Brieven

Kunst voor het raam

De coronacrisis heeft het openbare leven grotendeels stilgezet. Dat geldt ook voor kunst en cultuur. Exposities kunnen voorlopig niet plaatsvinden en we zijn beperkt in onze bewegingsvrijheid. De Kunstroute Kralingen-Crooswijk coördineert daarom nu een RaamKunstroute.

Verschillende Kralingse kunstenaars namen het initiatief om kunst voor hun ramen te hangen. De link naar een kunstroute was snel gelegd, steeds meer kunstenaars uit Kralingen-Crooswijk sluiten zich aan en kunst draagt op deze manier bij aan het kleur geven in het dagelijks leven. Zo kunnen wandelaars toch kunst in hun wijk bewonderen en daarop reflecteren.

Wij zijn enthousiast over het initiatief. Het maken van een kunstroute is onze core business. In dit geval gaat het om raamkunst, een kunstroute in een andere vorm. Deelnemende kunstenaars moeten in Kralingen-Crooswijk wonen of werken en bereid zijn om een kunstwerk voor hun raam te zetten. Uiteraard mag dat kunstwerk regelmatig worden gewisseld. Het idee wordt ondertussen al op veel meer plaatsen uitgevoerd en zo ontstaat een landelijke olievlek van raamkunst. Er is een groepsaccount op facebook, dat met de dag groter wordt (#Kunstvoorjeraam).

De RaamKunstroute in Kralingen-Crooswijk duurt tot eind mei of zolang de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht blijven. Kunstenaars kunnen zich kosteloos aansluiten door zich via de website aan te melden bij de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Op de website en facebookpagina van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk is een digitale plattegrond geplaatst met informatie over alle raamkunstenaars.

Voor het publiek is het belangrijk om te weten dat de Kunstroute Kralingen-Crooswijk de richtlijnen van het RIVM volgt. Hou dus altijd anderhalve meter afstand ten opzichte van elkaar en bekijk de raamkunst met niet meer dan twee mensen tegelijk.

Hoe meer kunstenaars aanhaken bij dit initiatief, hoe mooier de straten in Kralingen-Crooswijk er gaan uitzien. Kunstenaars worden dan ook van harte uitgenodigd om mee te doen.

, voorzitter Kunstroute Kralingen-Crooswijk
Voor vragen over deelname kunt u contact opnemen met Willem van Hest: info@willemvanhest.nl