Een overzicht van de Dam tijdens de twee minuten stilte op zondag 4 mei 1969.

Foto ANP

75 jaar vrijheid

Dit jaar herdenken we dat (het noorden van) Nederland 75 jaar geleden door de geallieerden werd bevrijd. Het betekende het einde van de Duitse bezetting die vijf jaar had geduurd. Al sinds 1946 wordt Bevrijdingsdag op 5 mei gevierd in alle dorpen en steden in Nederland, aanvankelijk om de vijf jaar; sinds 1990 is het officieel een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag hebben dit jaar een ander karakter door de coronamaatregelen, maar ook dit jaar zullen we stilstaan bij de vele slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijding. Een juichende menigte verwelkomt het Britse legerkorps van Generaal Brian G. Horrocks in Eindhoven. Aan het begin van de avond vlogen er plotseling 85 Duitse vliegtuigen over, die door de geallieerde luchtverdediging waren geglipt. Er waren grote verwoestingen door bombardementen en 41 doden. Foto ANP

Een optocht in Amsterdam op Bevrijdingsdag 1954. Foto Nationaal Archief

Herdenking in Wageningen op Bevrijdingsdag 1955. Foto Nationaal Archief

Opstijgende luchtbalonnen in Rotterdam op Bevrijdingsdag 1960. Foto Nationaal Archief

In Amsterdam wordt op Bevrijdingsdag 1965 herdacht hoe twintig jaar eerder het bevrijdingsleger over de Berlagebrug en de ‘Stalinlaan’ reed, later herdoopt tot Vrijheidslaan. Foto Nationaal Archief

Grote wapenschouw in Amersfoort op Bevrijdingsdag 1965. Foto Nationaal Archief

Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in 1965. Foto Nationaal Archief

Oude RAF-vliegtuigen op Schiphol tijdens demonstratievlucht op Bevrijdingsdag 1976. Foto Nationaal Archief

Canadees amfibievoertuig uit WO II in Amsterdam op Bevrijdingsdag 1982. Foto Nationaal Archief

Ken Piercey bewijst in 2000 tijdens een herdenkingsbijeenkomst op de Holterberg in Holten zijn laatste eer aan zijn broer Ralf Piercey. De 17-jarige Ralf vervalste in de oorlog zijn leeftijd met twee dagen om toch nog mee te mogen naar het Europese front. Op 5 april 1945 werd hij in de buurt van Holten doodgeschoten. Foto Raymond Rutting/ ANP