‘Bij het luisteren naar premier Rutte ging ik vast rekenen’

Reacties Woensdagavond maakte het kabinet verdere versoepeling van de maatregelen bekend. NRC maakte een rondgang langs verschillende sectoren. „Een voordeel is wel dat we nu voor het eerst van ons leven merken hoe onmisbaar een kapper is voor mensen.”
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Riet Devilee (64) | Mantelzorger, Veldhoven

„Elke dag ga ik of gaat één van mijn zussen naar mijn moeder van 87, die sinds vorig jaar erg zwak is door hartfalen. We koken, wassen, doen de boodschappen en ruimen het huis op. Sinds de coronacrisis kom ik nu elke week een extra dag om te poetsen, omdat de huishoudelijke hulp niet meer komt. Die heeft mijn moeder, uit angst voor besmetting, afgezegd.

„Ik was blij verrast toen bekend werd gemaakt dat mantelzorgers zich vanaf 18 mei kunnen laten testen op het coronavirus. Dan kan ik met een iets geruster hart zorg verlenen. Ik ben nu best bang om mijn moeder te besmetten, maar ik moet haar blijven opzoeken, want ze kan echt niet zonder mijn hulp.

„Hopelijk kunnen medewerkers in de huishoudelijke hulp binnenkort ook getest worden. Ook ben ik blij dat de pedicure weer mag werken. Die heeft mijn moeder hard nodig. Ze heeft gewoon pijn aan haar voeten als ze loopt.”

Rian Roos (49) | Bedrijfsleider Salt & Pepper Kappers, Rotterdam

„Zeven weken zijn we dicht geweest. Een voordeel is wel dat we nu voor het eerst van ons leven merken hoe onmisbaar een kapper is voor mensen. Sinds een paar dagen stroomt onze mailbox vol met verzoeken om een afspraak. Zaterdag gaan we met twee vrouwen achter de telefoon zitten om alle afspraken te kunnen inplannen. Na veel gedoe en met hulp van kennissen hebben we zo’n tweeduizend mondkapjes weten aan te schaffen. We hebben ook een apparaat gekocht zodat we ontsmettingsmiddel via voetbediening in onze handen krijgen om besmetting te voorkomen. We zijn erg opgelucht dat we weer aan de slag kunnen want de bodem van het bedrijf kwam in zicht. Gelukkig hebben we niemand van onze zestien kapsters hoeven te ontslaan. We gaan kijken of we zeven dagen in de week open kunnen en eventueel ook ’s avonds. We hebben de gemeente al gevraagd of we donderdag met Hemelvaart ook open mogen.”

Peter Geerken (57) | Buschauffeur, Arnhem

„Bij het luisteren naar premier Rutte ging ik vast rekenen. Als mijn trolleybus straks voor 40 procent gevuld mag zijn, betekent dat twintig passagiers maximaal. Dat zijn er nu al meer! Als er straks meer wordt gereisd, worden dat er nog meer. Dat maakt me bang. Ik zie die drommen al voor mijn deur staan. Wie controleert of ze allemaal een mondkapje dragen? Ik niet. Ik ben buschauffeur, geen politieagent. Een vrouw met zo’n verboden boerka, mocht er laatst van mij ook in.

„Neem een spatscherm ter bescherming, zegt Rutte dan. Nou, we hebben laatst met zo’n plexiglas ding proefgedraaid. Je wilt niet weten hoe dat glas me tegemoet schitterde. Met zo’n ‘schitterscherm’ valt echt niet te rijden.

„Nu is het beter geregeld. Passagiers moeten achterin instappen en daar chippen. Bij het naar voren lopen, mogen ze niet verder dan de ketting, drie meter achter mij. Die houdt iedereen op afstand.”

Eric Juffermans (51) | Eigenaar van restaurant De Engel, Lisse

„Ik heb een redelijk positief gevoel overgehouden aan de persconferentie en zie de nieuwe maatregelen als een veelbelovend begin. Ik ben vooral blij dat ons restaurant binnenkort weer open mag. Weliswaar passen daar normaal 150 tot 200 mensen in, en mogen er straks veel minder naar binnen, maar toch… Ook ben ik blij dat de terrassen weer open mogen.

„Ik blijf wel achter met veel vragen. Geldt dat maximum van dertig personen in een restaurant voor een bepaalde oppervlakte? Dertig personen kunnen voor de ene horeca-eigenaar meer dan genoeg zijn, voor de ander bijna niks. Ook ben ik benieuwd hoe het nieuwe financiële steunpakket eruit gaat zien. Wij hebben ook onder de nieuwe maatregelen zeker nog financiële ondersteuning nodig om het te redden. Door de coronacrisis zijn we als het ware twee jaar terug in de tijd geworpen. Alle potjes, zoals die voor ons pensioen, zijn leeg. De teller staat weer op nul.”