69 nieuwe coronadoden gemeld in Nederland, 44 ziekenhuisopnames

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei, de testcapaciteit wordt uitgebreid. Zeker 5.056 Nederlanders zijn gestorven aan Covid-19. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

Hier blogde NRC op zondag 3 mei over de gebeurtenissen rondom het coronavirus. Lees voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Op verschillende plekken in Nederland heeft de politie zondagmiddag ingegrepen op plekken waar het door drukte onmogelijk werd geacht om de in verband met het coronavirus verplichte anderhalve meter afstand te bewaren.
 • D66 en SP roepen de regering zondag op een expertisecentrum op te richten om nazorg te bieden aan coronapatiënten.
 • Zondag zijn 69 nieuwe Covid-19-sterfgevallen en 44 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Ook daalde het aantal IC-opnames met 20 naar een totaal van 688.
 • De GGD Gelderland-Midden heeft 28 Oost-Europese arbeidsmigranten met Covid-19 uit een wooncomplex in Velp overgebracht naar een cruiseschip in het nabijgelegen Arnhem om in quarantaine te verblijven.
 • Europese leiders willen met een online actie geld inzamelen om de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19 te ondersteunen.
Volg voor het laatste nieuws het coronablog van maandag 4 mei

Franse quarantaineregels gelden niet voor Britse- en EU-burgers

Frankrijk maakt in het nieuwe quarantainebeleid een uitzondering voor Britse staatsburgers en reizigers uit landen in de Europese Unie en het Schengengebied. Dat heeft de Franse ambassade in Londen zondagavond getweet. Voor welke landen de zaterdag aangekondigde regels dan wel gelden, is nog niet duidelijk.

De Franse regering publiceert op korte termijn een lijst met „risico-landen”, zegt een regeringswoordvoerder tegen persbureau Reuters. Wie uit een van die landen op Frans grondgebied landt, moet na aankomst – Frans staatsburger of niet – verplicht twee weken in quarantaine. Hoe die vorm wordt gegeven, of iemand bijvoorbeeld thuis of in een hotel dient te verblijven, is niet duidelijk.

Frankrijk is wereldwijd het op vier na zwaarst door corona getroffen land. Van een kleine 25.000 Fransen is bekend dat ze zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Mede daarom wordt de noodtoestand die in Frankrijk van kracht is komende week tot en met 24 juli verlengd. Wel wordt maandag over een week al een aantal preventiemaatregelen versoepeld.

⚠️ #Quarantine #COVID__19: People entering France from the European area (EU, Schengen and the UK) will NOT be affected by the 🇫🇷 quarantine measure, whose practical details will soon be specified.

— French Embassy UK (@FranceintheUK) May 3, 2020

Spanje: geen enkel land hoeft ons de les te lezen

De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft zeer gepikeerd gereageerd op een vraag van de correspondent van de NOS. De Nederlandse journalist Rop Zoutberg vroeg tijdens een persconferentie via een videoverbinding of hij eraan gedacht heeft om „een intelligente lockdown” naar Nederlands voorbeeld in te voeren. Illa stelde dat geen enkel land Spanje de les hoeft te geven. Volgens hem vervullen de 47 miljoen Spanjaarden een voorbeeldfunctie.

Sinds de zeer strenge lockdown in Spanje zijn er circa 800.000 boetes uitgedeeld om de maatregelen te handhaven. En ook nu de Spanjaarden weer op straat mogen om te sporten of te wandelen zijn er talloze boetes uitgedeeld. De regeringen van Spanje en Nederland leven de laatste weken op gespannen voet met elkaar en zijn het oneens met elkaar over de economische oplossingen van de coronacrisis.

De situatie in New York gaat 'de goede kant op', Verenigd Koninkrijk nadert dodental Italië

