Bestuur Denk zet Azarkan uit de partij, maar hij stapt niet op

Het partijbestuur van Denk heeft Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Azarkan geroyeerd. „Ik ben Denk en ik blijf Denk.”

Farid Azarkan tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het coronavirus.
Farid Azarkan tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto Bart Maat, ANP

Farid Azarkan, fractievoorzitter van Denk in de Tweede Kamer, is niet van plan om op te stappen, ook al heeft het partijbestuur hem woensdag per direct uit de partij gezet. Dat zei hij op woensdagmiddag op een persbijeenkomst in Rotterdam. Een video met dezelfde boodschap postte hij op Twitter. „Ik ben Denk en ik blijf Denk”, zei hij.

De hoog opgelopen ruzie binnen de partijtop van Denk ontaardde woensdag in een nieuwe dimensie van openbaar moddergooien. Op woensdagochtend verstuurde het partijbestuur, dat enkel nog bestaat uit voorzitter Selcuk Öztürk en secretaris Zahir Rana, een persbericht met daarin de mededeling dat Azarkan geroyeerd wordt, omdat de fractievoorzitter de partij „bij voortduring op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van Denk”.

Azarkan kreeg steun van vrijwel alle lokale fractievoorzitters van Denk, die in filmpjes hun steun uitspraken en die deelden onder de hashtag #denkchallenge. „Ouwe boef van me”, zegt Azarkan in zijn eigen videoboodschap. „Ik heb je weleens aangekeken en gezegd: Selcuk, je bent wel een boefje, maar geen verrader, toch?”

Reis naar Istanbul

De belangrijkste redenen om Azarkan te royeren, schrijft het bestuur in een brief aan alle leden, zijn „manipulatief” en „opportunistisch gedrag”. „Breekpunt” was een reis naar Istanbul, die Azarkan in december maakte met Tunahan Kuzu, toen nog fractievoorzitter en politiek leider van de partij. Het bestuur verwijt Azarkan daar, samen met Kuzu, de toekomst van de partij te hebben willen vormgeven – zonder betrokkenheid van Öztürk, die ook in de Tweede Kamer zit.

Voorts zou hij belangrijke informatie hebben achtergehouden over een buitenechtelijke en mogelijk grensoverschrijdende relatie die Kuzu in 2018 had. Doordat Öztürk Kuzu eerder dit jaar met deze relatie „chanteerde” (zoals Kuzu het zegt), vertrok laatstgenoemde als fractievoorzitter – Kuzu noemde dat later een „politieke broedermoord”. Öztürk en Kuzu richtten in 2015 samen Denk op.

Ook zou Azarkan volgens het bestuur fractiemedewerkers, bestuursleden en lokale fractieleiders hebben „geïntimideerd om te tekenen voor een door u gepromote verklaring tegen het bestuur.” Verder wordt hem verweten op cruciale tijden op skivakantie te zijn gegaan en de inloggegevens van de sociale media-accounts van Denk voor zichzelf te houden.

De ruzie binnen Denk escaleert. Eerder riep Azarkan juist het bestuur op om op te stappen. Die oproep werd breed ondersteund en twee van de vijf bestuursleden gaven daar gehoor aan, afgelopen weekend stapte ook de penningmeester op.

Betrokken leden willen inspraak tijdens de ledenbijeenkomst 6 juni, maar vrezen dat die bijeenkomst vanwege corona niet doorgaat. In het persbericht laat Öztürk doorschemeren niet op te stappen als voorzitter.

Een van de mogelijkheden is dat Kuzu en Azarkan een nieuwe partij oprichten. Ze hebben de steun van de meeste lokale fracties. Het zou de vierde afsplitsing zijn in het parlement, dat dan achttien fracties zou tellen.

Luister ook naar deze aflevering van de Vandaag podcast: De machtsstrijd die Denk verscheurt

Update 06-05-2020: Dit artikel is geactualiseerd om 23.15 uur.