FunX stopt na doodsbedreigingen met radioshow ramadan

Radio Meerdere medewerkers van FunX werden bedreigd vanwege het programma Ramadan Late Night, omdat muziek en ramadan niet zouden samengaan.
De studio van FunX op archiefbeeld.
De studio van FunX op archiefbeeld. Foto Andreas Terlaak

Radiozender FunX is gestopt met het uitzenden van het programma Ramadan Late Night. Daartoe heeft de zender onder meer besloten nadat meerdere medewerkers naar aanleiding van het programma met de dood waren bedreigd. De dreigers vonden muziek en ramadan niet samengaan en stelden dat het programma van naam moest veranderen, meldde de radiozender maandag. FunX ontving daarnaast „op een respectvolle manier” kritiek op de volgens critici „ongepaste” programmanaam.

Ramadan Late Night had de gehele vastenmaand, die op 23 april begon, van maandag tot en met donderdag tussen 23.00 en 02.00 uur moeten worden uitgezonden. In de show kregen onder meer luisteraars het woord die konden vertellen hoe zij de ramadan beleefden. Vorig jaar, toen de show voor het eerst te horen was, kwamen daar volgens FunX „vele positieve reacties” over binnen.

Dat was dit jaar anders. Morad El Ouakili, een van de presentatoren van het programma, verklaarde donderdag dat hij op sociale media met de dood werd bedreigd. De dj plaatste op Facebook meerdere screenshots van de uitingen, waarvan hij ook aangifte deed. De bedreigingen zijn een reactie op het feit dat de naam ‘ramadan’ aan een muziekprogramma wordt verbonden. De dj werd ervan beschuldigd de vastenmaand daarmee „vies” te maken en geen respect te hebben voor de islam.

„Moradzo stel je eens voor dat je na een lange nacht draaien. De studio uitloopt. Je 2 jongens in regenpakken van een motorscooter ziet afstappen en vervolgens je borstkas doorzeven met kogels. Was dit het allemaal waard geweesd? Zulke dingen gebeuren echt”, luidt de tekst van een van de berichten op Instagram. In een andere reactie staat dat El Ouakili „om problemen” vraagt. Als hij „niet snel” zou stoppen met Ramadan Late Night, zou de dreiger „een einde” maken aan de dj.

‘Optelsom’

Naast El Ouakili ontvingen ook andere medewerkers en „hun omgeving” dreigementen, schrijft FunX in een verklaring. De radiozender zag zich door de „onverwacht heftige reacties” genoodzaakt om persoonsbeveiliging in te huren. Afgelopen weekend besloot FunX in overleg met de publieke omroep NPO om met het programma te stoppen. Dat was uiteindelijk het gevolg van een „optelsom”, laat een NPO-woordvoerder aan NRC weten. „De doorslag gaf dat het ‘normale’ gematigde publiek ook duidelijk maakte twijfels te hebben over het gebruik van het woord ‘ramadan’ voor een programma waarin ook muziek werd gedraaid.”

FunX verwijst verder naar de verklaring die het maandag publiceerde op zijn website. Daarin staat onder meer dat de radiozender „altijd open[staat] voor kritiek”, die het dus ook op meer gepaste wijze ontving. „Het gesprek met het publiek voeren over maatschappelijke onderwerpen betekent dat je ook bereid moet zijn om naar elkaar te luisteren.” De radiozender zegt door de hele programmering aandacht te blijven besteden aan de ramadan.

SP-Kamerlid Peter Kwint heeft dinsdag naar aanleiding van het stopzetten vragen gesteld aan minister Arie Slob (Media, ChristenUnie). Hij noemt de uitingen tegenover NRC „intimidatie van de bovenste plank” en wijst op een eerder besluit tot ondersteuning van bedreigde journalisten zodat zij hun „belangrijke functie” kunnen blijven uitoefenen. Kwint wil daarom onder meer weten of vanuit het kabinet hulp is geboden aan de bedreigde FunX-medewerkers om het programma alsnog doorgang te kunnen laten vinden.

El Ouakili schreef maandag op Facebook dat het „niet anders” is. „We hebben het geprobeerd”, aldus de dj. Hij schrijft dat het programma bedoeld was om „de mooie kanten van de ramadan en de initiatieven van de vastende gemeenschap” over te brengen. „Word je eindelijk eens op een positieve manier in de media getoond, weet je er alsnog iets kwaadaardigs van te maken.”