Covid-19

KLM verplicht mondkapjes, start Europese netwerk ‘langzaam verder op’

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei, de testcapaciteit wordt uitgebreid. Zeker 5.082 Nederlanders zijn gestorven aan Covid-19. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 4 mei de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 5 mei

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zag er door het coronavirus totaal anders uit. Er waren geen toeschouwers aanwezig, en koning Willem-Alexander hield als eerste staatshoofd een toespraak tijdens de herdenking.
 • Van zondag- op maandagmiddag zijn 42 nieuwe ziekenhuisopnames en 26 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Het totale aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het afgelopen etmaal met vijf personen afgenomen, naar 683 patiënten. 28 van hen liggen op Duitse IC's.
 • KLM gaat op al zijn vluchten het gebruik van mondkapjes verplichten. Daarnaast is de maatschappij weer begonnen met het uitvoeren van een paar Europese vluchten.
 • Emile Roemer is door het kabinet aangesteld om iets te doen aan de moeilijke positie van veel arbeidsmigranten. Zij wonen vaak dicht op elkaar en zijn daardoor extra kwetsbaar voor het coronavirus.
 • Wereldleiders hebben tijdens een 'donormarathon' via een videoverbinding 7,4 miljard euro toegezegd voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Nederland draagt 192 miljoen euro bij.
 • De productie door de Nederlandse industrie is vorige maand in recordtempo gedaald, blijkt uit metingen van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. Ook de Nederlandse werkgelegenheid kromp in het snelste tempo sinds juli 2009, aldus sectoreconoom bij ABN Amro Jan Swart.
 • De NS heeft coronaregels voor in treinen en op stations gepubliceerd, waarmee „verantwoord” treinvervoer mogelijk moet worden. De NS vraagt onder meer om „zoveel mogelijk rechts te houden” en „zo weinig mogelijk aan te raken”.
 • Het internationale vervoer van post dreigt in gevaar te komen nu het luchtverkeer nagenoeg plat ligt, waarschuwen de Wereldpostunie en luchtvaartbranchorganisatie IATA. Luchtpost gaat bijna altijd mee op passagiersvluchten, waarvan wereldwijd nog maar zo'n 5 procent wordt uitgevoerd.
 • De Europese Commissie is akkoord gegaan met staatssteun van 7 miljard euro van de Franse overheid aan luchtvaartmaatschappij Air France.

Formule 1 gaat budgetplafond met 30 miljoen verlagen wegens coronacrisis

De coronacrisis gaat flinke gevolgen hebben voor de budgetten van teams in de Formule 1. Het uitgavenplafond dat volgend jaar van kracht zal worden, komt niet zoals aanvankelijk afgesproken op 175 miljoen dollar (160 miljoen euro) per seizoen te liggen, maar op 145 miljoen dollar. Dat is noodzakelijk om de sport een toekomst te geven, zegt sportief directeur van de Formule 1 Ross Brawn maandag tegen Sky Sports. Volgens Brawn is het besluit „vrijwel rond”.

Het budgetplafond, eind vorig jaar aangekondigd, was in eerste instantie bedoeld om de strijd op het circuit eerlijker te maken. Rijke renstallen als Ferrari, Mercedes en Max Verstappens Red Bull Racing geven honderden miljoenen per jaar uit en winnen al jaren alle races. Door de coronacrisis heeft de budgetlimiet er echter een doel bijgekregen, aldus Brawn. „In de huidige situatie heeft de economische levensvatbaarheid van de Formule 1 prioriteit.”

In de jaren na 2021 moet het budgetplafond nog lager komen te liggen. De grotere teams zijn daar geen voorstander van, omdat ze vrezen personeel te moeten ontslaan. „De discussie zal erom gaan hoe veel lager we nog kunnen gaan”, aldus Brawn. De coureurs hoeven zich overigens geen zorgen te maken: hun miljoenensalarissen vallen niet onder de begrotingsbeperking.

Lees meer over het budgetplafond: Meer actie op de baan en gelijkere kansen door nieuwe F1-regels

Vanwege de coronacrisis zijn de eerste tien races van het Formule 1-seizoen al geschrapt of uitgesteld. De voornaamste inkomstenbronnen van de sport, televisiegelden en toeslagen die race-organisatoren betalen om een grand prix te mogen houden, zijn daardoor opgedroogd. Ook de raceteams voelen dat in hun portemonnee. Meerdere hebben al overheidssteun aangevraagd om de lonen door te kunnen betalen. Het is momenteel de bedoeling dat het seizoen begin juli alsnog van start gaat.

Max Verstappen vorig jaar in actie tijdens de grand prix van Oostenrijk, die voorlopig gepland staats als openingsrace van dit seizoen. Foto Valdrin Xhemaj/EPA

Dodenherdenking op Dam zonder publiek

Over een kleine tien minuten begint op de Dam in Amsterdam de Nationale Dodenherdenking, die voor het eerst zonder toeschouwers wordt gehouden. Alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn aanwezig. De koning zal een toespraak houden.

De Dam voorafgaand aan de herdenking. Foto Patrick van Emst/ANP

Ontwikkelingen over de grens

 • Turkije gaat stapsgewijs de coronamaatregelen afzwakken, zegt president Recep Tayyip Erdogan maandag. Regulier verkeer tussen de meeste steden wordt vanaf vannacht weer toegestaan, met uitzondering van Istanbul, Izmir en Ankara. Vanaf komend weekend krijgen burgers ook meer vrijheid om het huis uit te komen. Vanaf 11 mei mogen winkelcentra, kappers en bepaalde andere winkels weer open. In Turkije zijn inmiddels zo'n 3.400 sterfgevallen door Covid-19 bevestigd en is bij 130.000 mensen het virus vastgesteld.
 • In Finland mogen restaurants vanaf 1 juni weer gasten ontvangen. Ook de deuren van bibliotheken en sportclubs mogen vanaf dan weer open, maakte de Finse regering maandag bekend. Het maximum aantal mensen dat mag samenkomen zal worden bijgesteld van tien naar vijftig. Finland besloot eerder al dat scholen vanaf 13 mei weer open mogen. In het Scandinavische land is bij meer dan 5.300 mensen het virus vastgesteld, en zijn zeker 230 mensen overleden aan Covid-19.
 • De Syrische president Bashar al-Assad waarschuwt maandag voor een „echte catastrofe” als de corona-uitbraak in zijn land verder gaat pieken. Het aantal bevestigde coronabesmettingen staat nog slechts op enkele tientallen gevallen. Maar de president van het door oorlog verscheurde land verwacht dat de situatie de komende weken snel zal verslechteren. Assad besloot ruim een maand geleden al Syrië voor een groot deel op slot te doen. Volgens mensenrechtenorganisaties probeert zijn regering de uitbraak in Syrië te verdoezelen, en ligt het aantal besmettingen en sterfgevallen veel hoger dan officieel wordt gemeld.
 • De Verenigde Staten houden rekening met drieduizend coronadoden per dag vanaf begin juni. Dat blijkt uit een overheidsdocument in handen van The New York Times. Het zou bijna een verdubbeling betekenen van het huidige aantal bevestigde sterfgevallen per dag. Het aantal besmettingen zou tegen die tijd bijna tien keer zo veel zijn: van 25.000 per dag naar 200.000. In de tussentijd gaan bepaalde Amerikaanse staten, waaronder Iowa en Texas, weer gedeeltelijk 'open' om de economische schade van de coronacrisis te beperken.

