Whatsapp-groepen Forum voor Democratie royeert drie jonge leden om rechts-extremistische teksten

Forum voor Democratie heeft drie jonge leden geroyeerd naar aanleiding van „onacceptabele” uitingen in WhatsApp-groepen. Ook zijn drie leden geschorst, meldde de partij vrijdag op Twitter. Het tijdschrift HP/De Tijd onthulde eerder deze week dat rechts-extremistische uitspraken worden gedaan in appgroepen waarbij leden van de jongerenbeweging van de partij (JFVD) zijn betrokken.

FVD en de JFVD hebben de schrijvers van de berichten, die niet allemaal lid waren van de partij, „waar mogelijk” geïdentificeerd en hen de gelegenheid gegeven zich te verweren. Alle uitingen zijn volgens FVD „op een enkele uitzondering na” gedaan in appgroepen die niet onder de verantwoordelijkheid van de partij vallen, waardoor FVD naar eigen zeggen geen zicht had op de berichten.

HP/De Tijd meldde woensdag dat JFVD-leden op 17 april in een anonieme brief aan het hoofdbestuur melding hadden gemaakt van de uitspraken. Het zou gaan om fascistische en antisemitische uitingen van onder meer leden die bestuursfuncties hebben. Zij zouden onder anderen de extremistische aanslagplegers Anders Breivik (Noorwegen) en Brenton Tarrant (Nieuw-Zeeland) hebben verheerlijkt. In de brief werd geëist dat vijftien JVFD-leden zouden worden geroyeerd. FVD stelde daarop in een verklaring dat intern onderzoek werd gedaan naar de WhatsApp-berichten, die de partij omschreef als „belachelijk en schadelijk”.

De brief bevatte meerdere schermafbeeldingen uit de bewuste appgroepen. „Ik zou letterlijk iedere ideologie aanhangen die Nederland weer 95 procent blank maakt met 0 procent moslims”, zo valt onder meer te lezen. Een ander groepsapplid schreef: „Nationaal-socialisme heeft van het meest armoedige land van Europa het rijkste land van Europa gemaakt in een paar jaar (…) Beste economische formule ooit.” Ook werd het Horst Wessellied, de officiële partijhymne van nazipartij NSDAP, gedeeld.