Laatste nieuws Covid-19

Nederland breidt aantal tests op antistoffen fors uit

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei, de testcapaciteit wordt uitgebreid. Zeker 5.168 Nederlanders zijn gestorven aan Covid-19. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 5 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump wil taakgroep Witte Huis vervangen door nieuw coronateam

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het kabinet komt woensdag naar verwachting met een stappenplan voor een uitweg uit de coronacrisis. Eerst mogen contactberoepen weer beginnen, zoals kappers, dan gaan de middelbare scholen open, vervolgens kunnen de restaurants en culturele instellingen open en als laatste mogen evenementen weer plaatsvinden.
 • Nederland breidt het aantal tests op antistoffen fors uit na een aankoop uit China. Het gaat om zogeheten serologische tests die inzicht moeten verschaffen in hoe het virus zich in Nederland verspreidt en hoe antistoffen zich ontwikkelen bij mensen die het virus hebben gehad.
 • Dinsdag zijn 86 nieuwe Covid-19-sterfgevallen en 89 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal IC-opnames daalde met 39 naar een totaal van 644, waarvan 26 patiënten in Duitse ziekenhuizen liggen - 2 minder dan gisteren.
 • Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn dinsdag circa tachtig mensen „hoofdzakelijk geweldloos” aangehouden. Een groep demonstranten besloot tegen de afspraken in richting binnenstad te gaan. Hun gedrag was volgens burgemeester Johan Remkes „onacceptabel”.
 • Een klokkenluider zegt dat de regering-Trump weigerde te luisteren naar vroege waarschuwingen over de risico's van het coronavirus. Rick Bright, de voormalige baas van een Amerikaans departement dat vaccin ontwikkeld, beweert in een officiële klacht dat hij al in januari aan de bel trok, maar vervolgens werd overgeplaatst.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt landen om mogelijke besmettingen te onderzoeken die speelden voordat het coronavirus wereldwijd werd waargenomen. De oproep volgt kort nadat een Frans ziekenhuis heeft vastgesteld dat een patiënt met een longontsteking in december al Covid-19 had.
 • Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic gaat een derde van al zijn banen schrappen. Airbnb maakte bekend dat een kwart van alle werknemers moeten vertrekken. Fiat Chrysler maakte bij de eerste kwartaalcijfers bekend dat het 1,7 miljard euro verlies heeft gedraaid.

Airbnb ontslaat kwart van personeel vanwege coronacrisis

Airbnb gaat ongeveer een kwart van alle werknemers ontslaan. Dat heeft topman Brian Chesky woensdag bekendgemaakt in een brief aan het bedrijf. Het wereldwijde gebruik van de verhuursite drastisch is teruggelopen sinds de coronacrisis. Zo'n 1.900 van de 7.500 banen bij Airbnb moeten daarom verdwijnen.

„We doorstaan samen de schrijnendste crisis in ons leven”, schrijft Chesky. Airbnb verwacht dat de omzet dit jaar zal halveren. Om kosten te drukken gaat het woningverhuurplatform ook stoppen met bepaalde zijtakken, waaronder investeringen in hotels en luxe reizen.

Medewerkers die moeten vertrekken krijgen nog wel 14 weken loon doorbetaald. Ook krijgt ontslagen Airbnb-personeel in de VS nog een jaar zorgverzekering, in het buitenland wordt die tot het einde van dit jaar doorbetaald. Chesky verwacht dat het internationale verkeer uiteindelijk weer iets zal oppikken, maar in een andere vorm. Airbnb houdt er rekening mee dat reizigers minder ver van huis zullen gaan en ook vanwege de crisis minder dure accommodatie zullen zoeken.

Klokkenluider: regering-Trump luisterde niet naar waarschuwingen over coronavirus in januari

Een klokkenluider zegt dat de regering-Trump weigerde te luisteren naar vroege waarschuwingen over de risico's van het coronavirus. Rick Bright, de voormalige baas van een Amerikaans departement dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een vaccin, beweert in een officiële klacht dat hij al in januari vaststelde dat de VS onvoldoende voorbereid waren voor een mogelijke pandemie.

Ook stelt Bright dat hij vanwege zijn kritiek overgeplaatst is naar een andere functie, schrijft persbureau AP. Collega's binnen de regering zouden zijn zorgen over de ontwikkelende epidemie beantwoord hebben met „onverschilligheid wat vervolgens veranderde in vijandigheid”. Volgens de medisch expert probeerde hij „wetenschap en veiligheid boven politiek eigenbelang” te stellen en kostte hem dat de functie die hij sinds 2016 vervulde.

Daarbij zou Bright zich hebben uitgesproken tegen de verdere verspreiding van het malariamiddel chloroquine om het virus tegen te gaan, iets wat president Trump herhaaldelijk tijdens persconferenties heeft geopperd. Het is namelijk onduidelijk of dat ook helpt tegen Covid-19. In de dinsdag ingediende klacht zegt hij verder dat de Trump-regering hem onder druk zette om in te stemmen met miljoenencontracten met farmaceutische bedrijven die banden hadden met de president.

Volgens Amerikaanse media overweegt president Trump het speciale coronateam in het Witte Huis de komende weken kleiner te maken. Dat terwijl het virus in de VS juist verder om zich heen grijpt en vanaf juni in het land mogelijk 3.000 doden per dag zal eisen.

