Coronanieuws

Hulp voor sportclubs

Het aantal coronasterfgevallen is vrijdag met 98 gestegen. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. In totaal is nu van 4.893 mensen bekend dat zij zijn bezweken aan het coronavirus. Er waren 85 nieuwe ziekenhuisopnames. Er zijn nu 10.854 patiënten opgenomen (geweest) met Covid-19. In Nederland zijn tot vrijdag 39.791 mensen positief getest, 475 meer dan donderdag. Op de intensive care lagen nog 735 coronapatiënten, 48 minder dan een dag eerder.

Het UWV heeft tot nu toe van 104.000 bedrijven de loonkosten (gedeeltelijk) overgenomen. In totaal gaat het om 1,9 miljard euro. Het UWV is verantwoordelijk voor de beoordeling en uitkering van aanvragen voor de steun die het kabinet aan ondernemers heeft toegezegd. Een groot deel van het tot nu toe verdeelde geld, 282 miljoen euro, ging naar de horeca: in die sector deden een kleine 22.000 bedrijven een beroep op de regeling. Volgens het UWV is het verwachte omzetverlies in de horeca gemiddeld 82 procent.

Het kabinet stelt 110 miljoen euro beschikbaar voor sportverenigingen die in financiële problemen zijn geraakt. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) vrijdag bekendgemaakt. Met het steunpakket wordt volgens de minister tegemoetgekomen aan „de hoogste nood”. Van het steunpakket is 90 miljoen euro bedoeld voor kwijtschelding van de huur over de periode van 1 maart tot 1 juni.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vrijdag zijn excuses aangeboden voor grote vertragingen bij het uitbetalen van coronasteun. Miljoenen werknemers die door de crisis in geldproblemen zijn gekomen wachten al weken tevergeefs op hun geld. Van de 2,3 miljoen personeelsleden van kleine bedrijfjes die zich voor de steunregeling hadden opgegeven hadden er eerder deze week slechts 29.000 geld ontvangen.

In Oostenrijk zijn de maatregelen verder versoepeld. Vanaf vrijdag kunnen mensen zich daar weer zo goed als vrij bewegen, mits zij een meter afstand bewaren. In het openbaar vervoer en winkels is een mondkapje verplicht. De inwoners mochten enige tijd alleen de straat op als ze daar een goede reden voor hadden.

De Spaanse economie krimpt dit jaar met 9,2 procent, is de verwachting van het ministerie van Economische Zaken. Voor 2021 wordt een herstel van 6,8 procent verwacht. Een tijdelijk megahospitaal dat in een congrescentrum in Madrid was opgezet gaat na vrijdag weer dicht. In het ziekenhuis zijn 4.000 mensen behandeld aan Covid-19.

In de Chinese hoofdstad Beijing zijn vrijdag de parken en musea weer opengegaan, onder strenge voorwaarden. Zo laat de Verboden Stad voorlopig maar 5.000 bezoekers per dag toe in plaats van de gebruikelijke 80.000. Ook in de provincie Hubei worden de maatregelen versoepeld.