 • In Italië zijn het afgelopen etmaal 174 nieuwe Covid-19-sterfgevallen gemeld. Dit is de kleinste stijging sinds 10 maart. Ook werden 1.389 mensen in die periode positief getest. Het dodental komt hiermee uit op 28.884.
 • Het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen en verpleeghuizen in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 24 uur met 315 toegenomen. In het land zijn tot nu toe 28.446 mensen overleden aan Covid-19. Het land, dat het dodental van Italië nadert, telt na de Verenigde Staten en Italië de meeste coronadoden. De regering zegt dat de piek inmiddels voorbij is en kondigde aan komende week met een proef te beginnen voor een nieuwe corona-app. Premier Boris Johnson, die afgelopen maandag weer aan het werk ging, blikte zondag in de krant The Sun terug op de periode dat hij op de intensive care lag. Hij zei dat zijn gezondheid op een gegeven moment zo hard achteruit ging dat zijn artsen voorbereidingen troffen om zijn dood aan het publiek toe te lichten.
 • In de staat New York is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt voor het eerst in ruim een maand onder de 10.000 uitgekomen. Volgens de gouverneur van de staat, Andrew Cuomo, hoeft deze daling niets te betekenen. Het aantal kan ook een uitzondering zijn, benadrukte hij. De afgelopen 24 uur overleden nog eens 280 mensen aan Covid-19. Het dodental in de staat komt hiermee uit op 19.189. „Over het algemeen gaat het de goede kant op", zei Cuomo. „Al blijft het heel pijnlijk.”
 • Het dodental in de Franse ziekenhuizen en verpleeghuizen is met 135 toegenomen tot 24.895. Ook het aantal patiënten dat op de intensive care ligt, is afgenomen van 3.827 naar 3.819.

Politie grijpt op verschillende plekken in om drukte

Op verschillende plekken in Nederland heeft de politie zondagmiddag ingegrepen op plekken waar het door drukte onmogelijk werd geacht om de in verband met het coronavirus verplichte anderhalve meter afstand te bewaren.

Zo liet de gemeente Rotterdam in de loop van de middag de parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland sluiten. De stranden waren te druk geworden. De gemeente Rotterdam zei aan het begin van de middag mogelijk ook toegangswegen af te sluiten, maar dat lijkt niet te zijn gebeurd.

In het centrum van Noordwijk heeft de politie zondag aan het einde van de middag mensen per megafoon verzocht de stad te verlaten. Volgens de Veiligheidsregio Hollands Midden was het zodanig druk, dat afstand houden onmogelijk werd. In Zoeterwoude werd later volgens lokale media een kinderboerderij door de politie ontruimd.

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings (VVD) heeft tegen Omroep Brabant gezegd dat hij bij nog een druk weekend in het centrum van zijn stad maatregelen zal nemen. Die zouden bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de capaciteit van parkeergarages wordt teruggebracht.

Winkelpubliek zondagmiddag in het centrum van Den Bosch. Foto Rob Engelaar/ANP

D66 en SP pleiten voor oprichting expertisecentrum voor coronapatiënten

D66 en SP roepen de regering zondag op een expertisecentrum op te richten om nazorg te bieden aan coronapatiënten. De partijen dienen hiertoe donderdag een motie in. D66-fractievoorzitter Rob Jetten: „Van artsen weten we dat nazorg voor oud-patiënten heel belangrijk zal zijn. Het coronavirus kan enorm ingrijpend zijn voor zowel zorgverlener, patiënt als familie en nabestaanden."

Het instituut zou patiënten moeten begeleiden die in het dagelijks leven belemmerd worden door klachten. Daarnaast zou kennis moeten worden verzameld over de nazorg voor oud-coronapatiënten en onderzoeken moeten worden gedaan naar de behandelmethoden en langetermijngevolgen van corona. Ook voormalig patiënten moeten bij het instituut terecht voor vragen.

Daarnaast willen de partijen dat er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen luchtvervuiling en coronabesmettingen. „De regio die nu het zwaarst getroffen wordt door corona, werd eerder het zwaarst getroffen door Q-koorts. Wat is de relatie met de luchtkwaliteit en de intensieve veehouderij?” zegt SP-leider Lilian Marijnissen in een persbericht.

Voor oud-patiënten van de Q-koorts bestaat een expertisecentrum: Q-Support. Deze kennis moet worden gebruikt voor het nog op te richten instituut voor corona-nazorg, stellen de partijen. „We hebben zoiets eerder meegemaakt op kleinere schaal", zegt Jetten. „De Q-koorts heeft net als corona in Brabant op z’n hevigst huisgehouden. Daarom is er hier in de provincie al veel kennis over nazorg. Die kennis mag niet verloren gaan, maar moeten we gebruiken en verankeren.”

Het belangrijkste nieuws tot nu toe

 • Zondag zijn 69 nieuwe Covid-19-sterfgevallen en 44 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Ook daalde het aantal IC-opnames met 20 naar een totaal van 688.
 • De GGD Gelderland-Midden heeft 28 Oost-Europese arbeidsmigranten met Covid-19 uit een wooncomplex in Velp overgebracht naar een cruiseschip in het nabijgelegen Arnhem om in quarantaine te verblijven.
 • Europese leiders willen met een online actie geld inzamelen om de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19 te ondersteunen.
 • Transportbedrijven Thalys en Eurostar verplichten vanaf 4 en 3 mei hun passagiers mondmaskers te dragen.
 • In het Verenigd Koninkrijk is de piek volgens de regering inmiddels voorbij en moeten basisscholen 1 juni weer opengaan.