Gemeente Den Haag: 80 mensen aangehouden bij betoging tegen coronamaatregelen

Bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn dinsdag circa tachtig mensen aangehouden. Dat heeft de gemeente Den Haag bevestigd. Volgens de gemeente verliepen de arrestaties „hoofdzakelijk geweldloos”.

Bij de betoging was een groep van zo'n driehonderd mensen betrokken. Zij protesteerden tegen de 'intelligente lockdown' en mochten dat van burgemeester Johan Remkes op kleine schaal doen op het park de Koekamp, mits zij de anderhalve meter afstand in acht hielden en aanwijzingen van de politie opvolgden. Een groep demonstranten besloot toch richting binnenstad te gaan waarop de sfeer volgens de gemeente „grimmig” werd.

Na opdracht van burgemeester Johan Remkes werd de demonstratie beëindigd, waarbij ook de de mobiele eenheid werd ingezet. „Een grote groep wilde vertrekken, ondanks meerdere vorderingen. Deze personen zijn aangehouden, overgebracht in verschillende bussen en worden gehoord”, meldt de gemeente in een persbericht. Daarin noemt Remkes het gedrag van de demonstranten „onacceptabel”. Eerder schatte persbureau ANP dat er dertig tot veertig betogers waren opgepakt.

Ontwikkelingen over de grens

 • De versoepelingen van de coronamaatregelen in Oostenrijk hebben de afgelopen drie weken niet geleid tot een piek in het aantal gemelde besmettingen. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid gezegd. Oostenrijk was een van de eerste Europese landen die de coronabeperkingen vorige maand versoepelde. Op 14 april mochten grote winkels tot vierhonderd vierkante meter bijvoorbeeld weer open. De regering concludeert nu dat de eerste stappen van het opheffen van de lockdown „uitstekend” verlopen zijn, aldus minister Rudolf Anschober.
 • Italië gaat werkvergunningen verstrekken aan migranten zodat zij in de landbouw aan de slag kunnen. De regering wil dat mogelijk maken om de landbouw te helpen, schrijft persbureau Reuters. De boeren in het land waarschuwen dat veel fruit en groente weggegooid dreigt te worden omdat er niet genoeg arbeiders zijn voor het plukwerk. Werknemers komen tijdens het plukseizoen normaal gesproken uit het buitenland, maar door de coronacrisis kan dit nu niet. De radicaal-rechtse oppositieleider Matteo Salvini is tegen het plan.
 • Het is voor Fransen nog „te vroeg” om een zomervakantie te plannen, zei president Emmanuel Macron tijdens een televisie-interview dinsdag. „We zullen internationale reizen beperken, ook tijdens de zomervakantie.” De president verwacht begin juni beter zicht te hebben op de situatie. Het aantal geregistreerde coronadoden in Frankrijk nam woensdag toe met 330 tot een totaal van zo'n 25.530 slachtoffers.
 • De horeca in Duitsland kan als het aan de zestien Duitse deelstaten ligt vanaf 9 mei in stappen weer open. Toeristen zouden in het plan vanaf eind mei weer mogen overnachten in Duitsland, meldt het Duitse persbureau DPA dinsdagavond. De lokale ministers van Economische Zaken maakten hun plan met voorschriften over onder meer hygiëne en bescherming bekend in een video-overleg met minister Peter Altmaier (Economische Zaken en Energie, CDU). De deelstaten, die in het federale Duitsland veel zeggenschap hebben, vinden dat de heropening van de horeca te lang duurt.

Kabinet komt met stappenplan voor uitweg uit coronacrisis

Eerst de contactberoepen, zoals kappers, dan de middelbare scholen, vervolgens de restaurants en culturele instellingen en als laatste evenementen. In die volgorde wil het kabinet de samenleving de komende tijd van het slot halen. Woensdag komen premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) voor het eerst met een stappenplan voor een uitweg uit de coronacrisis, aldus bronnen rondom het kabinet.

Lees verder over de plannen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus de komende maanden

Nederland breidt aantal tests op antistoffen fors uit

Nederland heeft 1 miljoen tests aangekocht waarmee op basis van antistoffen kan worden gemeten of iemand besmet is geweest met Covid-19. Het gaat om zogeheten serologische tests die via het netwerk van bloedbankorganisatie Sanquin zijn aangekocht bij het Chinese bedrijf Wantai. Dat melden Sanquin en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dinsdagavond.

Deze serologische tests moeten inzicht verschaffen in hoe het virus zich in Nederland verspreidt en hoe antistoffen zich ontwikkelen bij mensen die het virus hebben gehad. Volgens Sanquin is de test die drie verschillende types antistoffen meet „zeer geschikt” om te kunnen rapporteren over de ontwikkeling van antistoffen op groepsniveau. Ook kunnen ze gebruikt worden voor het testen op individueel niveau, maar vooralsnog met „een minder grote mate van zekerheid”.

Lees ook: In uitbraakgebied is 7 tot 9 procent mensen immuun.

De aangekochte tests worden steekproefsgewijs uitgevoerd bij bevolkingsonderzoek dat komende tijd wordt uitgevoerd door Sanquin, het RIVM en een aantal medische laboratoria. Wanneer dit onderzoek precies start is nog niet bekend, maar een woordvoerder van Sanquin laat weten dat de tests al in Nederland zijn en „elk moment kunnen worden ingezet”. Voor Sanquins eigen onderzoek naar groepsimmuniteit worden deze maand nog opnieuw ruim 7.000 donors getest op de aanwezigheid van antistoffen.

