Politie vindt nog meer explosief materiaal in Groningse flat

Ontploffing Vrijdag werd een stuk gevel uit een Groningse flat geslagen, zaterdag vond de EOD meer explosieven en zijn bewoners aangehouden. Zondag is nog meer explosief materiaal aangetroffen.
In de gevel van de Groningse flat is een gat geslagen.
In de gevel van de Groningse flat is een gat geslagen. Foto Raymon Roersma/ANP

De politie in Groningen heeft zondag opnieuw explosieve stoffen gevonden in een woning in de wijk Beijum. Dat gebeurde zaterdag ook al, nadat zich op vrijdag een ontploffing voordeed in het pand. De precieze oorzaak daarvan is nog niet duidelijk. Om wat voor explosief materiaal het gaat, kon de politie zondag desgevraagd ook niet zeggen.

Het onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft tot en met zondagavond laat gelopen. Toen werd het voor de ongeveer vijftig bewoners van omliggende flats ook weer veilig om naar huis te gaan. Zij waren zaterdag geëvacueerd en brachten de nacht door in door de politie en gemeente gefaciliteerde opvanglocaties.

Bij de explosie op vrijdagavond raakten de twee bewoners van de doorzochte flat gewond. Zij zijn zaterdagavond door de politie elders aangehouden en vastgezet op het bureau. Daar zaten ze zondagmiddag nog steeds. Toen was ook duidelijk dat vrijdagavond een oven of gasfornuis is ontploft. Het gegeven dat in de woning vervolgens explosief materiaal is aangetroffen, maakt dat de politie nog niets over een oorzaak kon zeggen.

Twitter avatar polgroningen Politie Groningen De politie is samen met de EOD volop bezig met onderzoek naar explosieve stoffen in een woning #Wibenaheerd in Groningen. Naast de vondst van gisteren, is meer explosief materiaal aangetroffen. De ontruimde woningen kunnen daarom nog niet worden vrijgegeven.

Correctie (4 mei 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de Groningse wijk waar de explosieve stoffen zijn aangetroffen, Beijnum heette. Dat klopt niet. De wijk heet Beijum. Hierboven is dat aangepast.