Compensatie verzekeraars

‘Kleine’ zorgverleners krijgen misgelopen omzet vergoed

Fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen en andere kleinere zorgverleners die door de coronacrisis veel minder werk hebben, kunnen vanaf 15 mei bij zorgverzekeraars terecht voor financiële steun. Ze krijgen dan „het overgrote deel” van hun omzetdaling vergoed, laat branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland vrijdag weten. Bij de regeling, die begin vorige maand al werd aangekondigd, gaat het volgens persbureau ANP om miljarden euro’s. Het steunloket van de zorgverzekeraars is bedoeld voor zorgverleners met een omzet van minder dan 10 miljoen euro per jaar draaien. Het gaat bijvoorbeeld ook om tandartsen en kraamverzorgenden. Ze zullen driekwart tot 87 procent van hun door de coronacrisis veroorzaakte omzetdaling vergoed krijgen, aldus ZN. Met de regeling willen de verzekeraars ervoor zorgen dat „verzekerden, ook na de coronacrisis, de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben”. Het is overigens wel de bedoeling dat de zorgverleners hun gemiste werk later zo veel mogelijk inhalen, benadrukt ZN. Als ze gemiste zorg inhalen „boven op de reguliere zorg”, wordt dat later van hun compensatie afgetrokken. „Dat is ook logisch omdat anders dubbel betaald zou worden voor zorg.” Grote zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, krijgen een aparte vergoedingsregeling, die op 1 juli ingaat.