De opgebouwde immuniteit tegen Covid-19 verschilt sterk per regio, zo bleek twee weken geleden bij een briefing van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer. Een week daarvoor had hij gemeld dat het landelijk gemiddelde van mensen met antistoffen tegen het nieuwe coronavirus op 3 procent lag.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en krijgt dinsdag een rondleiding bij Sanquin. Foto Sem van der Wal/ANP

Kenia wil onderzoek naar crash humanitair vliegtuig in Somalië

De Keniaanse regering wil dat er snel een onderzoek komt naar de oorzaak van een verongelukt vrachtvliegtuig in Somalië. Maandag stortte het toestel van de Keniaanse luchtvaartmaatschappij African Express Airways met medische hulpgoederen voor de corona-uitbraak aan boord neer. Dat gebeurde kort nadat het was opgestegen vanaf de luchthaven van Baidoa, een stad in het zuiden van het Oost-Afrikaanse land. Alle zes inzittenden kwamen om het leven.

Verschillende lokale media meldden dat het vliegtuig mogelijk is neergeschoten. Ook persbureau AP citeert een getuige, de lokale functionaris Ahmed Isaq, die vertelt dat een projectiel dat vanaf de grond was afgevuurd het vliegtuig raakte toen het een landingsbaan naderde van luchthaven Bardale, op zo'n zestig kilometer van Baidoa. Dit vliegveld is een militaire basis van het Ethiopische leger in de gezamenlijke strijd van vredesmacht Amisom tegen de aan al-Qaida gelieerde terreurgroep Al-Shabaab. De Ethiopische regering heeft nog niet gereageerd op het ongeluk.

Kenia drong er dinsdag bij Somalië op aan de crash „grondig en snel te onderzoeken omdat deze gevolgen heeft voor humanitaire operaties in een tijd van grote nood”, aldus een verklaring van het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Somalische ministerie van Transport betuigt zijn „diepste medeleven” aan de nabestaanden van de slachtoffers, en zegt dat Somalië samen met Kenia „grondig onderzoek” zal verrichten naar de crash.

Wereldgezondheidsorganisatie roept landen op om te zoeken naar eerdere coronagevallen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt landen om mogelijke besmettingen te onderzoeken die speelden voordat het coronavirus wereldwijd werd waargenomen. De oproep volgt kort nadat een Frans ziekenhuis heeft vastgesteld dat een patiënt met een longontsteking in december al Covid-19 had. Dat zou betekenen dat het virus veel eerder rondzwierf dan oorspronkelijk werd gedacht.

„Dit geeft een heel nieuw beeld op alles”, reageert WHO-woordvoerder Christian Lindmeier dinsdag. Onderzoek naar eerdere gevallen van het virus moet meer inzicht geven op hoe het virus zich heeft verspreid. Specifiek moet gekeken worden naar longontstekingen in 2019 waar tot nu toe nog geen directe verklaring voor was.
Het ziekenhuis in Frankrijk testte monsters van voormalige patiënten met een longontsteking. Daaruit bleek dat een Franse visboer al op 27 december het virus had, bijna een maand voordat de Franse regering de eerste besmettingen meldde. China lichtte op 31 december de WHO in over de ontwikkelende epidemie. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het virus zich pas vanaf januari in Europa verspreidde.

Aangezien alles er op wijst dat het virus uit de Chinese stad Wuhan komt, gaan onderzoekers ervan uit dat de vroege patiënt in Frankrijk in contact is geweest met iemand die kort daarvoor in China was geweest. De visboer had verder geen connecties met dat land en had de periode voor de besmetting geen reizen naar het buitenland gemaakt. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe hij het coronavirus heeft opgelopen.

Officiële dodental VK overschrijdt dat van Italië

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal geregistreerde doden door het coronavirus opgelopen tot 32.313, meldt persbureau Reuters. Hiermee heeft het land nu het hoogste aantal vastgestelde dodelijke slachtoffers door het coronavirus in Europa. Eerder was dat Italië, waar het dodental op 29.079 ligt.

Bij de vergelijking tussen landen moet de kanttekening geplaatst worden dat doden door Covid-19 per land verschillend worden geteld. Ook wonen er iets meer mensen in het VK dan in Italië. Desalniettemin laat het hoge aantal geregistreerde doden zien dat het Verenigd Koninkrijk momenteel hoort bij het lijstje landen die het zwaarst getroffen zijn.

Het werkelijke aantal doden door de coronacrisis in het VK ligt vermoedelijk hoger. Uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS blijkt dat er dit jaar tot dusver 42.000 meer mensen zijn overleden dan het gemiddelde van dezelfde periode de afgelopen jaren. Zo'n 80 procent hiervan wordt toegeschreven aan het coronavirus.

