Coronanieuws

Meer laptops

Het kabinet gaat nog eens 3,8 miljoen euro besteden aan laptops voor leerlingen die thuis les krijgen, maar geen computer of tablet hebben. Het bedrag is genoeg om voor 11.500 leerlingen op basisscholen, middelbare scholen en in het mbo laptops te kopen, liet minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) maandag weten. Vorige maand stelde Slob ook al 2,5 miljoen euro beschikbaar, waarmee 6.800 leerlingen van een computer konden worden voorzien. Dat bleek niet genoeg: Sivon, de ict-coöperatie van schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs die de apparaten inkoopt en verdeelt, kreeg meer aanvragen binnen dan er laptops op voorraad waren.

Leiders van veertig landen hebben maandag miljarden euro’s beloofd voor de ontwikkeling van een coronavaccin. Tijdens een virtuele conferentie hebben onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Japan, Canada en Saoedi-Arabië toegezegd om mee te doen met het initiatief. Het project is opgezet door de Europese Unie, en wordt geleid door Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Volgens haar is deze „echte marathon” nodig om een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen dat verkrijgbaar is „in elke hoek van de wereld, tegen een betaalbare prijs”. Uiteindelijk werd er 7,4 miljard euro opgehaald, iets minder dan de 7,5 miljard die Von der Leyen op het oog had. VN-chef António Guterres zei tijdens de conferentie dat het slechts een begin is en dat „waarschijnlijk vijf keer dit bedrag” nodig is om „iedereen overal te bereiken”. Premier Mark Rutte (VVD) beloofde 192 miljoen euro bij te dragen.

Emile Roemer gaat een team ambtenaren leiden dat met een oplossing moet komen voor de benarde positie van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat hij de voormalige SP-leider in die positie heeft aangesteld. Roemer blijft ook actief als waarnemend burgemeester van Heerlen. Arbeidsmigranten, die veelal bij boeren, in kassen of in distributiecentra werken, wonen vaak met velen bij elkaar en zijn erg afhankelijk van hun werkgever.

KLM gaat per 11 mei mondkapjes aan boord van alle vluchten verplichten. Ook wordt het Europees netwerk per direct „langzaam en voorzichtig” verder opgestart, is te lezen op de website van de luchtvaartmaatschappij. Omdat in vliegtuigen de afstandsregel van anderhalve meter moeilijk is na te volgen, verplicht KLM op alle vluchten gezichtsbedekking.

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC is van zondag op maandag opnieuw licht afgenomen. Het gaat nu om 683 mensen, vijf minder dan een dag eerder. 28 van hen liggen op IC’s in Duitse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er waren 26 nieuwe meldingen van mensen die in Nederland zijn overleden.