Klokkenluiders

Hoge manager Amazon weg uit protest tegen ontslagen

Een hoge manager van Amazon heeft zijn functie neergelegd als protest tegen het ontslag van klokkenluiders door de Amerikaanse techreus. Tim Bray, een bekende programmeur die bijna zes jaar voor het bedrijf werkte, schrijft in een verklaring maandag dat Amazon een „klimaat van angst” probeert te creëren om werknemers het zwijgen op te leggen.

Medewerkers van Amazon klagen al weken dat er in magazijnen niet genoeg beschermingsmaatregelen worden genomen tegen het virus. Meerdere werknemers die betrokken waren bij protesten om op te roepen tot actie werden ontslagen. Een betalingsregeling voor werknemers die thuisblijven omdat ze mogelijk het virus hebben, heeft Amazon juist beëindigd.

Een van de ontslagen werknemers is Maren Costa, een van de gezichten van Amazon Employees for Climate Justice (AECJ), een actiegroep van Amazon-werknemers die onder meer demonstreerden tegen het naar hun ogen te lakse klimaatbeleid van Amazon. Recent voerde de AECJ ook actie voor betere bescherming van werknemers in de magazijnen van Amazon.

Bray concludeert dat de webreus „visie op de menselijke kosten van ongebreidelde groei” ontbeert. Hij roept op tot betere werkomstandigheden en bescherming van klokkenluiders. Bray: „Het ontslaan van klokkenluiders is niet zomaar een neveneffect van macro-economische krachten. Het is bewijs dat een giftige ader door de bedrijfscultuur loopt. Ik wil dat gif niet drinken.”

Ondanks de onrust bij Amazon groeit het bedrijf door de coronacrisis juist verder door. Vorige maand zei Amazon nog eens 75.000 medewerkers te willen aannemen om de drukte in de VS op te vangen. In maart werden al 100.000 vacatures opengesteld. (NRC)