Mensen met mondkapjes voor het Kensington Palace in Londen. Foto John Sibley/Reuters

Het belangrijkste nieuws tot nu toe

 • Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 86 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het dodental oploopt tot 5.168. Het werkelijke dodental ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest en niet ieder overlijden door de longziekte als zodanig wordt herkend. Ondertussen is het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op intensive cares wordt verzorgd met 39 afgenomen. Momenteel liggen er 644 patiënten met Covid-19 op een IC, van wie 26 in Duitsland.
 • In Den Haag zijn tientallen mensen aangehouden die demonstreerden tegen de coronamaatregelen van het Nederlandse kabinet. De betogers hielden zich niet aan de regels en volgden aanwijzingen van de politie niet op. Ook in Utrecht is gedemonstreerd tegen de maatregelen. Sommige betogers legden een link tussen het coronavirus en 5G.
 • De Italiaans-Amerikaanse autofabrikant Fiat Chrysler heeft in het eerste kwartaal dit jaar 1,7 miljard euro nettoverlies moeten incasseren. Dezelfde periode vorig jaar draaide het bedrijf nog 508 miljoen euro winst. Dit komt onder meer omdat de fabriek in Italië wekenlang dichtbleef vanwege de coronacrisis.
 • Virgin Atlantic gaat een derde van al zijn banen schrappen. Dat betekent dat 3.150 werknemers ontslagen worden. Met drastische hervormingen hoopt de Britse luchtvaartmaatschappij de coronacrisis het hoofd te bieden. In tegenstelling tot Frankrijk en Nederland heeft de Britse regering nog geen noodfonds opgezet om luchtvaartmaatschappijen te helpen.
 • Door het coronavirus ontstaan gevaarlijke situaties in gevangenissen in Latijns-Amerika. Daarvoor waarschuwt de woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Rupert Colville dinsdag. Niet alleen kan het virus zich in de vaak overvolle en onhygiënische inrichtingen snel verspreiden, ook leidt de angst voor het virus tot dodelijke rellen.

Amstel Gold Race mogelijk op 10 oktober, overlap Giro en Vuelta

De enige Nederlandse wielerklassieker, de Amstel Gold Race, wordt dit jaar op zaterdag 10 oktober mogelijk alsnog gereden. Dat blijkt uit de voorlopige 'inhaalkalender' die de internationale wielerfederatie UCI dinsdag heeft gepresenteerd. De voorjaarskoers stond oorspronkelijk gepland op zondag 19 april maar werd afgelast wegens de uitbraak van het coronavirus.

De UCI heeft de oorspronkelijke wielerkalender, die normaal gesproken van het vroege voorjaar tot medio oktober loopt, in elkaar geschoven tot drie maanden. De meest gevoelige overlap die zo ontstaat is die van twee van de drie grote rondes bij de mannen; de Ronde van Italië (Giro) van 3 tot en met 25 oktober en de Ronde van Spanje (Vuelta) van 20 oktober tot 8 november. Eerder werd bekend dat de Ronde van Frankrijk op 29 augustus moet beginnen in Nice en op 20 september eindigt in Parijs.

Mocht de nieuwe wielerkalender, die nog altijd toestemming van de autoriteiten in de betreffende landen moet krijgen, lukken dan wordt er vanaf 1 augustus weer gekoerst door zowel de mannelijke als vrouwelijke profs. Op die dag staat de Strade Bianche in de Italiaanse regio Toscane op het programma. Ook andere grote eendagskoersen zoals de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) en Parijs-Roubaix (25 oktober) worden voor het eerst in de geschiedenis in de herfst gereden.

Ook andere eendagskoersen zoals de Ronde van Vlaanderen (18 oktober), Parijs-Roubaix (25 oktober) worden in dat geval voor het eerst in de geschiedenis in de herfst gereden. Die laatste wedstrijd wordt dit jaar ook gereden door de vrouwen, eveneens een unicum.

Twitter avatar Paris_Roubaix Paris-Roubaix 🚴‍♀️ For the first time, a women’s Paris-Roubaix will take place as a prologue to the men’s race. All of the practical information concerning the distance, start-line and timings is yet to be finalised but will be communicated shortly.
➡️ https://t.co/WOzLX35Emq

Britse en Amerikaanse cybersecurityexperts waarschuwen voor hacks op gezondheidscentra

Hackers hebben geprobeerd gezondheidsorganisaties aan te vallen die zich bezighouden met de bestrijding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat stellen cyberveiligheidsinstanties van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dinsdag in een gezamenlijke verklaring. Het Britse National Cyber Security Centre en het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency waarschuwen daarbij dat deze cybercriminelen gesteund worden door „buitenlandse overheden”. Het is niet bekend gemaakt uit welk land de hackers komen.

Volgens de organisaties zijn nationale en internationale zorginstellingen, farmaceutische bedrijven, onderzoeksorganisaties en lokale overheden het doelwit geweest. Uit welke landen de instellingen komen, is niet gespecificeerd. De hackers zouden „kwaadaardige en grootschalige aanvallen” hebben uitgevoerd waarbij ze vaak gebruikte wachtwoorden op een groot aantal accounts probeerden (zogenoemde password spraying), om zo „informatie die gerelateerd is aan de uitbraak van het coronavirus” te stelen. De Britse en Amerikaanse cyberexperts verwachten dat het aantal hacks zal toenemen.

De cybersecurity-centra adviseren organisaties die opereren binnen de gezondheidszorg en de medische wetenschap hun personeel te vragen alle makkelijk te raden wachtwoorden te veranderen. In plaats daarvan moet gekozen worden voor een wachtwoord dat bestaat uit drie willekeurige woorden. Ook wordt opgeroepen om te werken met een twee-factor-authentificatie, waarbij gebruikers naast het invoeren van hun wachtwoord op een andere manier moeten aantonen dat zij het zijn (bijvoorbeeld met een sms-verificatie).

Al langer wordt gewaarschuwd dat hackers coronavirus-gerelateerde informatie proberen te stelen. Eind maart zei de Nederlandse commandant der strijdkrachten Rob Bauer dat Rusland en China middels cyberspionage proberen informatie over een vaccin tegen het virus te stelen. Hierbij zouden universiteiten en onderzoekscentra het doelwit zijn.