Aantal coronapatiënten op IC daalt verder

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op de intensive care is de afgelopen 24 uur met 20 afgenomen tot een totaal van 688. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „De verschillen in bezetting tussen de regio’s zijn nu acceptabel, de meeste regio’s liggen nu onder de 100 procent van de normale IC-capaciteit.” Volgens Kuipers daalt ook het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten buiten de IC snel. „Deze daling biedt ruimte voor uitbreiding van de niet-COVID-zorg in de komende week.”

Dodental in Nederland passeert vijfduizend

Er zijn in het voorbije etmaal 69 nieuwe Covid-19-sterfgevallen gemeld, maakt het RIVM zondag bekend. Die meldingen zijn tussen zaterdag- en zondagochtend gedaan, maar het betreft niet het werkelijke aantal patiënten dat in de afgelopen 24 uur is overleden. Sommige sterfgevallen worden met enige dagen vertraging doorgegeven. Het totale dodental in Nederland ligt momenteel op 5.056.

44 coronapatiënten zijn sinds zaterdag opgenomen in het ziekenhuis. Sinds zaterdag is bij 335 mensen het coronavirus gevonden, waardoor het aantal besmettingsgevallen is opgelopen tot 40.571. In Nederland wordt niet iedereen getest. Het eigenlijke aantal besmettingen ligt daarom waarschijnlijk hoger.

28 coronapatiënten in quarantaine op riviercruiseschip in Arnhem

De GGD Gelderland-Midden heeft 28 coronapatiënten uit een wooncomplex in Velp overgebracht naar een cruiseschip in het nabijgelegen Arnhem. Het gaat om Oost-Europese arbeidsmigranten die allen bij elkaar woonden. 21 huisgenoten zijn getest maar bleken niet besmet. Toch moeten ook zij voor twee weken in quarantaine. Anderen die met de patiënten contact hebben gehad, worden zo mogelijk opgespoord.

De GGD kwam de gevallen op het spoor toen een van de patiënten ziek bleek. Hoewel er allerlei draaiboeken klaarlagen, moest voor deze groep vanwege het grote aantal besmettingen een speciale oplossing gezocht worden. Die werd door de gemeente Rheden samen met de veiligheidsregio en de gemeente Arnhem gevonden op een riviercruiseschip in de buurt. De zieken zijn met stadsbussen uit het wooncomplex opgehaald en onder politiebegeleiding naar het cruiseschip vervoerd.

De buurt waar de migranten verbleven is over de besmettingen geïnformeerd en ook de bedrijven waarvoor de migranten werken zijn ervan op de hoogte gebracht dat de medewerkers tijdelijk niet van het schip af mogen. Burgemeester Carol van Eert van Rheden heeft in een verklaring zijn medeleven met de patiënten betuigd, en ze beterschap gewenst. „Het is voor de bewoners een moeilijke tijd om ziek te zijn in een land waar je de taal niet spreekt.”

Nieuwe cijfers: dodentallen en besmettingsgevallen in het buitenland

 • Het dodental in Spanje is met 164 nieuwe coronadoden opgelopen tot 25.264. Dat blijkt zondag uit bijgewerkte cijfers. Tot zaterdagavond 21.00 uur zijn er door de autoriteiten 838 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. In het land zijn zeker 217.466 mensen ziek geweest, van wie er 118.902 weer zijn genezen. Er kwamen in Spanje ook 65 patiënten bij die op de intensive care opgenomen moesten worden. Zaterdag werden in Spanje nog 276 sterfgevallen gepresenteerd. De daling is vermoedelijk deels te verklaren doordat cijfers over patiënten in het weekend enige vertraging oplopen.
 • Rusland heeft het afgelopen etmaal de sterkste stijging in het aantal doden tot nu toe vastgesteld. Van 58 mensen is komen vast te staan dat ze aan het virus zijn overleden, waarmee het officiële dodental op 1.280 komt. Het land telt volgens de autoriteiten zeker 134.687 patiënten - 10.633 meer dan er zaterdag werden gemeld. Daarmee is het officiële sterftecijfer vergeleken met andere landen laag, meldt persbureau Reuters. In Rusland gelden strenge isolatiemaatregelen. Die blijven nog zeker tot volgende week maandag van kracht.
 • India meldt zaterdag veertien nieuwe coronadoden, aldus Reuters. Het land is met 845 doden op bijna 1,4 miljard inwoners vooralsnog niet zwaar getroffen door het coronavirus. Het aantal bevestigde Covid-19-patiënten in Indonesië is opgelopen tot 11.192, heeft de overheid zondag bekendgemaakt. Het officiële dodental is gelijk aan dat van India: 845. Daarmee zijn er veertien bevestigde sterfgevallen meer dan zaterdag. Maleisië meldt 105 sterfgevallen (een stijging van twee), de Filippijnen 607 (plus vier).

