Videoclip

Filmmaker die Egyptische president bespotte overleden

De 24-jarige Egyptische filmmaker Shady Habash, die twee jaar geleden gevangen werd gezet omdat hij meewerkte aan een videoclip waarin de spot werd gedreven met president Abdel-Fattah al-Sisi, is dit weekend overleden in een zwaarbeveiligd gevangeniscomplex in de hoofdstad Caïro. Dat hebben zijn advocaten tegen de zender Al Jazeera gezegd. Habash zat sinds 2018 vast zonder proces. De doodsoorzaak is vooralsnog onbekend. Volgens zijn advocaat was de gezondheid van Habash „de afgelopen dagen verslechterd”. Hij zou kort opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, waarna hij weer was teruggebracht naar de gevangenis. De filmmaker regisseerde een video van de Egyptische zanger Ramy Essam, die vooral bekend is geworden van zijn optredens op het Tahrirplein tijdens de revolutie van 2011. (NRC)