Opnieuw afname coronapatiënten op IC's, 'ruimte om op adem te komen'

Momenteel worden 644 Nederlandse Covid-19-patiënten op een intensive care verzorgd - 39 minder dan maandag. 26 van hen liggen in Duitsland - twee minder dan gisteren. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zojuist bekend gemaakt. Dat betekent dat het aantal coronapatiënten op de IC's opnieuw is afgenomen. Er liggen nog 394 patiënten met andere klachten op de IC's.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers stelt dat de daling „ruimte biedt om weer op adem te komen en de overige zorg te hervatten”. Dit gebeurt inmiddels in alle regio's, aldus Kuipers. Dit betekent volgens hem dat het aantal 'normale' IC-patiënten de komende tijd zal toenemen.

Verder schrijft het LCPS dat het aantal Covid-19-opnames buiten de IC stabiel is. Ook zijn de verschillen in drukte tussen de verschillende regio's „acceptabel”.

Fiat Chrysler lijdt zwaar onder coronacrisis

De Italiaans-Amerikaanse autofabrikant Fiat Chrysler heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zwaar geleden onder de coronacrisis. Het bedrijf moest in zijn belangrijkste markten Europa en Noord-Amerika fabrieken sluiten en verkocht ook aanzienlijk minder auto's, blijkt dinsdag uit de eerste kwartaalcijfers van 2020.

Onder aan de streep bleef een nettoverlies van 1,7 miljard euro over, tegenover een winst van 508 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. Ook de omzet kelderde met 16 procent naar 20,56 miljard euro. Dat kwam onder meer doordat de fabriek in Italië, waar zo'n zesduizend mensen werken, wekenlang dichtbleef. Deze fabriek ging op 27 april weer open, maar produceert nog altijd zo'n 70 procent minder dan de normale capaciteit, meldt Fiat Chrysler.

Tegelijkertijd valt ook de vraag naar nieuwe auto's tegen bij de producent die ook automerken als Jeep en Alfa Romeo bouwt. Wereldwijd werden er 818.000 auto's verkocht, een daling van 21 procent. Met name in de landen in Azië en rond de Stille Oceaan (-49 procent) en in de samengevoegde regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (-31 procent) werden er veel minder auto's verkocht. Ook Fiat Chryslers topmerk Maserati zag mondiaal een val van 44 procent in het aantal verkopen. Dit kwartaal hoopt het bedrijf, dat eind maart over 18,6 miljard euro aan liquide middelen beschikte, zoveel mogelijk fabrieken weer op te kunnen starten.

Geparkeerde jeeps buiten een Chrysler-fabriek in Detroit. Foto Carlos Osorio/AP

Virgin Atlantic schrapt een derde van alle banen

Virgin Atlantic gaat een derde van al zijn banen schrappen. Dat betekent dat 3.150 werknemers ontslagen worden. Met drastische hervormingen hoopt de Britse luchtvaartmaatschappij de coronacrisis het hoofd te bieden, is te lezen in een dinsdag gepubliceerde persverklaring.

Het bedrijf is op zoek naar extra leningen omdat de meeste vliegtuigen aan de grond staan. In de tussentijd wordt er gesneden in de kosten. Naast het banenverlies zal Virgin Atlantic zeven toestellen van het type Boeing 747 uit de vloot halen. Ook stopt de maatschappij met alle vluchten vanaf luchthaven London Gatwick. „We hebben veel stormen moeten doorstaan sinds onze eerste vlucht 36 jaar geleden”, reageert topman Shai Weiss. „Maar niet één was zo vernietigend als Covid-19.”

Door de uitbraak van het coronavirus is het wereldwijde luchtverkeer grotendeels tot stilstand gekomen. British Airways liet vorige week al weten dat het 12.000 banen gaat schrappen, een kwart van alle werknemers. In tegenstelling tot Frankrijk en Nederland, die met steunpakketten zijn gekomen voor Air France en KLM, heeft de Britse regering nog geen noodfonds opgezet om luchtvaartmaatschappijen te helpen.

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair maakte dinsdag bekend dat het in april slechts 600 vluchten en 40.000 passagiers heeft gehad. Dat is een terugloop van 99,6 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Wizz Air zegt dat het in april nog geen 80.000 passagiers heeft vervoerd, ook een terugloop van 97,6 procent. De Hongaarse maatschappij is wel begonnen langzaam verkeer binnen Europa weer op te starten.

Luchtvaartmaatschappijen zijn in de tussentijd aan het kijken naar mogelijkheden om ondanks het coronavirus veilig passagiers te kunnen vervoeren. KLM maakte maandag bekend dat het mondkapjes aan boord van vluchten verplicht stelt. De wereldluchtvaartorganisatie IATA zegt dinsdag dat het deze maatregel steunt.

'Coronavirus zorgt voor problemen in overvolle gevangenissen Latijns-Amerika'

Door het coronavirus ontstaan gevaarlijke situaties in gevangenissen in Latijns-Amerika. Daarvoor waarschuwt waarschuwt Rupert Colville, de woordvoerder de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten dinsdag. Niet alleen kan het virus zich in de vaak overvolle en onhygiënische inrichtingen snel verspreiden, ook leidt de angst voor het virus tot dodelijke rellen.

Tot dusver zijn duizenden gevangenen in Noord- en Zuid-Amerika besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt - het is niet bekend hoeveel gevangenen zijn gestorven aan de longziekte. Ook heeft de angst voor besmetting en onvrede over slechte hygiënische omstandigheden geleid tot protesten en rellen.

