Europese Commissie

Brussel: Na ‘historische’ recessie komt herstel in 2021

De coronacrisis zal dit jaar in Europa voor een „recessie van historische omvang” zorgen. Die verwachting spreekt de Europese Commissie woensdag uit in haar driemaandelijkse economische vooruitblik. De gezamenlijke economieën van de 27 EU-lidstaten zullen met 7,4 procent krimpen, voorspelt Brussel. In 2021 volgt herstel: de EU-landen maken dan naar verwachting bij elkaar genomen een groei door van 6,1 procent. Niet alle landen zullen echter gelijkmatig opkrabbelen, waarschuwt EU-Commissaris Paolo Gentiloni (Economische zaken). Zo worden lockdowns niet overal even snel opgeheven en zijn sommige landen afhankelijker van zwaar getroffen sectoren als het toerisme. „Dergelijke verschillen zijn een gevaar voor de Europese interne markt en de eurozone”, aldus Gentiloni. (NRC)