Interview

Andreas Blühm: ‘Het toerisme zal vast afnemen’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Als het Groninger Museum weer open mag, is het weer spic en span, zegt directeur Andreas Blühm. „We zijn achterstallig onderhoud aan het wegwerken; ieder nadeel heb zijn voordeel.”

„Deze situatie riep herinneringen bij me op aan 9-11. Die dag was ik met negen collega’s in Chicago voor een Van Gogh en Gauguin-tentoonstelling. Toen ik het tweede vliegtuig het World Trade Center in zag vliegen, dacht ik ook meteen: ‘En hoe nu verder?’

„De gevolgen van deze crisis zijn op de lange termijn nog groter, vermoed ik. Een leermoment: deze pandemie dwingt ons om na te denken over onze kerntaken en ons kernpubliek. Het toerisme zal vast afnemen. Misschien moeten we ons meer focussen op de eigen regio.

„We gebruiken deze periode om achterstallig onderhoud weg te werken. Straks is het hier weer spic en span. En we bereiden ons uiteraard voor op de anderhalvemeterrichtlijnen. Misschien heb je hier net als in de supermarkt straks eenrichtingsverkeer. En bij de trappenhuizen en liften, de bottlenecks, verkeerslichten.

„In ons voordeel is dat het deze zomer relatief rustig is. De eerstvolgende grote tentoonstelling is die over de Rolling Stones, begin oktober. Nee, ik ben niet bang voor het einde van de blockbuster, zoals hier en daar voorspeld wordt. We moeten de onzekerheid met nieuwe ideeën en creativiteit tegemoettreden.

„Naar omstandigheden gaat het ons als museum goed. Wij kunnen online met nieuwe activiteiten nog een deel van onze museumtaken vervullen. Ik heb eerder medelijden met al die podiumartiesten waarvan de agenda’s nu helemaal leeg zijn.

„Twee dagen per week ben ik in het museum. En verder werk ik vanuit huis. Ik heb nog schoolgaande kinderen, dus ’s morgens ben ik ook vaak als leraar actief. Haha.”

In deze videoboodschap laat Andreas Blühm zien hoe het Groninger Museum nu wordt opgeknapt.