Sommige eindigden met dodelijke slachtoffers. Zo kwamen begin deze maand in de Venezolaanse gevangenis Los Llanos 47 gevangenen om het leven bij rellen. Vier dagen eerder kostte een protest in de Peruaanse gevangenis Miguel Castro Castro aan negen mensen het leven. Half maart kwamen bovendien 23 gevangenen om het leven bij rellen in de La Modelo-gevangenis in Colombia.

Colville roept de overheden op maatregelen te nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook zouden de landen waar rellen plaatsvonden een onafhankelijk onderzoek naar de protesten moeten laten uitvoeren en veiligheidsmaatregelen moeten aanscherpen om meer geweld te voorkomen. Hierbij benadrukt Colville dat gevangenispersoneel alleen geweld mag inzetten als dat absoluut noodzakelijk is.

Meer dan de helft van de Latijns-Amerikaanse gevangenissen kampt met overbevolking. Sommige inrichtingen zitten vijf keer zo vol als de bedoeling is, schrijft persbureau Reuters. In onder andere Peru is het aantal gevangenen de afgelopen weken bovendien opgelopen omdat mensen die de quarantainemaatregelen daar overtreden, kunnen worden vastgezet.

Gedetineerden verzamelen zich rond de lichamen van twee medegevangenen in Peru. In de Miguel Castro Castro-gevangenis kwamen eind april meerdere gevangenen om het leven. Foto Rodrigo Abd / AP Photo

Haagse politie arresteert tientallen demonstranten tegen coronamaatregelen

Bij een betoging tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn dinsdag tientallen demonstranten aangehouden. De gearresteerden worden meegenomen naar het politiebureau. Om hoeveel aanhoudingen het precies gaat, wordt later bekendgemaakt. Persbureau ANP spreekt van dertig tot veertig mensen.

Kort voordat de politie ingreep, had burgemeester Johan Remkes opdracht gegeven een einde te maken aan de betoging bij het centraal station. De demonstranten hielden zich niet aan de regels en volgden aanwijzingen van de politie niet op, liet de gemeente weten.

De demonstratie was niet aangemeld, maar mocht toch doorgaan met de Koekamp als locatie, op voorwaarde dat de betogers voldoende afstand zouden houden. Volgens Omroep West werd bij de protestactie tegen de 'intelligente lockdown' ook de mobiele eenheid ingezet.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Bevrijdingsdag 2020, Koekamp, demonstratie Stop de Lockdown https://t.co/AtKLrJqapP

Ook in Utrecht werd dinsdag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Onder politiebegeleiding reden demonstranten in een stoet van auto's, motoren en busjes door de stad. Op de voertuigen stonden leuzen tegen onder andere de lockdown, 5G en vaccinaties. De betoging begon in De Meern in het westen van de gemeente en eindigde aan de andere kant van Utrecht. Voor zover bekend werden er geen aanhoudingen verricht.

RIVM: 86 nieuwe sterfgevallen in Nederland

Het RIVM heeft afgelopen etmaal 86 nieuwe meldingen ontvangen over sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Daarmee is het dodental opgelopen tot 5.168. Van veel patiënten die in het weekend overlijden, wordt pas later melding gemaakt bij het RIVM. Door dit administratieve inhaaleffect ligt het aantal rapportages op de tweede dag na het weekend steevast hoger.

Het aantal meldingen over ziekenhuisopnamen, waarbij ook sprake kan zijn van een vertraging, nam met 89 toe. Dat betekent dat in totaal 11.126 Covid-19-patiënten opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis. Op de intensive care lagen maandagmiddag nog 683 besmette patiënten, op de reguliere afdelingen waren dit er 1.333.

Afgelopen etmaal ontving het RIVM daarnaast 317 nieuwe meldingen over patiënten die positief testten op Covid-19. Tot nu toe is bij 41.087 mensen in Nederland een coronabesmetting vastgesteld. Dit aantal ligt in werkelijkheid hoger, omdat niet iedereen met symptomen op het virus wordt getest.

Beieren zet deur open voor toeristisch pinksterweekend

In de Duitse deelstaat Beieren gaan hotels en andere voorzieingen voor toeristen vanaf 30 mei weer open. Dat heeft premier Markus Söder dinsdag bekendgemaakt, melden Duitse media. De restaurants mogen half mei al open. In alle gevallen geldt dat bezoekers afstand moeten kunnen houden en dat de deuren om 22.00 uur moeten sluiten. Sauna's, spa's en zwembaden blijven voorlopig nog wel gesloten.

Met het besluit opent Söder de deuren voor toeristen om het pinksterweekend in Beieren door te brengen: 30 mei, de dag dat de nieuwe maatregelen van kracht worden, is de zaterdag vóór Pinksteren. Toeristen kunnen dat weekend ook uitjes maken: vanaf volgende week mogen dierentuinen, musea en bibliotheken weer open in Beieren. Ook sporten die niet in groepsverband uitgevoerd worden zoals tennis, golf, zeilen en atletiek zijn vanaf volgende week weer mogelijk.

In Duitsland worden de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus grotendeels op deelstaatniveau genomen. Beieren is op economisch en politiek vlak een van de belangrijkste deelstaten. Na Noordrijn-Westfalen is het bovendien de staat met de meeste inwoners: ruim 13 miljoen. Overigens is het nog de vraag of Nederlanders en andere buitenlanders binnenkort gebruik kunnen maken van de Beierse hotels en restaurants: maandag werden de grenscontroles nog verlengd tot half mei.

