering op lange termijn.”

Volgens het Tassenmuseum Amsterdam, dat eerder Tassenmuseum Hendrikje heette, hebben de Raad van Toezicht en de directie „alle opties om het museum nog langer open te houden” onderzocht maar is er „onvoldoende perspectief voor de toekomst”.

Er hangt op dit moment een groot stilzwijgen rond het museum, dat sinds 2007 aan de Herengracht is gevestigd. De huidige directeur Manon Schaap, nipt een jaar geleden aangesteld, is onbereikbaar voor vragen. Woordvoerder Gervaise Coebergh van Coebergh Communicatie & PR zegt „dat in goed overleg met alle betrokkenen besloten is er niet verder en dieper op in te gaan”. Ook advocaat Hans Koets van Advocatenkantoor Köster zegt dat er „door ons ervoor (wordt) gekozen om geen verder commentaar te geven en te verwijzen naar het persbericht”.

Gepassioneerde tassenverzamelaars

Het Tassenmuseum werd in 1996 opgericht door Hendrikje Ivo, haar echtgenoot Heinz en dochter Sigrid. Alle drie gepassioneerde tassenverzamelaars. Aanvankelijk toonden ze hun collectie thuis in Amstelveen. Met behulp van weldoener Henk van den Broek, telg van de befaamde supermarktketen Dirk van den Broek, kon het monumentale pand aan de Herengracht 573 worden betrokken voor deze particuliere collectie van zo’n 4.500 tassen.

De reden van Van den Broeks mecenaat is dat hij bij een expositie in 2006, dus nog in Amstelveen, de beroemde rode Dirk-shopper aantrof, door twee kunstenaars nagemaakt met 170.000 borduursteken. Dochter Sigrid Ivo was jarenlang directeur. Op 1 maart 2019 trad Manon Schaap aan. Zij wilde van begin af aan „out of the bag denken” en aan het in haar ogen „stoffige museum” nieuw elan geven door er een „dynamisch huis” van te maken met een „sterke verbinding met de stad, met de bewoners en met de bezoekers”.

Tassenmuseum

Tasloze expositie over sekswerkers

Zo stelde Schaap vrijwel meteen na haar benoeming een tasloze foto-expositie samen over trans-sekswerkers. Hiermee zette het museum nadrukkelijk een nieuwe koers in. Sinds de opening aan de Herengracht trok het museum in 13 jaar een half miljoen bezoekers. Bij het Tassenmuseum werken 32 personen, waaronder freelancers en oproepkrachten, in totaal 15,2 fte. Ook zijn er zo’n 55 vrijwilligers aan het museum verbonden (6,6 fte). „Alle overeenkomsten zullen op zorgvuldige wijze worden afgewikkeld”, aldus het museum.

In de verklaring laat Schaap tevens weten dat het streven is „de collectie bij elkaar te houden”. Ook Gervaise Coebergh bevestigt dat het „de innige wens en ook ambitie (is) de collectie als geheel te behouden. Op dit moment zal deze echter niet publiek toegankelijk zijn. We hebben goede hoop dat daar wel verandering in gaat komen.”

Tassenmuseum

Op de vraag naar het lot van de collectie wil Coebergh niet ingaan. Ook de vraag aan zowel Coebergh als advocaat Koets welke opties in de vorm van subsidie of sponsoring de Raad van Toezicht en directie hebben bekeken om het museum te redden blijft onbeantwoord. „Uiteindelijk is de sluiting van het museum en de afwikkeling hiervan de meest passende vorm om dit prachtige initiatief af te ronden”, meldt enkel het persbericht.

Schaap stelt in het persbericht „sluiting te betreuren”. Samen met haar team was ze bezig „om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, metier en maatschappij tot leven te laten komen”. Sigrid Ivo, nu directeur van Stadsmuseum Almelo, was onbereikbaar voor commentaar maar schreef vorig weekend op LinkedIn: „Heel triest dat het Tassenmuseum, opgericht door mijn ouders en door mij tot 2018 gerund, moet sluiten.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.