Ontslagen bij Virgin Atlantic

Luchtvaart De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic wil duizenden banen schrappen.

Een Airbus van Virgin Atlantic.
Een Airbus van Virgin Atlantic. Foto Toby Melville/Reuters

Virgin Atlantic wil een derde van al zijn banen schrappen. Dat betekent dat 3.150 werknemers ontslagen worden. Met drastische hervormingen hoopt de Britse luchtvaartmaatschappij de coronacrisis het hoofd te bieden, zo staat dinsdag in een persverklaring.

Naast het banenverlies zal Virgin Atlantic zeven toestellen van het type Boeing 747 uit de vloot halen. Ook stopt de maatschappij voorlopig met vluchten vanaf luchthaven Londen Gatwick. Ze blijft wel vliegen op Londen Heathrow. „We hebben veel stormen moeten doorstaan sinds onze eerste vlucht 36 jaar geleden”, reageert topman Shai Weiss. „Maar niet één was zo vernietigend als Covid-19.”

Door de uitbraak van het coronavirus is het wereldwijde luchtverkeer grotendeels tot stilstand gekomen. British Airways liet vorige week al weten twaalfduizend banen te willen schrappen, een kwart van alle werknemers. De Britse regering heeft nog geen noodfonds opgezet om luchtvaartmaatschappijen te helpen.

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair maakte dinsdag bekend dat ze in april slechts 600 vluchten en 40.000 passagiers heeft gehad. Dat is een teruggang van 99,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het Hongaarse Wizz Air zegt dat het in april nog geen 80.000 passagiers heeft vervoerd, een vermindering met 97,6 procent.

Luchtvaartmaatschappijen zijn aan het kijken naar mogelijkheden om ondanks het coronavirus veilig passagiers te kunnen vervoeren. KLM maakte maandag bekend mondkapjes aan boord van vluchten per 11 mei verplicht te gaan stellen. De wereldluchtvaartorganisatie IATA zegt dinsdag dat het deze maatregel steunt.