Lees ook: In Duitsland loopt het reproductiegetal weer een beetje op

Dodentallen en besmettingsgevallen in het buitenland

 • Het dodental in Spanje is dinsdag met 185 opgelopen naar 25.613, zo meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Het aantal bevestigde besmettingen steeg in het Zuid-Europese land met 1.318 naar bijna 220.000. Sinds maandag is in het Spaanse openbaar vervoer het dragen van mondkapjes verplicht. Dinsdag werd bekend dat in de maand april het aantal werklozen in Spanje is toegenomen met 280.000.
 • In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 139 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus, meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM. Op maandag werden nog 43 nieuwe sterfgevallen gemeld. Ook in Duitsland is het verschil in telling van slachtoffers op maandag en dinsdag vaak groot; dit komt doordat niet alle sterfgevallen meteen na het weekend worden doorgegeven. In Duitsland is van ruim 6.800 mensen bekend dat ze zijn overleden aan de longziekte Covid-19.
 • In België, waar maandag een versoepeling van de maatregelen is ingezet, zijn dinsdag 97 nieuwe doden gerapporteerd als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden in België boven de achtduizend uit. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 84. Onder meer het openbaar vervoer, waar mondkapjes verplicht zijn, rijdt sinds maandag in België weer volgens de normale dienstregeling. Ook hebben diverse winkels en bedrijven toestemming gekregen om open te gaan. Thuiswerken wordt nog altijd aangeraden.

Autoverkoop VK daalt met 97 procent

De autoverkoop in het Verenigd Koninkrijk is door de coronacrisis goeddeels opgedroogd. In april werden 4.321 nieuwe auto's verkocht, ruim 97 procent minder ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee ligt het maandelijkse aantal nieuwe autoregistraties op het laagste niveau sinds februari 1946, blijkt dinsdag uit cijfers van branchevereniging Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

De meeste Britse autodealers zagen zich eind maart vanwege de coronamaatregelen in het land genoodzaakt de deuren te sluiten. In maart werden al 45 procent minder nieuwe auto's verkocht. SMMT heeft nu voor de tweede keer het verwachte aantal verkopen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De branchevereniging verwacht nu 27 procent minder autoverkopen in 2020.

De autobranche is wereldwijd een van de zwaarst getroffen sectoren door de uitbraak van het coronavirus. Halverwege maart werd de productie stilgelegd in 90 procent van de Europese autofabrieken, die langzaamaan weer op gang zijn gekomen. In Nederland, waar de showrooms wel open bleven, daalde het aantal nieuwe autoverkopen vorige maand met ruim de helft.

In Duitsland, dat de grootste automarkt van Europa heeft, werden in maart bijna 38 procent minder auto's geregistreerd. Cijfers over april zijn nog niet gepubliceerd. Later op dinsdag spreekt bondskanselier Angela Merkel met vertegenwoordigers van de Duitse auto-industrie.

Lees ook: De autofabriek komt langzaam weer op gang

Voor tweede dag op rij geen nieuwe besmettingen gemeld in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn net als maandag geen nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in het land dinsdag bekendgemaakt. Het virus is bij 1.137 mensen in Nieuw-Zeeland vastgesteld; van twintig mensen is bekend dat zij zijn overleden aan de longziekte Covid-19.

Premier Jacinda Ardern sprak een week geleden al de hoop uit dat het virus in Nieuw-Zeeland onder controle was. Arderns optreden tijdens de coronacrisis is meermaals geprezen als effectief en empathisch. De premier leverde onder meer kort na de uitbraak een deel van haar salaris in en kortte ook op de loonkosten binnen haar regering.

Lees ook: Gaan vrouwelijke leiders beter met de coronacrisis om?

Op welke termijn inwoners van Nieuw-Zeeland weer naar Australië kunnen afreizen is nog niet bekend. De Australische premier Scott Morrison zei na een kabinetsoverleg op dinsdag – waarbij ook Ardern aanwezig was – tegen persbureau Reuters dat het nog „enige tijd" kan duren voordat beide landen ook daadwerkelijk hun grenzen openstellen. De grenzen van de twee landen zijn al meer dan een maand gesloten.

„We willen allebei niet dat er gevallen van Covid-19 over en weer worden gebracht", zei Ardern na afloop van het overleg tegen Reuters. Zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland ligt het sterftecijfer rond de 1 procent, wat een stuk lager is dan de meeste landen.

Paraguay versoepelt maatregelen na strenge lockdown

Als een van de eerste landen in Zuid-Amerika heeft Paraguay aangekondigd de opgelegde beperkingen als gevolg van de coronacrisis te gaan versoepelen. Op 10 maart, toen nog slechts twee gevallen van het coronavirus in het land bekend waren, kondigde de regering al een nationale lockdown af. Scholen werden gesloten en het leger patrouilleerde op straat om te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen hielden.

In totaal zijn bijna vierhonderd gevallen geregistreerd en tien doden als gevolg van de longziekte Covid-19 bekend in Paraguay, een van de laagste aantallen in de regio. Die cijfers zeggen niet alles, want Paraguay heeft een van de laagste testcapaciteiten van Zuid-Amerika. Volgens president Mario Abdo Benítez kan het land dankzij het goede gedrag van burgers en de strenge maatregelen die zijn opgelegd door de overheid nu weer open.