Opnieuw minder dan honderd nieuwe Duitse sterfgevallen

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 74 nieuwe coronadoden gemeld. Voor de tweede dag op rij meldt het Robert Koch-Institut een toename van minder dan honderd sterfgevallen. Er is ook sprake van een minder snelle stijging van het dodental: zaterdag werden 94 sterfgevallen gerapporteerd, een dag eerder 173. Het totaal aantal coronadoden in Duitsland is 6.649. Het aantal bekende besmettingsgevallen is met 793 nieuwe gevallen toegenomen tot 162.496. In Duitsland wordt relatief veel getest.

Zakenman Warren Buffet verkoopt aandelen vliegmaatschappijen: 'Sector is drastisch veranderd'

De Amerikaanse investeerder Warren Buffett, een van de rijkste mannen van de wereld, heeft zijn aandelen in de vier grootste luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Staten verkocht. Dat heeft de voorzitter van het beleggingsfonds Berkshire Hathaway zaterdag aangekondigd. Buffet bezat aandelen van Delta Air Lines (11 procent), American Airlines (10 procent), South Airlines (ook 10 procent) en United Airlines (9 procent). De zakenman zei erbij dat de verkoop van die aandelen een „flink verlies” heeft opgeleverd, waarvoor hij zelf excuses aanbood. Over het eerste kwartaal van 2020 draaide het bedrijf een netto-verlies van 44,8 miljard euro (49,7 miljard dollar).

Berkshire heeft in april ongeveer 6,5 miljard dollar (5,9 miljard euro) opgehaald met de algehele aandelenverkoop. Volgens Bloomberg is het overgrote deel daarvan afkomstig van de verkoop van de belangen in de luchtvaartbedrijven. In zijn presentatie van de jaarcijfers lichtte Buffett zijn beslissing toe: „De wereld is veranderd voor de luchtvaartmaatschappijen. (...) Ik denk dat die sector drastisch is veranderd. De toekomst is me niet duidelijk.” Door de coronapandemie ligt het meeste vliegverkeer stil. „De echte vraag is of we straks nog veel vliegtuigen nodig hebben of niet.”

Europese leiders willen met inzamelingsactie vaccin ondersteunen

Met een online actie willen Europese leiders geld inzamelen om de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19 te ondersteunen. In een artikel in The Independent schrijven de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron, de Italiaanse premier Conte, de Noorse premier Solberg, voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie en voorzitter Michel van de Europese Raad, dat Europa een leidende rol wil spelen in de bestrijding van de wereldwijde uitbraak.

„We zijn vastbesloten om samen te werken met diegenen die onze toewijding aan internationale samenwerking delen. We zijn klaar om de wereldwijde reactie te leiden en te ondersteunen”, schrijven de Europese leiders.

In het artikel staat verder dat ze op 4 mei rond de 7,5 miljard euro willen inzamelen om de eerste fases rondom de ontwikkeling van een vaccin te dekken. Voor een grootschalige productie en globale levering van de medicijnen zou nog veel meer geld nodig zijn.

Lees ook: De machtsstrijd om het vaccin is nu al begonnen

Braziliaanse stad vraagt Greta Thunberg om hulp bij bestrijding coronavirus

De autoriteiten van de Braziliaanse stad Manaus hebben Greta Thunberg via Twitter om hulp gevraagd bij de bestrijding van de uitbraak van het coronavirus. In de staat Amazonas, waar Manaus de hoofdstad van is, zijn al bijna 500 doden gevallen. Ziekenhuizen zijn overvol en er worden massagraven klaargemaakt om de doden in te kunnen begraven.

In een video op Twitter richt de burgemeester van Manaus Arthur Virgilio Neto zich direct tot Thunberg. „We hebben hulp nodig. We moeten de levens van de beschermers van het bos redden. Help de Amazone, die moet worden gered.” Deze week kwam de 17-jarige Zweedse klimaatactiviste in het nieuws met een donatie van 90.000 euro aan UNICEF om kinderen die worden getroffen door Covid-19 te helpen.

