Coronanieuws

Winkeldruktevrees

Branchevereniging Detailhandel Nederland wil dat de winkeldrukte beter wordt gereguleerd. De branchevereniging streeft in overleg met de veiligheidsregio’s naar een eenduidig beleid. „Het is lastig voor consumenten als iets in de ene gemeente wel mag, en in de andere niet”, zegt directeur Hester Duursema in De Telegraaf.

D66 en SP pleiten voor een expertisecentrum voor nazorg aan coronapatiënten. De partijen dienen hiertoe donderdag een motie in. Het instituut zou patiënten moeten begeleiden die in het dagelijks leven belemmerd worden in hun functioneren.

Frankrijk maakt in het nieuwe quarantainebeleid een uitzondering voor reizigers uit andere landen van de EU en het Verenigd Koninkrijk. Zij hoeven dus niet verplicht twee weken in quarantaine. Dat heeft de Franse ambassade in Londen zondagavond getweet. Voor welke landen de zaterdag aangekondigde regels dan wel gelden, is nog niet duidelijk. De Franse regering publiceert op korte termijn een lijst met „risicolanden”, zegt een regeringswoordvoerder tegen persbureau Reuters.

Premier Boris Johnson blikte in de krant The Sun terug op de periode dat hij op de intensive care lag. Hij zei dat zijn gezondheid op een gegeven moment zo hard achteruitging dat zijn artsen voorbereidingen troffen om zijn dood aan het publiek toe te lichten. Het Verenigd Koninkrijk telt na de Verenigde Staten en Italië de meeste coronadoden: 28.520 mensen overleden aan Covid-19.

Europese leiders pleiten voor de gezamenlijke ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. In een artikel in The Independent schrijven onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macronen de Italiaanse premier Conte, dat Europa een leidende rol zou moeten spelen bij de bestrijding van corona. Ze willen op 4 mei rond de 7,5 miljard euro inzamelen om de eerste fases rondom de ontwikkeling van een vaccin te dekken.

Amerikaanse senatoren worden niet allemaal getest op corona. Zij zien af van een aanbod van president Trump voor zo’n test. Ze vinden dat die beter gebruikt kunnen worden voor mensen in de gezondheidszorg.

De productie in de Nederlandse industrie is vorige maand in recordtempo gedaald door de coronacrisis. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) is de inkoopmanagersindex gezakt van 50,5 in maart naar van 41,3 in april. Dat is het laagste cijfer sinds mei 2009. Een stand boven de 50 betekent dat er

sprake is van groei.

Ruim een derde van de basisschoolleraren vindt het onverantwoord om vanaf 11 mei weer voor de klas te staan. Uit een onderzoek in opdracht van het AD blijkt dat van de 1.250 ondervraagde leraren 65 procent vreest zelf besmet te raken en 53 procent dat ze leerlingen besmetten met het virus.