Slob trekt 3,8 miljoen extra uit om leerlingen van laptops te voorzien

Het kabinet gaat nog eens 3,8 miljoen euro besteden aan laptops voor leerlingen die thuis les krijgen, maar geen computer of tablet hebben. Het bedrag is genoeg geld om voor 11.500 leerlingen op basisscholen, middelbare scholen en in het mbo laptops te kopen, laat minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) maandag weten.

Vorige maand stelde Slob ook al 2,5 miljoen euro beschikbaar, waarmee 6.800 leerlingen van een computer werden voorzien. Dat bleek niet genoeg: Sivon, de ict-coöperatie van schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs die de apparaten inkoopt en verdeelt, kreeg meer aanvragen binnen dan er laptops op voorraad waren. Het maandag toegezegde bedrag moet genoeg zijn om aan alle aanvragen te voldoen, aldus het ministerie.

Op 11 mei mogen de scholen weer open, maar leerlingen zullen ook nog thuis les blijven krijgen. Maximaal de helft van de leerlingen mag tegelijkertijd op school aanwezig zijn.

Een meisje van acht maakt thuis taalopdrachten via internet. Foto Bart Maat/ANP

Britse bedrijven vragen voor 6,3 miljoen werknemers loondoorbetaling aan

Ruim 800.000 werkgevers in het Verenigd Koninkrijk hebben tot en met zondagnacht voor in totaal 6,3 miljoen werknemers staatssteun voor het doorbetalen van salarissen aangevraagd. Daarmee is 8 miljard pond (9,12 miljard euro) gemoeid, maakte de Britse belastingdienst maandag bekend. Voor bijna een vijfde van de 34 miljoen mensen tellende Britse beroepsbevolking is nu een uitkeringsaanvraag gedaan.

Via een regeling die erop gericht is om banen te behouden, neemt de Britse overheid maximaal 80 procent van de salariskosten op zich voor bedrijven die door de coronacrisis hun inkomsten hebben zien wegvallen. Dat loopt op tot maximaal 2.500 pond per werknemer per maand. Deze regeling is tot zeker eind juni van kracht. Daarnaast ontving de Britse overheid tussen 16 maart en eind april 1,8 miljoen uitkeringsaanvragen van werklozen of mensen met een laag inkomen.

Nederlandse tak van restaurantketen Vapiano failliet

De Nederlandse pizza- en pastarestaurants van de Duitse keten Vapiano zijn failliet verklaard. De rechtbank Gelderland sprak maandag het faillissement over VAP Nederland uit, schrijft persbureau ANP. Zeker tien van de elf Nederlandse vestigingen, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, zijn daarmee bankroet.

Vapiano's Nederlandse vestigingen zijn momenteel allemaal dicht vanwege de coronacrisis. Er is een kans dat enkele of alle failliete restaurants weer opengaan, als het tot een doorstart komt of als de curator besluit de zaken na de heropening van de horeca door te laten draaien.

VAP Nederland kreeg vorige week uitstel van betaling. Dat was nodig door acute financiële problemen bij het moederbedrijf, dat op 20 maart faillissement aanvroeg in Duitsland. Dat had met het wegvallen van inkomsten te maken: alle 55 Duitse vestigingen zijn vanwege de coronacrisis gesloten.

Het uitstel van betaling van VAP Nederland gold niet voor de Eindhovense vestiging. Het is nog onduidelijk of dat betekent dat dit restaurant nu ook niet failliet is. Vapiano heeft zo'n 230 restaurants in 33 landen.

Wereldleiders zeggen miljarden toe voor coronavaccin tijdens 'donormarathon'

Leiders van meerdere landen hebben maandag miljarden euro's beloofd voor de ontwikkeling van een coronavaccin. Tijdens een virtuele conferentie hebben onder andere Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Japan, Canada en Saoedi-Arabië toegezegd om mee te doen met het initiatief.

Het project is opgezet door de Europese Unie, en wordt geleid door commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Volgens haar is deze „echte marathon” nodig om een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen dat verkrijgbaar is „in elke hoek van de wereld tegen een betaalbare prijs”. Uiteindelijk werd 7,4 miljard euro opgehaald, iets minder dan de 7,5 miljard die Von der Leyen op het oog had. VN-chef António Guterres zei tijdens de conferentie dat het slechts een begin is en dat „waarschijnlijk vijf keer dit bedrag” nodig is om „iedereen overal te bereiken”.

Premier Mark Rutte beloofde 192 miljoen euro bij te dragen. Een veertigtal landen doet mee aan de marathon. Een aantal andere geldschieters tot nu toe: Noorwegen (915 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (440 miljoen), Saoedi-Arabië (450 miljoen) en Spanje (125 miljoen). Ook de Bill and Melinda Gates Foundation doet mee, met een donatie van 100 miljoen dollar (ongeveer 915 miljoen euro). Het totale bedrag wordt later maandag bekendgemaakt. Overigens doen de Verenigde Staten niet mee aan het initiatief.

Twitter avatar EU_Commission European Commission 🇪🇺 #UnitedAgainstCoronavirus Today the world is coming together.
The partners are many, the goal is one: to defeat the coronavirus. Watch the Coronavirus #GlobalResponse pledging marathon.
#UnitedAgainstCoronavirus https://t.co/E5KapBoknD

Kabinet stelt Roemer aan voor bescherming arbeidsmigranten tijdens coronacrisis

Emile Roemer gaat een team ambtenaren leiden dat met een oplossing moet komen voor de benarde positie van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) laat maandag aan de Tweede Kamer weten dat hij de voormalige SP-leider in die positie heeft aangesteld. Roemer blijft ook actief als waarnemend burgemeester van Heerlen.

