Bestuur Denk ‘gevallen’ door opstappen penningmeester

Denk Een derde bestuurslid van Denk is opgestapt, waardoor er nu nog twee bestuursleden over zijn. De partij belegt „zo spoedig mogelijk” een vergadering.
De partij is sinds maart in een intern conflict verwikkeld.
De partij is sinds maart in een intern conflict verwikkeld. Foto Phil Nijhuis/ANP

Na maandenlange onrust binnen de top van Denk is nu ook de penningmeester van de partij opgestapt. Het bestuur is daardoor „gevallen”, staat zaterdag in een persbericht van de voorlichter in de Tweede Kamer. Of dit betekent dat de partij onbestuurbaar is geworden, is echter onduidelijk.

Lees ook: De machtsstrijd die Denk verscheurt

Penningmeester Serif Uysal is het derde bestuurslid van Denk dat in korte tijd opstapt. Kamerlid Farid Azarkan had het bestuur opgeroepen om terug te treden nadat de partijleiding intern in conflict was geraakt. Daarin werd hij gesteund door de partijraad en de jongerenbeweging van Denk. De overgebleven bestuursleden van de partij zijn partijvoorzitter Selçuk Öztürk, het Tweede Kamerlid dat ook in het middelpunt staat van het conflict, en secretaris Zahir Rana.

De partijregels schrijven voor dat er minstens drie bestuursleden moeten zijn om beslissingen te nemen, terwijl er nu nog maar twee over zijn. Kort na de bekendmaking volgde echter een ander persbericht waarin staat dat het huidige bestuur, met Özturk en Rana, bevoegd blijft en de partij officieel vertegenwoordigd kan worden met twee leden. Er zal „zo spoedig mogelijk” een algemene ledenvergadering worden georganiseerd, waarbij een nieuw bestuur wordt gekozen.

De vergadering staat op het moment gepland op 6 juni. Actieve leden in de partij riepen vorige maand al op deze samenkomst te vervroegen.

Buitenechtelijke relatie

Eind maart stapte fractievoorzitter Tunahan Kuzu plotseling op. Later werd duidelijk dat hij daartoe was gedwongen door Öztürk, die hem had geconfronteerd met een buitenechtelijke relatie. Sindsdien rommelt het in de partijtop.