In Brazilië zijn inmiddels bijna 7.000 doden gevallen door het coronavirus. Het aantal geregistreerde gevallen ligt al bijna op 100.000. Het land is het zwaarst getroffen van alle landen in Zuid-Amerika.

Mondmasker verplicht in Thalys en Eurostar

Transportbedrijven Thalys en Eurostar verplichten hun passagiers mondmaskers te dragen. Voor de Eurostar geldt de maatregel vanaf 3 mei en voor de Thalys vanaf 4 mei. Wie geen mondmasker draagt kan geweigerd worden of een boete krijgen. Dat hebben de bedrijven bekendgemaakt op hun websites.

De bedrijven hebben de maatregelen aangekondigd nadat Franse en Belgische autoriteiten het dragen van mondmaskers in het openbaar vervoer verplichten. Verder zullen de restauratiewagons in de treinen de komende tijd gesloten blijven.

Amerikaanse Congres wijst tests af

De Republikeinse en Democratische leiders van het Amerikaanse Congres hebben in een gezamenlijke verklaring afgezien van een aanbod van president Trump om alle senatoren te testen op het coronavirus. Trump had op Twitter geschreven dat er „een enorme coronatestcapaciteit in Washington” zou zijn als de beleidsmakers maandag terugkeren op hun werk.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de tests beschikbaar gesteld zouden moeten worden voor de mensen in de Amerikaanse gezondheidszorg.

„De testcapaciteiten in ons land blijven toenemen en het Congres wil middelen sturen naar de plekken in de frontlinie waar ze het hardst nodig zijn”, schrijven Pelosi en McConnell.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump No reason to turn it down, except politics. We have plenty of testing. Maybe you need a new Doctor over there. Crazy Nancy will use it as an excuse not to show up to work! https://t.co/NucH4dbKBL

The time is now for all Americans to engage in basic common-sense measures, and for Americans at heightened risk to take additional precautions. The experts’ detailed recommendations for individuals, families, and employers are available online at https://t.co/DqOklcURnW.

— Leader McConnell (@senatemajldr) March 10, 2020

Basisscholen in VK vanaf juni weer open

De basisscholen in het Verenigd Koninkrijk moeten 1 juni weer opengaan, meldt The Sunday Telegraph. Sinds eind maart waren de scholen grotendeels gesloten en mochten alleen kinderen van ouders met vitale beroepen, zoals artsen, aanwezig zijn op school. De rest van de scholieren volgden hun lessen online vanuit huis.

Volgens de Britse regering is de piek in het land inmiddels voorbij en kan de maatschappij weer heropend worden. Bedrijven zouden op den duur ook weer open kunnen, als ze hun werknemers regelmatig testen.

Minister van Huisvesting Robert Jenrick maakte op zaterdag bekend dat het VK de piek voorbij is. Er kwamen in één etmaal 621 nieuwe geregistreerde gevallen bij, op een totaal van 28.131.

Het laatste nieuws

Hier blogt NRC verder over de gebeurtenissen rondom het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse patiënten dat met Covid-19 op de intensive care ligt, is met 27 afgenomen tot een totaal van 708. Het RIVM heeft sinds vrijdag 94 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. In totaal zijn er nu bijna vijfduizend mensen aan de ziekte bezweken in Nederland.
 • De groei van het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederlandse verpleeghuizen „lijkt te stabiliseren”. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.
 • De Spaanse premier Sánchez heeft een steunfonds aangekondigd van 16 miljard euro om deelregio's de steunen. In het Zuid-Europese land worden de coronamaatregelen langzaam versoepeld: Spanjaarden mogen sinds zaterdag weer buiten sporten. Vanaf maandag stelt het land het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht.
 • In Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Wijk aan Zee en Heemskerk mogen weer strandhuisjes worden opgebouwd, onder de voorwaarde dat die eigen sanitaire voorzieningen hebben.
 • Frankrijk verplicht reizigers die in het land aankomen om eerst twee weken in quarantaine te gaan. Of dit ook thuis mag, is nog niet bekend.
 • Het Verenigd Koninkrijk trekt 76 miljoen pond (85,6 miljoen euro) uit om onder andere slachtoffers van huiselijk geweld te helpen.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft zijn pasgeboren zoon deels vernoemd naar de artsen die hem hielpen toen hij was opgenomen met Covid-19.
 • In een Venezolaanse gevangenis zijn tientallen mensen omgekomen bij rellen, die uitbraken nadat gevangenen geen bezoek mochten krijgen vanwege de coronamaatregelen.

 

Lees hier het blog van zaterdag terug