In Amsterdam gestrande dolfijn terug naar open zee

Zafar De dolfijn die zaterdag in de haven van Amsterdam opdook, is met behulp van een sleepboot naar de Noordzee gelokt.
De dolfijn zondagmiddag naast het zeilschip.
De dolfijn zondagmiddag naast het zeilschip. Foto Olaf Kraak/ANP

De dolfijn die zaterdag in het kielzog van een jacht de haven van Amsterdam was ingezwommen, heeft die zondagavond weer verlaten. Het dier is onder begeleiding van stichting SOS Dolfijn voorbij de sluis van IJmuiden geleid.

De tuimelaar, genaamd Zafar, is door de schoenerbrik Tres Hombres die hij hier naartoe was gevolgd verleid om ook weer rechtsomkeert te maken. Dit volgde op een poging om hem zaterdag met een andere boot weg te lokken, die mislukte. Andere manieren om het dier richting de Noordzee te leiden vielen ook af. Dolfijnen zijn te wendbaar om te vangen en verdoven was riskant in verband met verdrinkingsgevaar.

Daarop is het zeilende vrachtschip door een sleepboot naar open zee getrokken, met opnieuw Zafar in het kielzog. Hoewel de dolfijn nog wat rond bleef hangen tussen de pieren en havenmonding van IJmuiden, heeft het dier inmiddels weer vrije doorgang naar de Noordzee.

Waarom de dolfijn de schoenerbrik naar Amsterdam was gevolgd, is niet duidelijk. Tuimelaars zijn aanhankelijke dieren, maar leven doorgaans in groepsverband. Het was zaak de dolfijn snel terug naar zee te leiden omdat het zoete binnenwater niet goed is voor zijn huid.