Arbeidsmigranten, die veelal bij boeren, in kassen of in distributiecentra werken, wonen vaak met velen bij elkaar en zijn erg afhankelijk van hun werkgever. Die problemen zijn tijdens de coronacrisis „alleen maar pregnanter” geworden, aldus Koolmees. In huizen met veel arbeidsmigranten is afstand houden moeilijk en kan het coronavirus zich makkelijk verspreiden. Dat is slecht voor hun gezondheid, schrijft Koolmees, maar ook „voor de continuïteit van vitale processen zoals in de voedselketen”.

Roemer en zijn team gaan proberen maatregelen te bedenken die de moeilijkheden van de arbeidsmigranten kunnen verlichten. Dat kan gaan om beleid voor het hele land, maar ook om oplossingen die alleen voor specifieke plekken bedoeld zijn. Verder zal Roemer nagaan of arbeidsmigranten beter verspreid kunnen worden over het land.

In Gelderland werden zondag nog 28 Oost-Europese coronapatiënten uit een wooncomplex in Velp overgebracht naar een cruiseschip in Arnhem. De arbeidsmigranten moeten daar twee weken in quarantaine, samen met 21 huisgenoten die niet besmet bleken te zijn.

KLM verplicht mondkapjes, start Europese netwerk 'langzaam verder op'

KLM gaat per 11 mei mondkapjes aan boord van alle vluchten verplichten. Ook wordt het Europees netwerk per direct „langzaam en voorzichtig” verder opgestart, is te lezen op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Omdat in vliegtuigen de socialdistancingregels van anderhalve meter moeilijk na te volgen zijn, verplicht KLM nu op alle vluchten gezichtsbedekking. Eerder was dat slechts het geval bij een deel van de bestemmingen. Passagiers moeten zelf hun bescherming verzorgen. Ook moet al het KLM-personeel mondkapjes gaan dragen aan boord en bij het boarden. De nieuwe regel zal voorlopig tot 31 augustus gelden.

Inmiddels durft KLM bepaalde vluchten binnen Europa te herstarten. Vanaf deze maandag komt er dagelijks weer een vlucht naar Barcelona, Madrid, Rome, Milaan, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki. Daarmee staat in mei 15 procent van de vluchten op de planning ten opzichte van voor de coronacrisis. „Het sterk gereduceerde Europese netwerk is zo ingericht, dat er een maximaal aantal vluchten aansluit op het intercontinentale netwerk”, schrijft KLM. „Mondjesmaat komen daar dus ‘hernieuwde’ bestemmingen bij.”

De dag tot nu toe

 • Van zondag- op maandagmiddag zijn 42 nieuwe ziekenhuisopnames en 26 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Het totale aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het afgelopen etmaal met vijf personen afgenomen, naar 683 patiënten. 28 van hen liggen op Duitse IC's.
 • De productie door de Nederlandse industrie is vorige maand in recordtempo gedaald, blijkt uit metingen van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. Ook de Nederlandse werkgelegenheid kromp in het snelste tempo sinds juli 2009, aldus sectoreconoom bij ABN Amro Jan Swart.
 • De NS heeft coronaregels voor in treinen en op stations gepubliceerd, waarmee „verantwoord” treinvervoer mogelijk moet worden. De NS vraagt onder meer om „zoveel mogelijk rechts te houden” en „zo weinig mogelijk aan te raken”.
 • Het internationale vervoer van post dreigt in gevaar te komen nu het luchtverkeer nagenoeg plat ligt, waarschuwen de Wereldpostunie en luchtvaartbranchorganisatie IATA. Luchtpost gaat bijna altijd mee op passagiersvluchten, waarvan wereldwijd nog maar zo'n 5 procent wordt uitgevoerd.
 • De Europese Commissie is akkoord gegaan met staatssteun van 7 miljard euro van de Franse overheid aan luchtvaartmaatschappij Air France.

Hoge manager Amazon stapt op uit protest tegen ontslaan klokkenluiders

Een hoge manager van Amazon heeft zijn functie neergelegd om te protesteren tegen het ontslag van klokkenluiders binnen de Amerikaanse techreus. Tim Bray, een bekende programmeur die bijna zes jaar voor het bedrijf heeft gewerkt, schrijft in een verklaring maandag dat Amazon een „klimaat van angst” probeert te creëren om werknemers het zwijgen op te leggen.

Medewerkers van Amazon klagen al weken dat er niet genoeg beschermingsmaatregelen worden getroffen tegen het coronavirus in magazijnen. Meerdere werknemers die betrokken waren bij protesten om op te roepen tot actie werden ontslagen. Een betalingsregeling voor werknemers die thuis blijven omdat ze mogelijk het virus hebben, heeft Amazon juist beëindigd.

Lees dit interview met klokkenluider Maren Costa, die werd ontslagen bij Amazon: ‘Ze proberen ons stil te krijgen’

Amazon „mist visie op de menselijke kosten van ongebreidelde groei”, concludeert Bray. Daarbij roept hij op tot betere werkomstandigheden en bescherming van klokkenluiders. Bray: „Het ontslaan van klokkenluiders is niet zomaar een neveneffect van macro-economische krachten. Het is bewijs dat een giftige ader door de bedrijfscultuur loopt. Ik wil dat gif niet drinken.”

Ondanks de onrust binnen het bedrijf is Amazon door de coronacrisis juist verder aan het groeien. Consumenten laten namelijk meer aan huis bezorgen. Vorige maand zei Amazon nog eens 75.000 medewerkers te willen aannemen om de coronadrukte in de VS op te vangen. In maart werden al honderdduizend vacatures opengesteld.

Medewerkers van Amazon in Californië demonstreren tegen het bedrijf. Foto Valerie Macon/AFP

Aantal coronapatiënten op IC's licht afgenomen

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is van zondag op maandag opnieuw licht afgenomen. Het gaat nu om 683 mensen, vijf minder dan een dag eerder. 28 van hen liggen op IC's in Duitse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de daling van de afgelopen 24 uur weliswaar „langzamer dan de vorige dagen”, maar past deze „onveranderd in de dalende trend”. Op dit moment liggen er nog 1.333 Nederlanders met Covid-19 op reguliere afdelingen in het ziekenhuis. Dat waren er zondag nog 1.380.

Duitsland verlengt grenscontrole tot midden mei, Nedersaksen versoepelt maatregelen

Controles aan de Duitse grens zullen tot zeker 15 mei standhouden. Dat maakte een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend, meldt persbureau Reuters. Het gaat om de grenzen met Denemarken, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk: deze zijn gesloten voor iedereen die geen Duitser is, niet in Duitsland woont of geen dringende reden heeft om naar dat land te gaan. Beroepsverkeer en doorstroom naar andere landen worden wel doorgelaten.