De versoepeling gaat in vier fasen. De bijna zeven miljoen Paraguayanen mogen vanaf nu een keer per dag naar buiten om te bewegen en in bepaalde economische sectoren mag weer gewerkt worden. Per fase wordt geëvalueerd of de versoepeling doorgezet kan worden.

'Mogelijk al in december coronavirus in Frankrijk'

Een Franse man die op 27 december met een longontsteking werd opgenomen in een ziekenhuis in de buurt van Parijs was besmet met het coronavirus. Dat concluderen Franse onderzoekers, melden verschillende Franse media dinsdag. Het eerste officiële besmettingsgeval in Frankrijk werd geregistreerd op 24 januari, maar er is nu bewijs dat het virus al bijna een maand eerder was uitgebroken in het land.

De man uit Saint-Denis was in de dagen voor de besmetting niet in China geweest. Er waren destijds monsters bij hem en andere patiënten afgenomen als onderdeel van een onderzoek naar griep. Door die bevroren monsters nu te testen konden de onderzoekers vaststellen dat er waarschijnlijk al veel meer besmettingen in Frankrijk waren voordat de autoriteiten het eerste officiële geval registreerden.

Frankrijk is wereldwijd een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. Er zijn meer dan 25.000 Fransen aan de gevolgen van Covid-19 overleden en de noodtoestand in het land is verlengd tot 24 juli.

Eind april meldden onderzoekers uit de Verenigde Staten al dat er vanaf januari duizenden mensen in de VS besmet zouden zijn geraakt met het virus, weken voordat de autoriteiten het eerste officiële geval meldden. Ook in Italië zeggen wetenschappers dat het virus zich al eerder heeft kunnen verspreiden.

VS willen biljoenen lenen om crisis te bestrijden

De Verenigde Staten willen tussen april en juni bijna drieduizend miljard dollar lenen om de crisis in het land te bestrijden. Nooit eerder is in een kwartaal zoveel geld geleend door de Amerikaanse overheid. De laatste keer dat grootschalige leningen nodig waren was tijdens de kredietcrisis in 2008. Destijds werd een recordbedrag van 530 miljard dollar geleend.

De uitbraak van het coronavirus heeft in de VS voor een economische crisis gezorgd. Eén op de zes Amerikanen raakte zijn baan kwijt en tot nu toe zijn zo’n 26 miljoen werkloosheidsuitkeringen aangevraagd. Om kleinere bedrijven te beschermen werd eerder al een wet voor noodsteun ter waarde van drieduizend miljard dollar ondertekend door president Donald Trump.

Met het geld dat de Verenigde Staten willen lenen moeten onder meer de steunpakketten van de overheid betaald worden. Omdat bedrijven en ondernemers uitstel van belastingbetaling hebben gekregen, moeten ook gemiste inkomsten opgevangen worden.

De VS leent geld door staatsobligaties te verkopen. Dat kon voorheen voor een relatief lage rente, omdat investeerders Amerikaanse staatsobligaties als een laag risico zien. De totale staatsschuld van de VS is inmiddels echter gestegen naar een 25 duizend miljard dollar.

Lees ook: Nog eens 4,4 miljoen Amerikanen verliezen baan

Welkom in dit blog

In dit blog plaatst NRC vandaag het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van maandag 4 mei:

 • De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zag er door het coronavirus totaal anders uit. Er waren geen toeschouwers aanwezig, en koning Willem-Alexander hield als eerste staatshoofd een toespraak tijdens de herdenking.
 • Van zondag- op maandagmiddag zijn 42 nieuwe ziekenhuisopnames en 26 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Het totale aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het afgelopen etmaal met vijf personen afgenomen, naar 683 patiënten. 28 van hen liggen op Duitse IC's.
 • KLM gaat op al zijn vluchten het gebruik van mondkapjes verplichten. Daarnaast is de maatschappij weer begonnen met het uitvoeren van een paar Europese vluchten.
 • Emile Roemer is door het kabinet aangesteld om iets te doen aan de moeilijke positie van veel arbeidsmigranten. Zij wonen vaak dicht op elkaar en zijn daardoor extra kwetsbaar voor het coronavirus.
 • Wereldleiders hebben tijdens een 'donormarathon' via een videoverbinding 7,4 miljard euro toegezegd voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Nederland draagt 192 miljoen euro bij.
 • De productie door de Nederlandse industrie is vorige maand in recordtempo gedaald, blijkt uit metingen van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. Ook de Nederlandse werkgelegenheid kromp in het snelste tempo sinds juli 2009, aldus sectoreconoom bij ABN Amro Jan Swart.
 • De NS heeft coronaregels voor in treinen en op stations gepubliceerd, waarmee „verantwoord” treinvervoer mogelijk moet worden. De NS vraagt onder meer om „zoveel mogelijk rechts te houden” en „zo weinig mogelijk aan te raken”.
 • Het internationale vervoer van post dreigt in gevaar te komen nu het luchtverkeer nagenoeg plat ligt, waarschuwen de Wereldpostunie en luchtvaartbranchorganisatie IATA. Luchtpost gaat bijna altijd mee op passagiersvluchten, waarvan wereldwijd nog maar zo'n 5 procent wordt uitgevoerd.
 • De Europese Commissie is akkoord gegaan met staatssteun van 7 miljard euro van de Franse overheid aan luchtvaartmaatschappij Air France.

 

Lees hier het blog van maandag 4 mei terug