Rutte wil Nederland ‘langzaam maar zeker’ openstellen, vanaf 1 juni landelijk testen mogelijk

Coronamaatregelen Premier Rutte kondigde woensdagavond een reeks versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Horeca mogen begin juni weer met beperkingen open.
Premier Rutte kondigde woensdag een versoepeling van de coronamaatregelen aan.
Premier Rutte kondigde woensdag een versoepeling van de coronamaatregelen aan. Foto Bart Maat/ANP

Premier Mark Rutte heeft woensdagavond forse versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd waarmee het kabinet de samenleving „langzaam maar zeker” weer wil openstellen. De beperkingen worden stapsgewijs losgelaten. Begin juni gaan de horeca met beperkingen weer open. De versoepeling is mogelijk omdat het aantal IC-opnames sneller daalt dan gedacht.

De boodschap ‘blijf thuis’ verandert naar ‘blijf thuis bij klachten’. Wie te kampen heeft met een zieke huisgenoot, moet ook thuisblijven. Ook het devies om zoveel mogelijk thuis te werken, blijft van kracht. Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen in Nederland met corona-klachten te testen op het virus, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) bekend.

Vanaf 11 mei mogen kappers en andere contactberoepen, waaronder ook rijinstructeurs, vanaf die datum weer aan de slag. Een kapper moet voorafgaand aan een afspraak wel vragen of een klant klachten heeft. Bibliotheken mogen ook weer open. Buitensporten zoals golf kunnen weer, contactsporten blijven wel verboden.

Eerder lekte naar verschillende media naar buiten dat groepen van maximaal tien personen weer mogen, maar daar heerst onduidelijkheid over. Wel schrijft het kabinet dat „groepen van klein naar groot gaan” en dat „de komende tijd” hiervan details over worden uitgewerkt.

Lees ook: Kabinet komt met stappenplan voor uitweg uit coronacrisis

Drie weken later, op 1 juni, volgt een nieuw pakket versoepelingen. De middelbare scholen gaan weer van start en restaurants en cafés mogen hun deuren dan weer open doen voor maximaal dertig personen (zowel gasten als personeel), zolang zij de anderhalvemeterregel in acht nemen. Reserveren wordt dan wel verplicht verplicht. Ook terrassen en strandtenten gaan begin juni weer open, evenals musea, podia en bioscopen. Bezoekers moet wel worden gevraagd of zij klachten hebben.

Mondkapjes verplicht in ov

Weer een maand later, op 1 juli, moet kamperen weer worden toegestaan. Ook vakantieparken mogen weer overnachtingen faciliteren, en bijeenkomsten tot honderd mensen worden weer mogelijk. Dat betekent dat ook kerken en congrescentra weer grotere bijeenkomsten kunnen organiseren, zoals bruiloften. De sportscholen en sauna’s volgen op 1 september. Ook sekswerkers kunnen dan weer aan het werk.

Voor alle versoepelingen geldt wel een grote ‘maar’, aldus Rutte. Het virus moet beheersbaar zijn om de versoepelingen op termijn daadwerkelijk te kunnen doorvoeren. Het verkeer is daarbij een cruciale factor, zei de premier. Vooral het openbaar vervoer vormt een risico, omdat anderhalve meter afstand houden in het ov nauwelijks mogelijk is. Het kabinet gaat daarom het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer per 1 juni verplicht stellen. Daar zal ook op worden gehandhaafd. Rutte kon nog niet zeggen hoe hoog een boete gaat worden. Vervoersbedrijven kunnen vanaf 1 juni dan weer volgens de volledige dienstregeling draaien, met een capaciteit van 40 procent.

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. Meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden ⤵️ https://t.co/IAMO6Oc338 #AlleenSamen #coronavirus https://t.co/49mNJ1gGUo

Meer testen

Naast de versoepelingen zet het kabinet in op meer testen. Vanaf 11 mei worden leerkrachten en contactberoepen op verzoek getest, in een latere fase volgen mantelzorgers. Vanaf 18 mei moeten ook politieagenten en marechaussee worden getest. Tevens moet de capaciteit op de IC’s worden opgeschaald, naar 1.700 vaste plekken. Ook het contactverbod voor verpleeghuizen wordt in stapjes opgeheven. Het kabinet begint maandag aanstaande met het versoepelen van de beperkingen op 25 locaties in Nederland.

Met de versoepelingen hoopt het kabinet „perspectief” te bieden. „We moeten de overgang gaan maken naar de anderhalvemetersamenleving”, aldus Rutte. De stappen dienen ertoe om de samenleving en de economie weer „open te stellen”, aldus Rutte. „Het zijn stappen die iedereen in ons land ruimte geeft vooruit te kijken en plannen te maken”. Maar, zo waarschuwde de premier ook, de verspreidingsrisico’s nemen toe „met elke versoepeling”.

Zowel Rutte als de Jonge hamerden erop dat de maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, van vitaal belang blijven om het virus onder controle te houden.

Correctie (6 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond op basis van uitgelekte berichten dat groepen tot maximaal tien mensen weer worden toegestaan. Daar is echter nog geen beslissing over gemaakt, de details voor groepen worden nog uitgewerkt.

Correctie (7 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat vanaf 1 juli bijeenkomsten ‘van meer dan honderd personen’ weer zijn toegestaan. Dat moest ‘tot honderd personen’ zijn. Hierboven is dit aangepast.