Ramp Duisburg 2010

Geen veroordelingen in Love Parade-zaak

Herdenkingsmonument.
Herdenkingsmonument. Foto Friedemann Vogel/EPA

De rechtszaak over het drama met dodelijke afloop bij dancefestival Love Parade in Duisburg in 2010 is maandag definitief beëindigd. Na tien jaar komt er geen vonnis: de zaken tegen de laatste drie verdachten worden geseponeerd. In juli 2010 kwamen 21 festivalgangers om door verdrukking, onder wie een Nederlander.

De rechtbank in Duisburg heeft de zaken geseponeerd vanwege tijdgebrek en omdat de schuld van de verdachten moeilijk vast te stellen zou zijn. In juli zou de zaak verjaren. Ook werd de zaak in maart tijdelijk stilgelegd vanwege de coronacrisis.

Op Love Parade kwamen destijds bijna 1,5 miljoen mensen af. Een deel van de bezoekers kwam in de verdrukking toen er chaos ontstond in een tunnel: de enige ingang naar het festivalterrein. Er vielen 21 doden en ruim 650 gewonden.

Aanvankelijk waren er tien verdachten, onder wie organisatoren en ambtenaren van de stad Duisburg. Hen werd dood door schuld en ernstige nalatigheid ten laste gelegd. Begin vorig jaar werd de zaak tegen de eerste zeven verdachten geseponeerd. (NRC)