De Nederlandse en Belgische grenzen met Duitsland worden niet bewaakt. Wel vinden er meer politiecontroles in de grensregio plaats en is er een 'ontmoedigingsbeleid' om de grens niet te passeren. Deze situatie verandert niet.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer riep vorige week al op tot een verlenging van de grenscontroles. Nu is de beslissing genomen met goedkeuring van de Europese Commissie. Het is niet Duitslands bedoeling om „unilaterale of ongecoördineerde” beslissingen te nemen, aldus de woordvoerder van het ministerie.

De Duitse deelstaat Nedersaksen zet ondertussen de versoepeling van de coronamaatregelen door. Vanaf maandag 11 mei mag de horeca daar weer gedeeltelijk open. Aanvankelijk zullen kroegen en restaurants de helft van het maximale aantal klanten dat ze aankunnen mogen ontvangen, om zo de afstandsmaatregelen te kunnen waarborgen. Dat maakte de regering van de deelstaat maandag bekend. Ook winkels mogen weer open. Wel mogen er nog altijd niet meer dan twee mensen bijeen komen.

De premier van de deelstaat, Stephan Weil, stelt dat Nedersaksen de eerste is met een exitstrategie . Daarmee moet zijn deelstaat de „komende maanden uit de vrieskou” komen.

VS en China ruziën verder over 'laboratoriumtheorie'

De Verenigde Staten en China ruziën verder over de theorie dat het coronavirus ontsnapt is uit een laboratorium in het Chinese Wuhan. Nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag had verklaard dat er „overweldigend bewijs” is voor het gerucht, beten de Chinezen maandag terug. De Chinese staatstelevisie noemde Pompeo's opmerking volgens persbureau AFP „gestoord”. De theorie is „een totale leugen”, aldus Beijing.

Onder meer als gevolg van de oplopende spanningen tussen de VS en China doken de Europese beurzen maandagmorgen omlaag. Beleggers vrezen voor de gevolgen van het conflict voor de handel tussen de twee grootmachten. Vooral aandelen van bedrijven in de olie-, gas-, automobiel- en technologiesectoren stonden in het rood. De AEX-index stond even voor vier uur 's middags op een verlies van 3,3 procent.

President Trump en zijn regering zinspelen er de laatste weken vaker op dat het virus afkomstig is uit Wuhan Institute of Virology. Dat geavanceerde laboratorium onderzoekt coronavirussen in vleermuizen. Wetenschappers hebben al wel aan de hand van het dna van het virus ontdekt dat het natuurlijk is, en niet in een lab gecreëerd. Verder ontkent China de theorie dat het virus uit het laboratorium komt.

Lees ook: Alleen Trump ziet ‘bewijs’ dat virus uit Chinees lab ontsnapte

Mike Pompeo tijdens een persconferentie in Washington. Foto Andrew Harnik/AFP

Marcouch: illegale feestjes moeten bestraft worden met boetes

Bij het beëindigen van een illegaal feest in Arnhem waar ruim veertig aanwezigen waren afgelopen zaterdagnacht, had de politie boetes uit moeten delen. Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maandag in een brief aan de gemeenteraad. Dat dit niet is gebeurd, vindt Marcouch „zeer betreurenswaardig”.

De uitspraak is opmerkelijk omdat Marcouch aan het hoofd staat van de politie in zijn stad. De politie is het met de burgemeester eens, zegt een woordvoerder in een reactie. „Dit is zeker niet het beleid dat wij nastreven bij feestjes die georganiseerd worden in deze tijd”, schrijft hij. „De tijd van waarschuwen is voorbij, er zal direct bekeurd worden.” Dat dit afgelopen weekend niet gebeurd is, komt volgens de politie omdat de situatie onoverzichtelijk en hectisch was, waardoor „de beslissing is genomen om de aanwezigen weg te laten gaan”.

De politie kwam zaterdagnacht af op een melding van geluidsoverlast bij een pand in het centrum van de stad. Door rolluiken was het flitsen van discolichten te zien. De agenten hebben toen versterking gevraagd. Kort daarna werd de politie opgemerkt, ging de muziek uit, de rolluiken open en probeerden de feestende mensen zich uit de voeten te maken. De politie heeft daarop de identiteit van iedereen genoteerd en officiële waarschuwingen uitgedeeld. Alleen de organisator van het feest kreeg een proces verbaal tegen hem opgemaakt.

Een officiële waarschuwing kan niet alsnog omgezet worden in een boete. Burgemeester Marcouch zegt met de politie de beëindiging van het illegale feest nog te gaan evalueren.

RIVM: dodental corona loopt met 26 op tot 5.082

Het afgelopen etmaal zijn 26 nieuwe meldingen van mensen die in Nederland zijn overleden aan Covid-19 binnengekomen bij het RIVM. In totaal is nu van 5.082 mensen is ons land bekend dat zij zijn bezweken aan het coronavirus. Niet alle nieuw gemelde doden zijn de afgelopen 24 uur gevallen: vaak zit er een dag of meerdere dagen vertraging tussen het moment van overlijden en het moment dat de melding binnenkomt.

Verder zijn de afgelopen 24 uur meldingen binnen gekomen over 42 ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Daarmee zijn er in totaal 11.037 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In Nederland zijn tot en met maandag 40.770 mensen positief getest op het virus dat Covid-19 veroorzaakt - 199 meer dan zondag. Niet iedereen met een vermoedelijke besmetting wordt getest, waardoor ook dit aantal in werkelijkheid hoger ligt.

Zondagmiddag lagen er nog 688 Nederlandse coronapatiënten op een intensive care: twintig minder dan zaterdag. Daarmee liggen de meeste regio’s nu onder de 100 procent van de normale IC-capaciteit, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Rond vier uur vanmiddag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel patiënten er nu op de IC's liggen.

Sobere Dodenherdenkingen door coronavirus

Het had een uitgebreide Dodenherdenking moeten worden, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan hield de Tweede Kamer vanwege de coronacrisis een sobere ceremonie. Zonder genodigden legden onder anderen premier Mark Rutte maandag een krans voor slachtoffers van de oorlog. In het Olympisch Stadion speelde een trompettist zonder publiek de Taptoe.

Lees ook het hele nieuwsbericht: Tweede Kamer houdt sobere Dodenherdenking vanwege coronacrisis

NS publiceert coronaregels voor treinen en stations

NS heeft maandag zes coronaregels gepubliceerd waarmee „verantwoord” treinvervoer mogelijk moet worden. Vanaf 11 mei zullen op alle stations borden te zien zijn met de regels. Het is echter nog steeds niet de bedoeling dat men massaal de trein induikt. Het vervoersbedrijf benadrukt: „het openbaar vervoer is geen uitje, reis alleen als dat echt niet anders kan.”

Naast anderhalve meter afstand houden, vraagt de NS om „zo veel mogelijk rechts te houden”, „zo weinig mogelijk aan te raken”, vier treden afstand te houden op roltrappen, met maximaal twee personen in een lift te gaan en vijf tegels afstand te houden op het perron.

