Louis mocht de cup aanraken

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd schilder Louis Groeneweg (73) ging juni 1970 in Rotterdam op de foto met de op 6 mei 1970 door Feyenoord gewonnen Europacup 1.

„In een kiosk tegenover het stadhuis op de Coolsingel stond de beker tentoongesteld, de echte dus. Voor een klein bedrag kon je ermee op de foto. ‘Met de cup op de kiek’, heette de actie. Het geld was voor de jeugd in arme wijken. Feyenoord was mijn club, op mijn tiende bezocht ik mijn eerste wedstrijd: staan op de lange zijde, vak Y. Mijn ouders hadden sjiekere plekken op vak W. Daarna ging ik iedere thuiswedstrijd, en een paar jaar later ook naar uitwedstrijden.”

„In 1963 voer ik mee op de Groote Beer naar Lissabon, voor de Europacup tegen Benfica. Ik ben nooit getrouwd, altijd gelukkig geweest. Als schilder had ik eigen werktijden. Mijn vrienden kreeg ik grotendeels via Feyenoord. Dat seizoen ’69/’70 zag ik alles: uit en thuis. Naar de finale in Milaan ging ik met de trein. Het kaartje werd geregeld via de supportersvereniging. Met een camera filmde ik de reis. Onlangs vond ik de film weer: een mooi bezit. Ik was destijds een jong apie, moest natuurlijk met de cup op de kiek. Er stond een rij. Je mocht ’m aanraken, maar niet meer optillen. Er waren wat ongelukjes gebeurd. De polaroid kreeg je direct mee.”

„Begin jaren negentig was ik vier jaar lang manusje-van-alles in stadion De Kuip. Een foto met een of andere beker was zo gemaakt. Maar bij die eerste Nederlandse Europacup was ik de enige van mijn vrienden die de moeite nam. Met de jaren koester ik het fotootje steeds meer. Ruim zestig jaar lang alle wedstrijden van Feyenoord bezoeken: dan wordt zo’n cup een beetje van jezelf.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.