Topambtenaar weg wegens ‘niet transparant’ handelen

Den Haag Rijksrecherche vroeg stukken op over deal die de gemeente in 2018 sloot met VolkerWessels over cultuurcomplex Amare.

Cultuurcentrum Amare in aanbouw.
Cultuurcentrum Amare in aanbouw. Foto Remko de Waal/ANP

De Rijksrecherche heeft bij de gemeente Den Haag documenten opgevraagd over de bouw van het ruim 200 miljoen euro kostende cultuur- en onderwijscomplex Amare. De stukken zijn vorige week geleverd.

Dat zeggen twee bronnen rond de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente tegen NRC.

Vrijdag meldde burgemeester Johan Remkes – na vragen van NRC – de gemeenteraad dat de directeur ontwikkeling en realisatie van DSO, Henk Harms, vertrekt. Uit een integriteitsonderzoek is gebleken dat hij „niet transparant” was over afspraken die hij maakte met VolkerWessels.

De stukken die de Rijksrecherche heeft gevraagd, gaan over de ‘package-deal’ die de gemeente in 2018 sloot met bouwer VolkerWessels over het cultuur- en onderwijscomplex. Daarbij werd afgesproken dat Den Haag 31 miljoen euro extra zou betalen voor de ontwikkeling van het vroegere Spuiforum, pal tegenover het Haagse Stadhuis.

Henk Harms was als belangrijkste vastgoedambtenaar nauw betrokken bij de onderhandelingen tussen gemeente en bouwer VolkerWessels. Politiek verantwoordelijk voor het werk van Harms is wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling, Financiën, VVD).

Niet bekend is waar het Openbaar Ministerie (OM) precies naar op zoek is. De gemeente en een OM-woordvoerder willen niet reageren op vragen hierover.

Onderzoek naar De Mos

Volgens een betrokkene houdt de verstrekking van de documenten verband met een andere affaire in Den Haag: het corruptieonderzoek naar de lokale politieke groepering van oud-wethouder Richard de Mos. Die wordt onder meer verdacht van het lekken van vertrouwelijke stukken.

Over het vertrek van Henk Harms bij de gemeente is het laatste woord nog niet gezegd. Groep de Mos en de Haagse Stadspartij hebben een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. Groep de Mos: „Wethouder Revis wil zijn topambtenaar kennelijk voor de bus gooien om zijn handen schoon te houden, maar hij is zélf politiek verantwoordelijk”.

De methode-Harms pagina 30-31