Om reizigers te helpen worden er afstandslijnen op de vloer geplaatst bij kaartjesautomaten en drukke trappen. Ook worden oppervlakten als deurklinken en trapleuningen extra schoongemaakt, meldt NS. Deze zaken zullen stapsgewijs worden ingevoerd, te beginnen met zes stations waaronder Utrecht, Arnhem, Gouda en Groningen Noord.

Reizigers wordt gevraagd vier treden afstand te houden op de roltrap. Foto NS

Wereldpostunie voorziet bezorgingsproblemen door coronacrisis

Het internationale vervoer van post dreigt in gevaar te komen nu het luchtverkeer nagenoeg plat ligt. Daarvoor waarschuwen de Wereldpostunie (UPU), een samenwerkingsverband tussen 192 landen om het postverkeer te regelen, en luchtvaartbrancheorganisatie IATA maandag.

Luchtpost gaat vrijwel altijd mee op passagiersvluchten, maar dit vliegverkeer is met 95 procent afgenomen. Ook is de vraag naar ruimte voor pakketjes met ruim 25 procent toegenomen. Nu winkels zijn gesloten door de coronamaatregelen die wereldwijd zijn getroffen, kopen consumenten meer online.

UPU en IATA vinden dat overheden meer moeten doen om het postverkeer te beschermen. Zo willen ze dat overheden grensblokkades opheffen zodat handelsstromen door kunnen gaan. Ook stellen de organisaties dat extra regelgeving zo veel mogelijk moet worden beperkt en dat vergunningen voor speciale chartervluchten versneld moeten worden uitgegeven.

Twitter avatar UPU_UN UniversalPostalUnion Press release: @IATA & #UPU_UN warned that air capacity for #postal services is insufficient & urged governments to do more to support the movement of mail by air during #COVID19 https://t.co/hZzLu5lypQ #coronavirus @UN_News_Centre @PostalHubPod @UN_UniteIdeas @JPForceville @UN https://t.co/QOro51A8QI

Aandeelhouders Norwegian Air stemmen in met drastische hervormingen

De aandeelhouders van Norwegian Air hebben maandag ingestemd met drastische hervormingen om de luchtvaartmaatschappij te redden. Daarmee komt het noodlijdende bedrijf in aanmerking voor staatssteun van Noorwegen om overeind te blijven tijdens de coronacrisis.

Meer dan 10 miljard Noorse kronen (880 miljoen euro) aan leningen worden omgezet in aandelen. De huidige eigenaren van Norwegian Air zien hun aandelen daardoor sterk verwateren, tot slechts 5,2 procent van het hele bedrijf. Volgens topman van Norwegian Air Jacob Schram was er echter geen andere oplossing. „Zonder een 'ja' van de aandeelhouders zou het klaar geweest zijn”, reageerde hij tegenover de Noorse zender TV2.

De Noorse regering heeft 3 miljard kronen (260 miljoen euro) aan staatssteun beloofd vanwege de coronacrisis. De voorwaarde was wel dat het bedrijf een oplossing zou vinden voor de hoge schulden waarmee het kampt. Norwegian Air had ook al voor de coronacrisis financiële problemen.

Norwegian Air begon als een kleine lokale luchtvaartmaatschappij en groeide uit tot een bedrijf dat budgetvluchten aanbiedt naar bestemmingen in Europa en de Verenigde Staten. Sinds half maart staat echter 95 procent van de vloot op de grond. Het bedrijf verwacht dat dit tot zeker 2021 zo zal blijven.

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft de luchtvaartindustrie hard geraakt. Een waakhond van de Europese Unie stemde maandag in met een steunpakket van 7 miljard euro voor Air France. Nederland wil KLM steunen met een pakket van 2 tot 4 miljard euro.

Lees ook: Norwegian Air wil in ‘winterslaap’ flink inkrimpen

Nieuwe cijfers: dodentallen en besmettingsgevallen in het buitenland

 • In België zijn van zondag op maandag 80 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van Covid-19. Daarmee komt het totale aantal doden in het land op 7.924. In het ziekenhuis werden 59 coronapatiënten opgenomen in het afgelopen etmaal, terwijl er 69 het ziekenhuis verlieten. In totaal liggen er nu 655 mensen op de intensivecare-afdelingen. Sinds maandag worden de coronamaatregelen in ons buurland iets versoepeld en kunnen mensen het gewone leven enigszins oppakken. Tussen de 150.000 en 300.000 werknemers kunnen weer aan de slag.
 • In het afgelopen etmaal is in Spanje het aantal doden als gevolg van Covid-19 met 164 opgelopen tot 25.428. Het aantal meldingen van coronabesmettingen nam toe tot 218.011. In het Zuid-Europese land geldt al lange tijd een lockdown, die nu in vier fases langzaam wordt afgebouwd. Als onderdeel daarvan is het dragen van een mondmaskers in het openbaar vervoer vanaf maandag verplicht. In totaal moeten zes miljoen mondmaskers in Spanje worden uitgedeeld, zei premier Sanchez afgelopen weekend.
 • In Iran, het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten, zijn maandag 74 nieuwe meldingen bekend van mensen die zijn bezweken aan Covid-19. In totaal zijn er nu 6.277 coronadoden in het land. Het aantal vastgestelde besmettingsgevallen in Iran bedraagt 98.647.
 • Het dodenaantal als gevolg van Covid-19 is in Duitsland de afgelopen 24 uur toegenomen met 43 tot 6.692. Dat meldt het Robert Koch-Institut maandag. In totaal is nu van 163.175 Duitsers bekend dat zij zijn besmet met het longvirus.

Kritische dokter uit raam gevallen in Rusland, derde keer in korte tijd

Voor de derde keer in ruim twee weken tijd is een arts in Rusland uit een ziekenhuisraam gevallen, daarover bericht de Russische krant The Moscow Times maandag. De arts, die op de spoedeisende hulp werkt, liep een schedelbreuk op en verkeert in kritieke toestand. Mogelijk ging het om een poging tot zelfmoord.

De arts uit West-Russische stad Voronezj, Aleksandr Sjoelepov, haalde twee weken geleden het Russische nieuws omdat hij zich kritisch uitsprak over een tekort aan beschermingsmiddelen bij het behandelen van patiënten. Hij zei hierdoor Covid-19 te hebben opgelopen, waarna hij naar eigen zeggen gedwongen werd door te werken. Hierop werd hij gewaarschuwd door de politie vanwege het verspreiden van misinformatie - een misdrijf waar sinds kort maximaal vijf jaar gevangenis op staat. Daarna trok Sjoelepov zijn uitspraken publiekelijk weer in.

