Interview

‘Floor Wullems: Als niemand meer komt, voel je je nutteloos’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Bij gebrek aan klanten besloot galeriedirecteur Floor Wullems mondkapjes te gaan naaien. Een succes, zeker nu kunstenaar Erik van Lieshout een opdruk maakte.

„Na de lockdown was de galerie op afspraak open. Maar de eerste weken kwamen er geen bezoekers. Nul! En we hadden net een prachtige nieuwe tentoonstelling geopend over kunstenaarsboeken. Met een uitgebreid programma met lezingen en talks. Een galerie is een plek voor ontmoeting. Als er dan niemand meer komt, voel je je nutteloos.

„Op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding besloot ik mondkapjes te gaan maken. Via maakeenmondkapje.nl kreeg ik een patroon, stof en elastiek. Ik heb mijn naai- en lockmachine naar de galerie meegenomen en ben aan de slag gegaan. Per uur maak ik vier kapjes. Ze kunnen gewassen worden en met keukenpapier kun je een nieuw filter maken. Ik heb er zo’n 175 gemaakt. De GGZ gebruikt ze bij de daklozenopvang en in de thuiszorg.

„Hoe krijgen we de loop weer een beetje in de galerie? Dit is een tijd waarin je op creativiteit bent aangewezen. Erik van Lieshout, een van onze kunstenaars, is vanaf dag één in zijn werk druk bezig met corona. Zijn geplande presentaties op de kunstbeurzen Art Basel Hongkong en op Art Basel in Bazel gingen niet door. In vervolg op zijn tekeningen van de afgelopen periode bedacht hij een speciaal mondkapje.

„Erik heeft het logo van Art Basel veranderd in Art Blasé. Dat nieuwe logo druk ik met een strijkbout op de kapjes. Toen we ze afgelopen week in onze galerienieuwsbrief aanboden, regende het bestellingen. Van verzamelaars, van museumdirecteuren, iemand wilde er zelfs twintig hebben. Dat doen we niet. Twee is de max. En die laten we dan afhalen, zodat de kopers onze tentoonstelling kunnen bekijken. Daar is het immers om te doen.”

Mondkapjes met Van Lieshout-print kosten € 10 pst. Inl: annetgelink.com

In deze videoboodschap laat Floor Wullems zien hoe ze de mondkapjes maakt.