Krol laat 50Plus ontredderd achter

Ouderenpartij Ondanks goede vooruitzichten beëindigt Henk Krol per direct zijn fractievoorzitterschap van 50Plus. Hij begint een nieuwe partij.

50Plus-Kamerleden Corrie van Brenk (midden), Leonie Sazias (links) en Gerrit Jan van Otterloo (rechts) reageerden zondag op het vertrek van partijleider Henk Krol.
50Plus-Kamerleden Corrie van Brenk (midden), Leonie Sazias (links) en Gerrit Jan van Otterloo (rechts) reageerden zondag op het vertrek van partijleider Henk Krol. Foto Phil Nijhuis/ANP

Partijleider Henk Krol is zondag met slaande ruzie vertrokken bij 50Plus. Hij verweet zijn partijgenoten zondag in een afscheidsbrief van 50Plus een „politieke soap” te hebben gemaakt., waar het draait om „ego’s en baantjes jagen”. De achtergebleven fractie noemde zijn opstappen vervolgens „zetelroof” en beschuldigde Krol van „gerommel” met de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Modddergooien over en weer markeert het vertrek van Krol bij 50Plus, na een slepende interne machtsstrijd die nu definitief tot een scheuring heeft geleid. Hij beëindigt per direct zijn fractievoorzitterschap van de ouderenpartij in de Tweede Kamer en wil daar gaan samenwerken met partijgenoot en Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten.

Het duo wil in de Kamer voorlopig verder gaan als de ‘Groep Krol/Van Kooten’ en samen de basis leggen voor een nieuwe politieke partij, zo blijkt uit interne documenten. Die partij moet volgend jaar meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en draagt als voorlopige werktitel de naam Partij voor de Toekomst.

Het vertrek van Krol is binnen 50Plus zondag ingeslagen als een bom. Zijn fractie wist afgelopen week ook niet dat Krol al nagenoeg rond was met zijn nieuwe partij. Dat er al overeenstemming was over de naam, over de registratie ervan in het domeinenregister, en over de vorming van een nieuw partijbestuur.

Van Kooten vertrok vorig jaar zomer uit de fractie van de Partij voor de Dieren en opereerde daarna een tijdlang in haar eentje verder als parlementariër. Ze werd begin dit jaar lid van 50Plus, maar bleef wel onafhankelijk Kamerlid.

Toekomst leek rooskleurig

Krol was sinds september 2012, met een korte onderbreking fractievoorzitter van 50Plus en werd vorig jaar december door het congres nog aangewezen als lijsttrekker voor de aanstaande verkiezingen. De toekomst leek rooskleurig, de partij schommelde in de peilingen op tussen de acht en tien zetels en leek onder voorzitterschap van ex-VVD’er Geert Dales de interne cultuur van moddergooien en stammenstrijd achter zich te hebben gelaten.

Maar afgelopen maart brak er opnieuw een revolte binnen de partij uit, gericht tegen Dales, die in 2018 was binnengehaald om puin te ruimen en de partij te moderniseren. Afdelingsbestuurders ageerden tegen plannen van het partijbestuur om, vanwege de coronacrisis, veel meer zaken digitaal af te handelen. Zoals het verkiezingsprogramma en de samenstelling van commissies die zich over de kandidatenlijst voor de verkiezingen moeten gaan buigen.

Toen bleek dat Krol Dales had gevraagd om zichzelf kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer, ging het mis. Afdelingsbestuurders en fractieleden uit Tweede en Eerste Kamer verenigden zich in een campagne om het vertrek van Dales te eisen. Lijmpogingen van Krol leverden niets op, behalve nog meer ruzie.

Lees ook: hoe de sfeer bij 50Plus toch weer vergiftigd raakte

Dales stapte vorige week zondag op, moe gebeukt, naar eigen zeggen, door „een cultuur van anonieme verdachtmakingen en lastercampagnes”. Krol liet sindsdien weten dat hij zich op zijn toekomst ging beraden. De afgelopen dagen had hij veelvuldig overleg met zijn eigen fractie. Althans, die indruk wekten Kamerleden op Twitter.

De geluiden die naar buiten kwamen, leken op overeenkomst te duiden. „We moeten proberen eruit te komen”, liet Krol afgelopen week weten. „Om te bekijken hoe we onze achterban het best kunnen bedienen.” Ook de fractieleden waren optimistisch: „Er zijn no hard feelings richting Henk”, zei Kamerlid en vicefractievoorzitter Corrie van Brenk. „We hebben in de fractie altijd goed samengewerkt.”

Nieuwe partij

Het was vergeefse moeite. In eigen kring had Krol vrijdag zijn besluit genomen: hij gaat verder met een nieuwe partij. De politieke leiding van de Partij voor de Toekomst komt in handen van Van Kooten en Krol. Zij zijn straks ook de nummers één en twee op de kandidatenlijst. Rekrutering voor het partijkader en de kieslijst gebeurt onder leden van 50Plus en de Partij voor de Dieren. Nieuwe talenten op de huidige kandidatenlijst van 50Plus, veelal binnengehaald door Dales en Krol, zijn inmiddels benaderd met het nieuws over de nieuwe partij en de vraag of ze willen overstappen en zich opnieuw willen kandideren.

Er is zelfs al een door Krol en Van Kooten ondertekend politiek ‘basisprogramma’, onder de kop: De mens kan veel, de natuur kan alles. Nog geen politiek programma, zo wordt daarin gesteld, want alles is in deze tijd nog onzeker. „In de post-coroniaanse wereld zullen veel bakens zijn én worden verzet”.

Krol laat 50Plus ontredderd achter. Het duurt nog maanden voordat een nieuw bestuur aantreedt. Personeel op het partijkantoor is volgens het waarnemend bestuur bijna fulltime bezig met het verwerken van opzeggingen van ontevreden leden. 50Plus-fractievoorzitter in de Eerste kamer, Martin van Rooijen, is gevraagd om voorlopig het partijleiderschap op zich te nemen, Van Brenk is de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Wat nog openstaat, is een reeks aan onbetaalde rekeningen voor juridische procedures, externe adviezen over royementen en de organisatie van digitale verkiezingen voor een nieuw bestuur. Want daarbij gaat het om vele tienduizenden euro’s, zo blijkt uit een interne notitie van waarnemend partijvoorzitter, Dales. Van Brenk had het zondag over „het besteden van de partijkas aan dure procedures”. Dales sloeg meteen terug: „Ik beschouw je opmerkingen als grievend, smadelijk en lasterlijk”, mailde hij. „Je maakt jezelf kwetsbaar voor royement. Kennelijk realiseer je je niet dat ik nog steeds partijvoorzitter ben.”