Het is voor de derde keer in korte tijd dat een Russische dokter onder verdachte omstandigheden uit een ziekenhuisraam valt - de toedracht is niet zeker maar alle gevallen is het niet ondenkbaar dat sprake is van zelfmoord vanwege wanhopige omstandigheden. Op 24 april viel een andere met Covid-19 besmette arts uit een raam van een ziekenhuis net buiten Moskou. Eerder die week kwam het afdelingshoofd van een Siberisch ziekenhuis voor coronapatiënten op eenzelfde manier aan haar einde, kort nadat ze naar verluidt protest had aangetekend tegen het opnemen van nog meer coronapatiënten wegens gebrek aan medische hulpmiddelen. Beiden overleefden de val niet.

In Rusland blijft het aantal besmettingen intussen verder toenemen. Bij zeker 145.000 mensen is een besmetting vastgesteld, vooral in Moskou en Sint-Petersburg maar ook in de rest van het land. Er zijn tot nu toe zeker 1.356 doden gevallen, maar vermoed wordt dat dit aantal in werkelijkheid veel hoger ligt. Bij twee regeringsleden is Covid-19 vastgesteld; vicepresident Michail Misjoestin en de minister voor Bouw Vladimir Jakoesjev zijn besmet met het coronavirus.

Lees ook: Ziekenhuis nr. 52 in Rusland kan niet zonder vrijwilligers

VS: China verdoezelde uitbraak om medische hulpmiddelen in te slaan

China heeft het gevaar en de omvang van de uitbraak van het coronavirus verdoezeld om tijdig medische voorraden en hulpmiddelen in te kunnen slaan. Dat staat in inlichtingendocumenten van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, meldt persbureau AP.

Chinese leiders zouden de uitbraak begin januari „opzettelijk” hebben verborgen voor de rest van de wereld. Volgens het rapport van vier kantjes bagatelliseerde China de ernst van de crisis, terwijl het land de invoer van medische hulpmiddelen vergrootte en de uitvoer ervan verminderde.

Het land probeerde dit te verbergen door „te ontkennen dat er exportbeperkingen waren en de verstrekking van zijn handelsgegevens te verdoezelen en te vertragen”, stelt het rapport. China informeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de uitbraak op 31 december en identificeerde de ziekteverwekker op 8 januari als een nieuw coronavirus.

China wordt er al langer van beschuldigd eerder te hebben geweten hoe ernstig de virusuitbraak was. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei zondag nog dat China verantwoordelijk moet worden gehouden voor de pandemie.

De regering van president Trump zou er volgens CNN bij de veiligheidsdiensten op aandringen om te achterhalen of het virus afkomstig is uit een laboratorium in China. Donderdag zei Trump tijdens een persconferentie dat hij daar bewijs voor gezien had, maar hij onderbouwde dat niet. De veiligheidsdiensten verklaarden kort daarvoor dat er nog geen bewijs is gevonden voor die theorie.

Lees ook: Alleen Trump ziet ‘bewijs’ dat virus uit Chinees lab ontsnapte

Italianen terug in parken en metro's na verlichting maatregelen

Na negen weken lang enkel de vier muren van hun eigen huis te hebben gezien, zijn Italianen sinds vandaag weer enigszins vrij om zich buiten te bewegen. Nu de eerste lockdown-maatregelen zijn teruggedraaid, pakken Italianen dankbaar de regionale trein of metro om familie te bezoeken. Anderen haasten zich naar de parken om een rondje hard te lopen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde afgelopen week aan dat maatregelen mogelijk verder kunnen worden versoepeld in regio's met een zeer lage besmettingsgraad. Italië telt in Europa de meeste sterfgevallen als gevolg van Covid-19, bijna 29.000. Ook zijn er ruim 200.000 coronabesmettingen bekend in het land.

WK zwemmen uitgesteld vanwege coronacrisis

De wereldkampioenschappen zwemmen, die gepland stonden voor de zomer van 2021 in de Japanse stad Fukuoka, worden een jaar verschoven vanwege de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De kampioenschappen zullen nu van 13 tot en met 29 mei 2022 worden gehouden, aldus zwembestuursorgaan FINA maandag in een verklaring.

Het besluit volgt op het uitstel van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio tot 2021 vanwege de coronapandemie. „In een tijd van ongekende onzekerheid hoopt FINA dat de aankondiging van deze data enige duidelijkheid zal verschaffen in de planning voor alle betrokkenen”, aldus FINA-voorzitter Julio Maglione.

Lees ook: Olympische Spelen uitgesteld tot 2021

Wereldtentoonstelling 2020 in Dubai uitgesteld naar 2021

De Wereldtentoonstelling die dit jaar in Dubai zou plaatsvinden, is vanwege de coronacrisis een jaar uitgesteld naar oktober 2021. Daarmee heeft twee derde van de 170 lidstaten van de koepelorganisatie Bureau International des Expositions (BIE) ingestemd, zo werd maandag bekend.

De stemming loopt nog tot 29 mei en wordt pas dan definitief, maar de benodigde meerderheid is nu behaald. De directie van BIE ging twee weken geleden al akkoord. De World Expo zal nu in Dubai te zien zijn van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

De vorige Wereldtentoonstelling werd in 2015 georganiseerd in Milaan. Na Dubai staat de volgende ook alweer gepland: in 2025 gaat de World Expo naar Osaka in Japan. Dubai is de eerste stad in het Midden-Oosten die de wereldtentoonstelling mag organiseren. De stad sleepte de nominatie in 2013 binnen met deze pitch:

Europese Commissie keurt Franse miljardensteun Air France goed

De Europese Commissie (EC) is akkoord met de miljarden aan staatssteun van de Franse overheid aan Air France. Dat heeft zij maandag bekendgemaakt. Het gaat in totaal om 7 miljard euro, bestaande uit een lening en staatsgaranties op leningen.

De EU stelt strenge eisen aan staatssteun voor bedrijven omdat hierdoor oneerlijke concurrentie kan ontstaan. In de huidige omstandigheden vond de Commissie het echter gerechtvaardigd, omdat sprake is van een „ernstige verstoring” van de economie. De Franse staat heeft voldoende overtuigend verklaard dat de steun nodig is en geld momenteel niet in de private sector kan worden opgehaald.

„De Commissie concludeert dat Air France bij gebrek aan publieke steun waarschijnlijk het risico loopt failliet te gaan vanwege het plotselinge wegvallen van haar activiteiten. Dit zou de Franse economie waarschijnlijk ernstig schaden”, schrijft de Europese Commissie.

