Pulitzerprijs voor onderzoek naar Boeing 737 MAX

Journalistieke prijs De 104de uitreiking van de prestigieuze journalistieke prijzen werd gehouden via beeldverbinding.
Een reeks Boeing 737 MAX-vliegtuigen staat geparkeerd op het asfalt.
Een reeks Boeing 737 MAX-vliegtuigen staat geparkeerd op het asfalt. Foto Mark Ralston/AFP

Een onderzoek naar de veiligheid van Boeing 737 MAX-vliegtuigen heeft maandag een Pulitzerprijs gewonnen. Vier onderzoeksjournalisten van The Seattle Times wonnen de prestigieuze prijs in de categorie National Reporting. De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert won samen met zijn collega’s van de The New York Times een Pulitzer voor internationale verslaggeving. Triebert werkte mee aan een serie over de zogeheten schaduwoorlog van Rusland in Afrika en het Midden-Oosten.

De onderzoeksjournalisten van The Seattle Times onthulden grove fouten in de veiligheidstests voor het ontwikkelen van het 737 MAX-vliegtuig. Ruim een jaar geleden stortten binnen een paar maanden tijd twee vliegtuigen van dit type (van Lion Air en Ethiopian Airlines) neer. Beide ongelukken werden in verband gebracht met fouten in de automatische piloot van het relatief nieuwe vliegtuig.

De prestigieuze Pulitzers werden maandag voor de 104de keer uitgereikt. Dat gebeurde in 22 categorieën, vooral op het gebied van journalistiek, fotografie en literatuur. Ditmaal gebeurde dat door de coronacrisis niet op de gebruikelijke locatie, de faculteit journalistiek van Columbia University in New York, maar via een videoverbinding vanuit de huiskamer van Dana Canedy, journalist en uitreiker van de Pulitzerprijzen. Ook juryoverleggen vonden dit jaar via beeldverbinding plaats.

Winnaars zijn onder meer persbureau Reuters, dat in de categorie Breaking News Photography won met nieuwsfoto’s van de gewelddadige protesten in Hongkong. De makers van This American Life hebben met een reportage vanaf de Mexicaanse grens voor het eerst in de geschiedenis van de Pulitzers een prijs gewonnen voor een podcast, in de categorie Audio Journalism. Ook Benjamin Moser won een Pulitzer. In de categorie Biography was zijn biografie van Susan Sontag de winnaar.

Lees ook deze recensie van de biografie van Susan Sontag: Gevangen in een leven in extremen