Thuiskok.

IJsland

Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat we deze zomer nog met vakantie naar het buitenland mogen. Vanuit Frankrijk bereiken me geluiden dat daar de komende maanden alleen Fransen welkom zijn. Duitsland verlengde vorige week zijn waarschuwing niet in het buitenland vakantie te gaan vieren. Intussen hoor ik steeds meer mensen een bungalow boeken aan de Zeeuwse kust, langs de Friese wateren of op de Veluwe.

Maar wat nu als de zomer tegenvalt? Of als je geen zin hebt om met half Nederland hutjemutje in Center Parcs te zitten? Of als je deze zomer de wereld wilde gaan verkennen?

Dan kunnen kookboeken een uitkomst bieden. Eten is traditie en samenzijn, eten bestaat uit gewoontes, uit normen en waarden en daarom zijn recepten bij uitstek cultuurdragers. Niet voor niets wordt 80 procent van de kookboeken in bed gelezen, bleek ooit uit Amerikaans onderzoek. Het zijn net reisgidsen.

Deze week laten we ons meenemen naar IJsland, een land dat ik graag ooit nog eens aandoe. Roots. Een culinaire roadtrip door IJsland is van Dagný Rós Ásmundsdóttir, een IJslandse chef die al jaren in België woont. De Jeep op de achterkant van de kaft belooft veel goeds, en binnenin staat een getekende kaart van IJsland, maar daar houdt de roadtrip alweer op. Wie kookt, waar dat is en waarom nou dat recept, is onnavolgbaar. Er zijn geen routes, geen adressen. Met googlen kom je vast een eind, maar ik verheugde me op een culinaire reisgids mét fatsoenlijke richtingaanwijzer.

Door naar het eten dan maar: veel vis uiteraard, en verrassend veel vegetarische recepten, al zijn een tomatensoep, groenteburger, geroosterde bloemkool en gegrilde aubergine niet bijster origineel. Er staan wel een paar goede, ruige barbecuerecepten in. Aan het eind nog wat zoets en cocktails en dan is de reis voltooid. Het zijn frisse, eenvoudige recepten met veel kruiden en ingrediënten waar je een gezond gevoel van krijgt. Of het nou echt IJslands is? De gerookte vis op smørrebrød vast wel, en de skyr zit in elk sausje, maar de rest van de recepten komt me bekend voor.

Is dat de reis dan waard? Iets meer dan veertig recepten voor 25 euro is niet goedkoop, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. De composities van IJslands vermaarde woeste natuur maken veel goed.