„De luchtvaartsector is belangrijk vanwege de banen en de verbinding die het biedt”, schrijft vicepresident van de Europese Commissie Margrethe Vestager. Ook speelt Air France tijdens de coronacrisis een belangrijke rol in het repatriëren van burgers en in het transport van medische hulpmiddelen. Opvallend aan het akkoord is dat de EC instemt met de bijzondere voorwaarden voor verduurzaming die de Franse staat heeft gesteld. Eerder was de Europese Commissie hier nog op tegen omdat het herstel van de sector prioriteit zou moeten krijgen.

De leningen zijn bedoeld om het Franse deel van fusiebedrijf Air France-KLM in de lucht te houden. De Nederlandse regering heeft KLM 2 tot 4 miljard euro staatssteun in de vorm van leningen en garanties beloofd. Zover is het echter nog niet. Eerst moet nog een financieringsovereenkomst met de banken worden gesloten, daarna moet de Europese Commissie zich ook over die steun buigen.

Lees ook: De vier obstakels voor steun aan KLM

Productie Nederlandse industrie gekelderd door coronacrisis

De productie in de Nederlandse industrie is vorige maand in recordtempo gedaald door de coronacrisis. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag. Sinds het begin van de metingen in 2000 is de omvang van de productie nog nooit zo hard gedaald.

De inkoopmanagersindex die de organisatie maandelijks vaststelt, is van 50,5 in maart gezakt naar een stand van 41,3 in april. Dat is het laagste cijfer sinds mei 2009. Een stand boven de 50 betekent dat er sprake is van groei, daaronder duidt op krimp.

„De Nederlandse industrie wordt hard geraakt door de coronacrisis”, schrijft sectoreconoom industrie bij ABN Amro Albert Jan Swart in een verklaring. Naar verwachting herstelt de vraag naar industriële goederen voorlopig niet, aldus Swart. Volgens hem zijn er duidelijke aanwijzingen dat de forse afname in april pas het begin is: „Alles wijst er helaas op dat het ergste nog moet komen.”

Ondanks maatregelen van het kabinet om banen te behouden, kromp de werkgelegenheid volgens Swart in het snelste tempo sinds juli 2009. Veel ondernemers hebben tijdelijke medewerkers weggestuurd, terwijl ze enkele maanden geleden nog veel moeite deden om personeel te vinden.

Eerder waarschuwden de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en het Internationaal Monetair Fond (IMF) al voor een recessie die minstens zo erg is als de financiële crisis van 2008.

De fabrieken van Tata Steel in IJmuiden. Foto Jasper Juinen/Bloomberg

PostNL rapporteert verlies ondanks toename briefpost en pakketjes

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de omzet van PostNL afgelopen kwartaal flink is gegroeid. Het bedrijf verdiende niet alleen aan pakketjes en online bestellingen, ook zijn meer brieven en zakelijke post verstuurd. Dat heeft PostNL maandag bekendgemaakt.

De totale omzet van het bedrijf bedroeg in het eerste kwartaal 701 miljoen euro: 6 miljoen euro meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee is de omzet met 2,5 procent gestegen. De omzet door pakketbezorging steeg 4 procent, de reguliere post minder dan 1 procent en de zakelijke post, van bedrijf naar bedrijf, bijna 5 procent.

Dat de stijging van de opbrengst door postbezorging tegenvalt komt doordat bedrijven minder reclamepost versturen, wat normaal gesproken een grote inkomstenbron is voor PostNL. Ook is in februari de overname van Sandd voltooid. Dit leverde 5 miljoen euro aan winst op, stelt PostNL, maar de integratie kostte ook 17 miljoen euro. Netto draaide PostNL een verlies van 12 miljoen euro.

Beleggers toonden zich maandagochtend teleurgesteld in de prestaties van PostNL. Het aandeel stond rond 10.00 uur op 11 procent verlies.

EU-burgers hoeven niet in quarantaine in Frankrijk

De Franse maatregel om buitenlanders die het land binnenkomen vanaf 11 mei in quarantaine te plaatsen, geldt niet voor inwoners van de Europese Unie, de Schengen-landen en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het land zondagavond bekendgemaakt.

Zaterdag kondigde de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran aan dat alle reizigers uit „zones waar het virus rondwaart” die in Frankrijk aankomen verplicht twee weken in quarantaine moeten. Al snel ontstond verwarring voor wie de maatregel precies zou gelden.

Ook maakte Véran niet duidelijk hoe aan de nieuwe maatregel gehoor zou moeten worden gegeven (moeten mensen in een hotel verblijven, of mogen ze ook naar het huis van een bekende gaan?). Hoe dit zit, zal later deze week bekendgemaakt worden.

Twitter avatar FranceintheUK French Embassy UK ⚠️
#Quarantine #COVID__19: People entering France from the European area (EU, Schengen and the UK) will NOT be affected by the 🇫🇷 quarantine measure, whose practical details will soon be specified.

'Detailhandel wil eenduidig beleid tegen winkeldrukte'

Branchevereniging Detailhandel Nederland wil dat de winkeldrukte beter wordt gereguleerd en gaat daarover in gesprek met de veiligheidsregio's. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Aanleiding is de grote drukte van winkelend publiek afgelopen weekend in verschillende grote steden.

De branchevereniging wil eenduidig beleid. „Het is lastig voor consumenten als iets in de ene gemeente wel mag, en in de andere niet”, zegt directeur Hester Duursema tegen De Telegraaf. Mogelijkheden om de drukte te reguleren zijn het afsluiten van wegen en beperken van parkeermogelijkheden in steden.

Onder meer in het centrum van Tilburg en Den Bosch was het afgelopen weekend zo druk dat het onmogelijk werd geacht om de verplichte anderhalve meter afstand te bewaren. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings (VVD) overweegt bij nog een druk weekend maatregelen te nemen.

De politie moest afgelopen weekend op verschillende plaatsen in het land ingrijpen. Zo werden onder meer parkeerplaatsen bij Hoek van Holland gesloten, omdat het te druk was op het strand.

'Een derde van de leraren vindt openen scholen onverantwoord'

Ruim een derde van de basisschoolleraren vindt het onverantwoord om vanaf 11 mei weer voor de klas te staan. Dat meldt het AD maandag op basis van eigen onderzoek samen met DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Een groot deel van de 1.250 ondervraagde leraren is bang zelf besmet te raken (65 procent) of hun leerlingen te besmetten met het coronavirus (53 procent).

Een vierde van de ondervraagde leraren vindt de onderbouwing van het Outbreak Management Team, dat stelt dat er bij kinderen nauwelijks besmettingsrisico’s zijn, niet betrouwbaar. „Ons onderzoek laat zien dat er veel ongemak aanwezig is”, zegt onderzoeker Vincent van Grinsven in het AD. „Is dit wel het juiste besluit? En waarom heeft het kabinet het RIVM-onderzoek niet afgewacht?”

Een Rotterdamse school bereidt zich voor op de heropening. Foto Sem van der Wal/ANP

Momenteel onderzoekt het RIVM de mate van verspreiding van Covid-19 binnen gezinnen. 69 procent van de docenten verbaast zich erover dat het kabinet die resultaten niet heeft afgewacht. Ze vinden dat het besluit de scholen te openen te vroeg is genomen.

Ondanks de bezwaren, is 93 procent van de ondervraagden vanaf 11 mei weer op school aanwezig om les te geven. 3 procent twijfelt nog en 4 procent gaat niet voor de klas staan omdat zij zelf onder de risicogroep vallen of kwetsbare familieleden hebben.

Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), pleit er in de Telegraaf voor dat leraren ervoor moeten kunnen kiezen volgende week met een mondkapje en andere beschermingsmiddelen voor de klas te staan. Ze zegt dat de anderhalve meter afstand tussen docent en leerlingen niet altijd kan worden gewaarborgd.

Lees hier wat we schreven over het ontbreken van veel cruciale kennis over corona: De onbekende feiten over de besmettelijkheid van corona

Geen nieuwe besmettingen meer in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn het afgelopen etmaal geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is voor het eerst sinds 16 maart toen het eerste geval werd geregistreerd in Nieuw-Zeeland. De laatste dagen waren er al heel weinig nieuwe besmettingen.

Directeur Ashley Bloomfield van de nationale gezondheidsdienst probeert volgens de krant NZ Herald het enthousiasme daarover wat te temperen: „Natuurlijk zijn de cijfers van vandaag heel bemoedigend, maar het is slechts een momentopname.”

In Nieuw-Zeeland zijn in totaal 1.487 gevallen vastgesteld en 20 mensen aan Covid-19 overleden. De regering van de met lof overladen premier Jacinda Ardern beslist de komende dagen of de sociale beperkingen, die na het opheffen van de strikte lockdown afgelopen dinsdag nog altijd gelden, versoepeld kunnen worden.

Opticiens gaan weer open met mondkapjes voor personeel

De optiekketens EyeWish en Pearle gaan vanaf deze maandag weer volledig open, ook voor oogmetingen. Hun personeel gaat mondkapjes, handschoenen en een beschermende bril dragen. Sinds maart was een groot deel van de winkels gesloten, ook al konden vaste klanten er wel op afspraak terecht voor het repareren van brillen en het afhalen van lenzen en lenzenvloeistof.

Foto Bart Maat/ANP

Op hun websites kondigen Eyewish en Pearle aan dat hun winkels nu anders zijn ingericht en oogmetingen op afstand uitgevoerd zullen worden:

„We hebben onze winkels ingericht volgens strikte richtlijnen en protocollen die we hebben opgesteld met onze branchevereniging UFON. Veilig en verantwoord. Zodat we de gezondheid van onze klanten én medewerkers kunnen blijven waarborgen.”

De opticiens van uitbater GrandVision beloven behalve het dragen van mondkapjes, handschoenen en een beschermende bril, ook altijd op 1,5 meter afstand te werken en alle apparatuur en stoelen na iedere oogmeting te desinfecteren.

Veel sectoren hebben protocollen ontwikkeld voor de anderhalvemetersamenleving en daarom openen steeds meer winkels die niet verplicht dicht hoefden de deuren weer, maar onder meer kappers en de horeca mogen voorlopig nog niet open.

Suriname verklaart zich helemaal coronavrij

Suriname zegt momenteel helemaal vrij te zijn van het coronavirus. Op 31 maart werd het tiende en laatste geval vastgesteld en de laatste patiënt bleek bij de laatste twee testen negatief, verklaart het Nationaal Informatie Instituut. Er is in Suriname slechts een persoon overleden aan de gevolgen van het virus.

Toch zijn de Surinaamse autoriteiten nog altijd bang voor nieuwe gevallen en daarom blijven de scholen voorlopig nog gesloten en blijft er tot en met in elk geval 10 mei een avondklok gelden van 20 tot 6 uur.

Ook zijn er verspreid over het land twintig checkpoints ingesteld waar mensen ondervraagd worden over hun reisgeschiedenis en hun temperatuur gecontroleerd kan worden. Verder mag niemand zich begeven op de grensrivieren met Frans Guyana in het oosten en Guyana in het westen, waar meer besmettingen zijn vastgesteld.

Suriname stelt dat het snel treffen van maatregelen en het sluiten van het luchtruim ervoor heeft gezorgd dat het aantal besmettingen tot tien beperkt is gebleven.

Meer dan 100.000 bevestigde coronabesmettingen in Brazilië

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Brazilië is gestegen tot 101.147 waarvan 4.588 nieuwe gevallen in het afgelopen etmaal, meldt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid. Er zijn inmiddels meer dan 7.000 mensen overleden aan het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Brazilië is het zwaarst getroffen land van Latijns-Amerika, maar president Jair Bolsonaro blijft de lockdownmaatregelen bekritiseren die de gouverneurs van de verschillende deelstaten hebben afgekondigd. Volgens hem pakken de strenge maatregelen rampzalig uit voor de economie.

De in grote politieke problemen verkerende Bolsonaro sprak ook deze zondag weer honderden aanhangers in de hoofdstad Brasilia. Daarbij bagatelliseerde hij opnieuw de pandemie en viel hij het Congres, het Hooggerechtshof en gouverneurs aan: „De vernietiging van banen door sommige gouverneurs is onverantwoordelijk en onaanvaardbaar. We zullen in de toekomst een hoge prijs betalen.”

Lees ook: Cocktail van corona en corruptie maakt politiek lot van Bolsonaro onzeker

Het laatste nieuws

Hier blogt NRC verder over de gebeurtenissen rondom het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Op verschillende plekken in Nederland heeft de politie zondagmiddag ingegrepen op plekken waar het door drukte onmogelijk werd geacht om de in verband met het coronavirus verplichte anderhalve meter afstand te bewaren.
 • D66 en SP roepen de regering zondag op een expertisecentrum op te richten om nazorg te bieden aan coronapatiënten.
 • Zondag zijn 69 nieuwe Covid-19-sterfgevallen en 44 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Ook daalde het aantal IC-opnames met 20 naar een totaal van 688.
 • De GGD Gelderland-Midden heeft 28 Oost-Europese arbeidsmigranten met Covid-19 uit een wooncomplex in Velp overgebracht naar een cruiseschip in het nabijgelegen Arnhem om in quarantaine te verblijven.
 • Europese leiders willen met een online actie geld inzamelen om de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19 te ondersteunen.

 

Lees hier het hele coronablog van zondag 3 mei terug